<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tanulmány szerint egyre hangsúlyosabbá válik a törzsi felfogás a közép-kelet-európai régióban.

A Political Capital új tanulmánya a magyarországi és a lengyelországi populizmus társadalmi hátterével, a jelenséggel kapcsolatos veszélyekkel, illetve az azokra adható válaszokkal foglalkozik. A kutatók azonban a populista felfogásnál is veszélyesebb jelenségre lettek figyelmesek: a törzsies gondolkodás, a tribalizmus újjáéledését vélik felfedezni a közép-kelet európai társadalomban.

A tribalizmus súlyosan aláássa a demokratikusrendszereket, a politika egyetlen céljává a „törzs” vezetőjének védelmét és az ellenségesnek tartott „törzs” legyőzését teszi. Ez súlyosan aláássa a demokratikus rendszereket, a politika egyetlen céljává a „törzs” vezetőjének védelmét és az ellenségesnek tartott „törzs” legyőzését teszi. Ez a felfogás pedig a közép- és kelet-európai országok demokratikus intézményrendszerére különösen pusztítót hatással lehet, mert itt ezek az intézmények fiatalok, törékenyek, ráadásul a demokratikus normák is gyengébbek.

Szétzilálják az európai egységet?

A kutatás során megállapították, hogy egyre élesebb társadalmi és politikai polarizáció jelenik meg a térségben, ami jelenleg a legnagyobb veszély az Európai Unió összetarthatóságára nézve. Ezen felül nyilvánvaló különbség van a kormányzati és az ellenzéki populizmus között: a kettő máshol látja az elitet.

Hiába tiltakozik az EU, a lengyelek szerint nincs igazuk

A lengyel miniszterelnök az Európai Parlament ülésén beszélt. Tovább >>>

Míg az ellenzékben levő populisták az országos elittel (és főleg a kormánnyal) foglalkoznak, a kormányon levő populisták inkább a nemzetközi elitek (és hazai szövetségeseik) irányába csatornázzák a társadalmi elégedetlenséget. A lengyel és magyar kormányzó pártok szavazói például megbízhatónak tartják a nemzeti parlamentjeiket, de nem így tekintenek Brüsszelre.

Ezekben az országokban a populizmus a teljes pártpolitikai skálán fellelhető, ugyanis nem csak a populista pártok támogatói nyitottak a populista narratívákra. Vannak olyan baloldali és liberális szavazók, akik a két kormánypárt választóihoz hasonlóan fekete-fehérben látják a politikát – írják.

Vezér kell a népnek?

A társadalmat fenyegető veszélyt leginkább a törzsi gondolkodás, a tribalizmus írja le megfelelően: ennek lényege, hogy a követők a vezér köré gyűlnek és elutasítják a másik törzset. Ez a fekete-fehér, a világot a jóra és a rosszra felosztó világnézet és az erős vezetőben bízó tekintélyelvűség kombinációja. Ilyen szellemiségben erősebb a hajlam a politikai erőszak támogatására és a politikai pluralizmus elutasítására.

A tanulmány szerint mind a lengyel, mind a magyar társadalomban magas azoknak az aránya, akik a választott politikusok helyett egy erős vezetőt támogatnának - ez az arány azonban magasabb Lengyelországban (35%), mint Magyarországon (26%). Hozzátették: a tekintélyuralmi rendszer a tribalisták arányának növekedéséhez vezet a társadalomban, ez pedig kifejezetten veszélyes jelenség Közép- és Kelet-Európában.

Együtt támadják Trump populizmusát a világ pénzügyi vezetői

A G20-ak pénzügyminiszterei és jegybankárai, a Világbank és az IMF is hitet tett szabadkereskedelmen alapuló világrend és a szoros nemzetközi kapcsolatok mellett. Hat éven belül soha nem látott méretűre nő a világgazdaság, persze vannak akadályok, amelyeket le kell küzdeni. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG