BUX
35 747.71
-2.03%
-742.00
OTP
10 940.00
-2.41%
-270.00
MOL
1 822.00
-1.99%
-37.00
RICHTER
6 655.00
-2.42%
-165.00
MTELEKOM
383.00
+0.00%
+0.00
 
2019. november 12. 09:30

Spanyolországban most ugyanolyan helyzet állt elő, mint Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában: megroppant a hagyományos centrista pártok ereje, miközben fragmentálódott a pártstruktúra. Sánchez ügyvezető miniszterelnök éppúgy elszámította magát az előrehozott választással, mint Olaszországban Matteo Salvini. Káncz Csaba jegyzete.

Spanyolország mindörökké - Santiago Abascal, a Vox vezetője egy október végi kampányrendezvényen a katalóniai L'Hospitaletben. EPA/ENRIC FONTCUBERTA

Bő fél éven belül két parlamenti választást nyertek a szocialisták (PSOE) Spanyolországban, mégsem örülhetnek igazán. Sőt, még kisebb lett a stabil kormányzás esélye, hiszen nőtt a pártstruktúra töredezettsége. A legnagyobb sikert a szélsőjobb (Vox) könyvelhette el, amely sokat erősödött, főként a katalán feszültségnek köszönhetően.

A spanyol demokrácia 42 éves történetében ez volt a 15. alkalommal megrendezett parlamenti választás. Szavazati jogukkal több mint 24,3 millióan éltek, ami 73,53 százalékos részvételi arányt jelent – ez három százalékkal alacsonyabb, mint áprilisban.

Lezárult egy korszak

Összességében elmondható, hogy Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök éppúgy elszámította magát az előrehozott választással, mint Olaszországban Matteo Salvini.  Mindkettő arra a szintre akart erősödni, hogy egyedül – koalíciós kényszer nélkül – megszerezzék a kormányzáshoz szükséges többséget, de visszájára sült el a dolog. Sánchez a koalíciós tárgyalások során túlságosan merev álláspontot vett fel, ezt is büntették a választók.

Spanyolországban most ugyanolyan politikai helyzet állt elő, mint Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában: megroppan a hagyományos centrista pártok ereje, miközben fragmentálódik a pártstruktúra. Gyengül az általános politikai stabilitás, veszélyes szintre csökken a választói bizalom. Eközben pedig látványosan erősödik a szélsőség, a populizmus és a radikalizmus.

A választás másik komoly tanulsága volt a masszív jobbratolódás. Csökkent a szocialisták – és a tőle balra álló Podemos – ereje, noha továbbra is a legerősebb párt lettek. A jobboldalon a Néppárt (PP) ugyan visszakapaszkodott valamennyire az áprilisi zuhanás után (87 helye lesz), de a választás nagy nyertese a szélsőjobboldal.

Vox és a spanyol démonok

Káncz Csaba

A Vox nemcsak több mint megduplázta áprilisi eredményét (24 helyett 54 mandátuma lesz, több, mint egymillió új szavazót szerezve), hanem ezzel a parlament harmadik legerősebb pártja, a délkeleti Murcia régióban pedig a legnagyobb párt lett, Dél-Spanyolországban pedig általában is a PP előtt végzett.

A Vox kemény vonalat képvisel a katalán függetlenedési törekvések, a bevándorlás és a feminizmus kérdésköreiben. Santiago Abascal pártelnök nyílt támogatója Francisco Franco diktátor hadseregének, beleértve a baloldaliak tömeges kivégzését az 1936-1939 közötti spanyol polgárháború során. A párt főtitkárát, Javier Ortega-Smith antiszemitizmussal vádolják, mivel többször is élesen bírálta Soros Györgyöt.

A nagykoalíciót kizárták

A választás egyértelműen legnagyobb vesztese a polgári-liberális Ciudadanos lett, amely mandátumainak csaknem négyötödét elveszítette és tíz képviselői helyre számíthat; még a katalán szuverenisták is megelőzik.

A mostani koalíciós tárgyalások során nagy lesz a nyomás a PP-n mindkét oldalról. A PSOE mindenesetre az elmúlt órákban kizárta a nagykoalíciót a PP-vel, amely pedig rendes többséggel rendelkező kormányt adott volna Spanyolországnak évek óta először.

De a PP is valószínűleg tart attól, hogy ez esetben átengedné a jobboldalt a Voxnak. A PSOE eközben még egyszer nekifuthat a regionális pártokkal folytatott tárgyalásoknak, de ez a katalán függetlenségi vezetőkre kirótt börtönbüntetések miatt szintén nehezebbé vált.

A spanyol politika természete viszont végképp átalakul: a PP és a PSOE dominanciájának vége.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Makro / Külgazdaság Megjött a második hullám a szomszédunkba - Szerbia újra kijárási tilalmat vezet be
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 8. 06:41
Az egyetlen EU-n kívüli ország, ahonnan korlátozás nélkül lehet Magyarországra utazni, újra szigorú intézkedésekre kényszerül a koronavírus terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Agyonadóztatja az Orbán-kormány az alacsony fizetésért dolgozó magyarokat
Székely Sarolta | 2020. július 8. 06:04
És mindeközben egyáltalán nem sarcolja olyan mértékben a magas fizetéseket a kormány, mint teszik azt jó néhány másik országban. Itt mutatkozik meg az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer hibája.
Makro / Külgazdaság Nem sok jót jelez Magyarországnak az új brüsszeli jóslat
Király Béla | 2020. július 7. 20:11
Kis mértékben rontotta a közösségre vonatkozó gazdasági előrejelzését az Európai Bizottság. Szerintük növekedtek a kockázatok, így továbbra sem lehet tudni, hogy a járvány második hullámát korlátozások nélkül megúszhatjuk-e.
Makro / Külgazdaság Koronavírusos a brazil elnök, aki komolytalannak nevezte az egész pandémiát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 7. 18:50
Brazília több, mint 1,6 millió igazolt fertőzöttjének egyike maga az elnök - most első kézből tudhatja meg, tényleg csak egy kis nátha-e az egész.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: kivégzik a rövidtávú lakáskiadást Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 17:26
Lapinformáció szerint döntött  a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs: legfeljebb évente 120 napra lehet kiadni rövid távra a lakásokat.
Makro / Külgazdaság Jól járhat az Orbán-kormány a horvát jobbközép győzelmével
Wéber Balázs | 2020. július 7. 16:09
Valószínűleg a jövőben is egy jobbközép kormánykoalíció irányítja majd Horvátországot, miután a választók vasárnap bizalmat szavaztak Andrej Plenkovic miniszterelnök pártjának. A lapunknak nyilatkozó Balkán-szakértő szerint voltak ugyan súrlódások az Orbán- és a Plenkovic-kormány között, de ezek már „be vannak árazva”, ezért a kapcsolatok bővülése várható.
Makro / Külgazdaság Kisfaludy-pályázatok: Mészáros Lőrinc háromezerszer kap többet Tiborcz István ügyvédjénél
Vég Márton | 2020. július 7. 15:24
Orbán Viktor miniszterelnök szerint féligazságok helyett érdemes a teljes igazsággal foglalkozni. Kiszámoltuk: Mészáros Lőrinc szállodái háromezerszer nagyobb támogatást kapnak a Kisfaludy-pályázatokból, mint Tiborcz István ügyvédjének panziója. Valamennyien köszönettel tartoznak a kormánynak.
Makro / Külgazdaság Sok vagy kevés az egészségügy új 50 milliárdos csomagja?
Kormos Olga | 2020. július 7. 14:57
A kormány többször hangoztatta, hogy az évi 60-70 milliárd forintos kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság, hanem a rossz struktúra miatt termelődik újra. Ezért jó hír, hogy most mégis 50 milliárd forintot szán egészségügyre a járványügyi készültség érdekében elkülönített büdzséből. Kérdés, hogy ez mire lesz elég?  
Friss
hírlevél