Populizmus
Részvény / Deviza / Áru Ilyen a rejtett magyar infláció, szárnyakat kaphat a bitcoin? 
Eidenpenz József | 2023. augusztus 28. 12:53
Pluszban állnak a tőzsdeindexek és még fontos hírek jönnek a napokban, így ez a hét is izgalmasnak ígérkezik. A kínai ösztönzők mellett a pénteki jegybanki fellépések is inkább jó hatással voltak. Így csinálja az inflációt Törökország és Magyarország, jön az MNB-kamatdöntés, szárnyakat kaphat a bitcoin.
Makro / Külgazdaság Trump nagy rajongójából lehet elnök a mély válságban lévő Argentínában 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 21. 09:35
Az argentin fenegyerek esetleges győzelméből nyilvánvalóan az Egyesült Államok húzná a legnagyobb geopolitikai hasznot. Bolsonaróhoz hasonlóan Milei is úgy véli, hogy a legtöbb politikus a hazájában kommunista, és Bolsonaróhoz hasonlóan Milei is tagadja a klímaváltozást. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság „A mi embereink pártolnak át“ – miért tarol a protesztpárt Németországban?  
Wéber Balázs | 2023. június 6. 19:55
A második legnépszerűbb párttá vált az Alternatíva Németországért: a németek csaknem ötöde ma már rá adná voksát. Az AfD Kelet-Németországban hagyományosan erős, a jelenlegi kormány bénázása pedig országosan is a malmára hajtja a vizet. Nagyító alatt Németország legvitatottabb pártjának előretörése.
Makro / Külgazdaság A republikánusok megmondóembere Putyin lelkes rajongója  
Káncz Csaba | 2023. március 2. 15:44
Carlson hamis ötletekkel traktálja a világot, és pozitívan befolyásolja Putyin megítélését. Még a Republikánus Párt elitje is retteg a sztár-műsorvezetőtől, aki rendszeresen szidalmaz vezető szenátorokat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb európai ország rendült meg – hol lesz ennek a vége? 
Káncz Csaba | 2019. november 12. 09:30
Spanyolországban most ugyanolyan helyzet állt elő, mint Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában: megroppant a hagyományos centrista pártok ereje, miközben fragmentálódott a pártstruktúra. Sánchez ügyvezető miniszterelnök éppúgy elszámította magát az előrehozott választással, mint Olaszországban Matteo Salvini. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új protesztpárt született Kelet-Németországban 
Wéber Balázs | 2019. szeptember 2. 13:10
Hivatalosan is új taggal bővült a nagy pártok névsora Kelet-Németországban: az AfD is meghatározó politikai szereplővé vált. Az SPD és a CDU ugyan tovább gyengült, de még nyert, így kormányon maradhat. Német elemzők szerint az AfD azért ment nagyot, mert a keletnémetek új protesztpártja lett. A bevándorlás állítólag már csak másodlagos kérdés volt a választók számára.
Makro / Külgazdaság Az elnök, akit Orbán Viktor inspirál, harcban áll a világgal  
Wéber Balázs | 2019. augusztus 27. 06:10
A brazil elnök múlt héten a katonaság bevetését is elrendelte az Amazonasban dúló tüzek megfékezésére. Jair Bolsonarónak azonban nem csak a természeti katasztrófával kell megküzdenie, hanem a fokozódó nemzetközi nyomással és a gazdasági nehézségekkel is. Elemzők szerint ő inkább a kultúrharccal van elfoglalva, amihez Donald Trumptól és Orbán Viktortól merít inspirációt.
Makro / Külgazdaság Dühös emberek: a protesztszavazók dönthetik el az EP-választást  
Wéber Balázs | 2019. április 26. 15:15
Nem pártok mellett, hanem pártok ellen voksolhatnak az európaiak a május végi európai parlamenti (EP) választásokon, derül ki egy 12 uniós tagállamra – a többi közt Magyarországra – kiterjedő felmérésből. Ez az EU-szkeptikus, populista erőknek kedvezhet, amelyek ráadásul mindkét oldalon jobban tudják mozgósítani szavazóikat a centrumpártoknál. A választást a részvételi arány döntheti el.
Makro / Külgazdaság Pezsgőt bontottak a populisták, borulhat a Merkel-kormány  
Wéber Balázs | 2018. október 30. 13:05
Ünnepelnek az európai populisták Angela Merkel visszavonulása miatt. Számos elemző szerint a kancellár idő előtt távozik majd a kabinet éléről, vagy ha erre nem hajlandó, akkor a fejére fog omlani a nagykoalíció. Ez megnyithatja az utat egy új, CDU/CSU-Zöldek-FDP kormány előtt. A német piacokat nem rengeti meg Merkel búcsúja, az eurózóna viszont megszenvedheti a következményeket.
Makro / Külgazdaság Tarolt a trópusi Trump – elmondjuk, miért nyert  
Wéber Balázs | 2018. október 30. 09:10
Csaknem másfél évtizednyi baloldali uralom után ismét jobboldali vezetője van Brazíliának: Jair Bolsonaro vasárnap nagy fölénnyel nyerte meg az elnökválasztásokat. Mivel tudott győzni a 63 éves politikus? Mennyiben tekinthető valóban szélsőjobboldalinak, megérthető-e sikere európai fejjel, és mit üzenhet a világ számára? A privátbankár.hu Lénárt András Latin-Amerika szakértőt, a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének adjunktusát kérdezte a brazíliai történések hátteréről.
Makro / Külgazdaság Veszélyben a demokrácia: káros gondolkodás éled újjá Magyarországon? 
Privátbankár.hu | 2018. július 31. 17:59
A tanulmány szerint egyre hangsúlyosabbá válik a törzsi felfogás a közép-kelet-európai régióban.
Makro / Külgazdaság Felejtsétek el Merkelt: itt jön Orbán Viktor barátja 
Wéber Balázs | 2018. július 26. 12:40
Habár Steve Bannon európai nacionalistákat támogató alapítványa várhatóan nem fog milliárdokból gazdálkodni, mégis komoly hatással lehet Európa politikájára. Trump volt főtanácsadója Soros György ellenpólusa szeretne lenni, és olyan jobboldali forradalmat vizionál, amelynek vezére Orbán Viktor miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság A menekültek terelték jobbra az olasz politikát? 
Privátbankár.hu | 2018. március 5. 16:42
Emmanuel Macron szerint az évek óta elhúzódó helyzet a felelős az eredményekért.
Makro / Külgazdaság Közbelép az EU: ezzel próbálják megnyerni maguknak az embereket? 
Privátbankár.hu | 2017. november 17. 15:24
Az egyre erősödő ellenhangok miatt új alapelveket fogalmazott meg az EU.
Makro / Külgazdaság Mit tanulhatunk Izraeltől? Hogy kellene a terrorral együtt élni? 
Privátbankár.hu | 2016. december 25. 13:20
Egy izraeli író és zenész, Assaf Gavron szerint a terrortámadások elkerülésére nincsen igazán recept, ugyanakkor nagyon kicsi az esély arra, hogy valaki éppen egy merénylet színhelyén tartózkodjon. Még a pár milliós Izraelben is, hát még a jóval nagyobb Európában. Ám lehetnek súlyos következményei annak, ha sokáig terrorfenyegetettségben élünk.
Makro / Külgazdaság Ez is megtörténhet Trumplandiában – jönnek a meghökkentő jóslatok 2017-re 
Privátbankár.hu | 2016. december 6. 15:46
Közeledik az év vége, ilyenkor szokás meglepő jóslatokat tenni gazdasággal, politikával kapcsolatban, megérkeztek az első fecskék. Zavargások Donald Trump ellen, Kalifornia kiválása az USA-ból, Merkel veresége és a populisták térnyerése Európában, koreai nukleáris válság, durvuló hacker-támadások, Jalta 2.0, mi kell még? Egyik sem lehetetlen forgatókönyv.
Makro / Külgazdaság Új világ jön: mindent elsöpör a populista hullám?  
Privátbankár.hu | 2016. november 29. 15:08
Gyökeres változás vette kezdetét a Brexittel, Trump megválasztásával.
Makro / Külgazdaság Akár nyer Trump, akár nem, vér fog folyni? 
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 9. 20:10
Mi lehet Donald Trump sikerének titka? Milyen társadalmi következményekkel járhat a bukása? Kétrészes sorozatunkban Trump elmúlt hetekben mutatott teljesítményét elemeztük. A második részben azokról az óriási feszültségekről beszél Káncz Csaba külpolitikai szakértő, amelyek azonnal szétfeszíthetik az Egyesült Államokat, akár nyer Donald Trump, akár veszít.
Makro / Külgazdaság Nemrég kizártnak tűnt, mára realitás – szélsőjobbos korszak jön Európában?  
Káncz Csaba | 2016. május 6. 12:01
Megzavarodott hagyományos pártok, előretörő Nemzeti Front: egy év múlva Franciaország új elnököt választ. Jövőre átveheti a hatalmat Marine Le Pen, amely nemcsak Franciaország, hanem egész Európa számára is egy új korszakot jelentene.
Makro / Külgazdaság Miért olyan sikeresek manapság a populista pártok Európában? 
Privátbankár.hu | 2015. december 10. 18:34
Ha mostanában Európában választások vannak, akkor sokszor a radikális pártok jobban szerepelnek, a hagyományos erők pedig rosszabbul. Miért van olyan nagy sikerük a populista erőknek? A Faz.net szerint az emberek nehezen bírják az utóbbi évtizedek gyors változásainak sebességét, és szívesen visszatérnének egy kiszámíthatóbb, könnyebb világba.
Makro / Külgazdaság Miért a jobboldali pártok tapsolnak Putyinnak a leghangosabban? 
Privátbankár.hu | 2014. április 23. 18:00
Régen a politikai paletta bal oldalán kellett keresni Oroszország barátait, mára nagyot fordult a kép. A The Economist az európai jobboldali populista és radikális erők Putyin iránti szimpátiájának okait elemzi.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG