5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hivatalosan is új taggal bővült a nagy pártok névsora Kelet-Németországban: az AfD is meghatározó politikai szereplővé vált. Az SPD és a CDU ugyan tovább gyengült, de még nyert, így kormányon maradhat. Német elemzők szerint az AfD azért ment nagyot, mert a keletnémetek új protesztpártja lett. A bevándorlás állítólag már csak másodlagos kérdés volt a választók számára.
Így örültek az AfD vezetői a választási sikernek Drezdában. EPA/FILIP SINGER

Mind a két kelet-németországi tartományban két számjegyű növekedésnek örülhetett az Alternatíva Németországért (AfD) a tegnapi választásokon.

A jobbközép Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) jobbra álló párt Szászországban 2014-hez képest 17,8 százalékpontot erősödve 27,5 százalékot, Brandenburgban pedig 11,3 százalékpontos pluszt produkálva 23,5 százalékot szerzett, és ezzel mindkét tartományban a második helyen végzett.

A semmiből a nagyok közé

Bár az EU-szkeptikus, bevándorlás-ellenes politikai erő kormányra sehol sem fog kerülni – riválisaik nagyrészt szélsőjobboldalinak tartják, ezért nem hajlandók összefogni vele – , kikerülni már nem lehet: mindkét tartományban hivatalosan is belépett a meghatározó politikai szereplők közé.

Ez már csak azért is jelentős eredmény számára, mert egy mindössze hat éve alakult pártról van szó, amelyet számos belső harc feszített az elmúlt években – például a radikális elhajlások miatt –, és a média is minimum távolságtartással kezelt.

A kelet-németek protesztpártja

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint a mostani választások azt jelzik, hogy az AfD lett az új protesztpárt Kelet-Németországban – eddig a balközéptől balra álló, a hagyományos baloldali értékekre visszanyúló Linke (Baloldal) viselte ezt a titulust. Szászországban az AfD 29 ezer szavazót csábított át tőle, Brandenburgban 11 ezret. (Protesztpártnak általában azokat a pártokat nevezik, amelyek a hagyományos politikai pártok, az uralkodó politikai elit ellenében határozzák meg magukat – a szerk.)

A konzervatív lap szerint az AfD-nek, amely a keleti tartományokban hagyományosan erős, azokat a szavazókat sikerült magához vonzania, akik Ossikként (keletnémetekként) másodrangú polgároknak érzik magukat a Német Szövetségi Köztársaságban. Bennük látják ugyanis azt a politikai erőt, amely erőteljesen képviseli a keletnémet érdekeket.

A két tartomány lakói közül sokan úgy vélik, hogy az elmúlt években romlottak az életkörülményeik – például az orvosi ellátást és a rendőri jelenlétet tekintve –, és borúsabban látják a jövőjüket, mint öt évvel ezelőtt.

Jól mobilizáltak

A FAZ szerint az AfD sikere annak is köszönhető, hogy ma már nem csak a bevándorlás kérdésében tartják kompetensnek a választók – a párt a jelenleginél szigorúbb migrációs politikát folytatna –, hanem egyéb területeken is. Ráadásul nagyon sok nem szavazót tudtak mobilizálni: Brandenburgban 107 ezret, Szászországban pedig 226 ezret.

Az AfD Brandenburgon és Szászországon belül is különösen a keleti részeken volt erős, utóbbi tartományban pedig főleg azokban a választókörzetekben, amelyek lakossága leginkább csökkent a közelmúltban.

Nem a migráción izgulnak

Az, hogy nem nyerte meg a választásokat, két okra vezethető vissza a FAZ szerint. Egyrészt a többi párt erőteljes kampányt folytatott ellene, másrészt az AfD egyik fő témája, a bevándorlás már nem érdekli annyira a választókat.

Erre utal legalábbis, hogy Szászországban már nem a migrációs politikát, hanem az oktatást és az iskolarendszert tartják a legfontosabb témának, Brandenburgban pedig a bevándorlás kérdése még hátrébb, az ötödik helyre szorult.

Ez persze nem túl meglepő azt figyelembe véve, hogy a keleti tartományokba jóval kevesebb bevándorló és menekült érkezett az elmúlt években, mint Nyugat-Németországba.

CDU, SPD: nehezebb lesz a koalíció-kötés

Ami a nagy pártokat illeti, országos szinten hosszú évek óta tartó vesszőfutásuk most is folytatódott. A CDU ugyan megtartotta Szászországot – a szavazatok 32,1 százalékával végzett az első helyen – , de 7,3 százalékpontot gyengült 2014-hez és 8,1 százalékpontot 2009-hez képest. Az SPD pedig kis túlzással megsemmisült: 7,7 százalékos eredményével (mínusz 4,7 százalékpont) már csak az ötödik számú párt a tartományban.

A szociáldemokraták Brandenburgot ugyan megnyerték 26,2 százalékkal, azonban még így is 5,7 százalékpontot veszítettek öt évvel ezelőtthöz képest. A CDU itt csak a harmadik helyre futott be 15,6 százalékkal, ami több mint hét százalékpontos gyengülés.

A Baloldal mindkét tartományban jelentősen, mintegy nyolc százalékponttal visszaesett, és 10 százalék körüli eredményt ért el, a Zöldek pedig ugyan erősödtek – Brandenburgban 10,8, Szászországban 8,6 százalékra – , de még mindig jóval gyengébbek, mint a nyugati országrészben.

A CDU és az SPD megroggyanása miatt a koalíció-alakítás nehezebb lesz a szokásosnál. A Spiegel szerint Brandenburgban egy SPD-Linke-Zöldek, Szászországban pedig egy CDU-SPD-Zöldek összefogás lehetséges, de még a CDU-SPD koalíció folytatására is van esély.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG