Hirdetés
Hirdetés

Lángol a világ tüdeje, de mindenki a másikra mutogat

Wéber Balázs, 2019. augusztus 23., 15:54

A G7-csúcson is napirendre tűznék Európa vezetői az amazonasi erdőtüzeket, amelyek szerintük akut vészhelyzetet jelentenek. A brazil elnök rossz néven vette az európai felhívást, és burkoltan a civil szervezeteket vádolta meg a tüzek szításával. Környezetvédők szerint viszont éppen Jair Bolsonaro volt az, aki az erdőirtások ösztönzésével hozzájárult a mostani katasztrófához.

A handout picture made available by Rio Branco Firemen shows the fight against the fire in Rio Branco, Amazonian State of Acre, Brazil, 17 August 2019 (issued 22 August 2019). The Brazilian region of the Amazonia has registered over half of the 71,497 fires detected this year between January and August, an 83 percent increase over the the same period last year according to Brazil's National Institute for Space Research (INPE). EPA/Rio Branco Firemen
Küzdelem a tűzzel a brazíliai Rio Brancóban. EPA/Rio Branco Firemen

Közvetve a francia elnök és a német kancellár is cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget az Amazonas esőerdőben tomboló tüzek miatt.

Lángol a Föld tüdeje

Hirdetés

Emmanuel Macron és Angela Merkel szerint a kérdést a hétvégi G7-csúcsnak is napirendre kellene tűznie.

Ég a házunk. A szó szoros értelmében. (...) Lángol a Föld tüdeje

- írta Twitter-üzenetében a francia elnök, aki szerint az első napirendi pontként kellene tárgyalni a kérdést a hétvégi csúcson. Angela Merkel akut vészhelyzetről beszélt, és sokkolónak nevezte a természeti katasztrófát.

Bolsonaro Macronra mérges

A brazil elnök viszont nem vette jó néven Macronék felhívását: gyarmatosító mentalitással vádolta meg a francia államfőt, mivel az érintett dél-amerikai országok nélkül kívánja tárgyalni a helyzetet.

Jair Bolsonaro úgy véli, hogy Macron belügyekbe avatkozik be, és politikai tőkét akar kovácsolni a történtekből.

Eközben mély aggodalmát fejezte ki a tüzek miatt António Guterres ENSZ-főtitkár is: szerinte a globális klímaválság közepette nem engedhetjük meg, hogy a Föld oxigénkészletének egyik jelentős forrása is tovább károsodjon.

Több mint 70 ezer tűz

A Spiegel hivatalos közlésekre hivatkozva azt írja, hogy az idei első nyolc hónapban drasztikusan nőtt a brazíliai erdőtüzek száma. Míg tavaly január és augusztus között mintegy 40 ezer ilyen tüzet jegyeztek fel, idén már több mint 70 ezret.  A BBC szerint a brazil űrkutatási intézet még ennél is nagyobb, 85 százalékos emelkedésről számolt be.

Az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA ugyanakkor azt közölte, hogy a tüzek száma idén  csaknem azonos az elmúlt 15 év átlagával.

Miért ég az Amazonas?

Az amazóniai erdőtüzek részben a szárazságra, részben az illegális erdőirtásra vezethetők vissza.

Környezetvédő szervezetek szerint a mostani katasztrófahelyzet a brazil elnök felelőssége is, mivel – teszik hozzá – Bolsonaro a földek megtisztítására ösztönözte a favágókat és gazdálkodókat. Szerintük hatalomra kerülése óta az esőerdő irtása felgyorsult.

A politikus egyébként már választási kampányában is azt ígérte, hogy csökkenti az erdők irtásáért kiszabható bírságokat, és visszafogja a környezetvédők lobbierejét.

Az elnök eközben azt sugallta, hogy a tüzeket civil szervezetek szították. Elismerte ugyanakkor, hogy ezt az állítást nem tudja bizonyítani.

A több dél-amerikai országra kiterjedő, fél Európa nagyságú Amazonas a világ legnagyobb esőerdeje. Egymillió őslakosnak, valamint hárommillió állat- és növényfajnak otthona, és kulcsszerepet játszik a globális felmelegedés lassításában.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy-öt milliárd forintot költött rá. December 31-én a régi ezres kivonásával az utolsó, 1997 és 2014 decembere között kibocsátott címlet is hivatalosan eltűnik a forgalomból. Ezt követően is lehet azonban majd a régi bankjegyeket becserélni, a hitelintézeteknél további 3, míg az MNB 20 évig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?