5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A brazil elnök múlt héten a katonaság bevetését is elrendelte az Amazonasban dúló tüzek megfékezésére. Jair Bolsonarónak azonban nem csak a természeti katasztrófával kell megküzdenie, hanem a fokozódó nemzetközi nyomással és a gazdasági nehézségekkel is. Elemzők szerint ő inkább a kultúrharccal van elfoglalva, amihez Donald Trumptól és Orbán Viktortól merít inspirációt.
Jair Bolsonaro a tavaly októberi elnökválasztáson. EPA/ANTONIO LACERDA

Treze de Maio egy kisváros Dél-Brazíliában, és legutóbb arról vált nevezetessé, hogy lakosainak mintegy kilencven százaléka szavazott Jair Bolsonaróra a tavalyi elnökválasztáson.

Végre egy olyan elnökünk van, aki érti, hogy mit akarunk

- mondta a Financial Timesnak Elton do Nascimento, egy helyi szupermarket menedzsere.

Család, vallás, biztonság

Szerinte a város, amelyet nagyrészt fehérek laknak, a konzervatív értékek miatt – vallás, család, erőskezű vezetés – állt be rekordarányban Bolsonaro mögé, emellett a fegyvertartás könnyítésére tett ígéretek is növelték a politikus népszerűségét.

Miközben a brazil gazdaság kihívások előtt áll, és reformokra szorulna, a brazil elnök a politikacsinálásra koncentrál: országát egy globális kultúrharc főszereplőjeként láttatja, és ehhez – írja a brit lap – Donald Trump, Orbán Viktor és Benjamin Netanyahu nacionalista politikájából merít inspirációt. (Az elnök beiktatási ceremóniáján a magyar miniszterelnök is részt vett - a szerk.) 

A balközép ellenpólusa

Az elmúlt hetekben ismét felmelegítette a fegyvertartás, valamint a kereszténység témáját, élesen bírálta a „marxista kultúrát”,  a „gender ideológiát” és a környezetvédők „hisztériáját” az  erdőirtások terjedése miatt.

Meg fogunk szabadulni ettől a sok hülyeségtől – a korrupt és kommunista hülyeségtől

- mondta például múlt héten.

Az elnök, aki a múltban sértő megjegyzéseket tett a fekete bőrű brazilokra, a nőkre és a homoszexuálisokra, és szimpatizál a diktatúra időszakával, az országot több mint három évtizedig uraló baloldali és centrista erők ellenpólusának állítja be magát. Egyszerű üzenetekkel nyeri meg az embereket, akik aggódnak a bűnözés és csalódottak az életszínvonal csökkenése miatt.

Kultúrharcot hirdet

Azt ígéri, hogy keményen fellép a bűnözőkkel és a korrupcióval szemben, és visszatér a konzervatív társadalmi értékekhez.

„Hisz abban, hogy ő testesíti meg a nemzet, a család, a vallás és a biztonság értékeit. Szerintem nem alkalmas a kormányzásra. (...) Abban érdekelt, hogy kultúrharc legyen”

- véli Eduardo Wolf, a Sao Paulo-i Pontifícia Katolikus Egyetem professzora. Ernesto Araújo brazil külügyminiszter szerint ugyanakkor az elnök elkötelezett a valódi, az emberekhez közelálló  demokrácia iránt.

Bár a választásokat nagy fölénnyel nyerte meg – több mint 57 millióan szavaztak rá –, hatalma korántsem korlátlan: legvitatottabb javaslatai (például a fegyvertartás  könnyítése elnöki rendelettel) elbuktak a Kongresszusban vagy a Legfelsőbb Bíróságon.

Magyar mix

Bolsonaro rossz szemmel nézi a kormányával szemben kritikus civil szervezeteket is – nemrég például azt sugallta, hogy ők szították a tüzeket az Amazonasban.

Az elnök Magyarország és a Fülöp-szigetek keverékévé teszi Brazíliát. Azt állítja, hogy ő az Egyesült Államok legjobb barátja, és megakadályozza, hogy olyanok legyünk, mint a szocialista Venezuela

- mondta az FT-nek viccelődve Guilherme Casaroes, a Getulio Vargas alapítvány munkatársa.

A lap szerint a gazdaságot eközben recesszió fenyegeti, és reformokra lenne szükség. Feladat van bőven: a drága nyugdíjrendszer átalakításának befejezésén túl a privatizáció levezénylésén át az adórendszer nagyjavításáig. Szakértők szerint politikai sikerét leginkább a gazdasági nehézségek veszélyeztethetik.

Ég az Amazonas

Na meg az – tesszük hozzá –, ha még sokáig fog lángolni az esőerdő. Emiatt ugyanis egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik rá, számos környezetvédő szervezet egyenesen őt teszi felelőssé a természeti katasztrófáért.

Azt állítják, hogy Bolsonaro a földek megtisztítására (felégetésére) ösztönözte a farmereket, akiknek új területekre van szükségük az állattenyésztéshez – vagy legalábbis szemet hunyt a  pusztítás felett. Szerintük hatalomra kerülése óta felgyorsult az esőerdő irtása, a farmerek pedig nem tudták kontrollálni a tüzeket.

Szakértők szerint a katasztrófa részben a szárazságra, részben az illegális erdőirtásra vezethető vissza. A több dél-amerikai országra kiterjedő, fél Európa nagyságú Amazonas a világ legnagyobb esőerdeje. Egymillió őslakosnak, valamint hárommillió állat- és növényfajnak otthona, és kulcsszerepet játszik a globális felmelegedés lassításában.

Nem akar szankciókat

Az elnök múlt héten mindenesetre a hadsereget is bevonta a lángok elleni küzdelembe – 44 ezer katona áll készenlétben –,  és már harci gépek is részt vesznek az oltásban.  

Televíziós beszédében ugyanakkor hozzátette: erdőtüzek mindenhol vannak a világon, és azok nem szolgálhatnak ürügyként az esetleges nemzetközi szankciókra.

(Miért nyert Bolsonaro? Interjúnk a témában Lénárt András Latin-Amerika szakértővel. A héten pedig egy brazil környezetvédelmi szakértővel közlünk majd interjút az Amazonas-katasztrófájával kapcsolatban.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG