4p
Megzavarodott hagyományos pártok, előretörő Nemzeti Front: egy év múlva Franciaország új elnököt választ. Jövőre átveheti a hatalmat Marine Le Pen, amely nemcsak Franciaország, hanem egész Európa számára is egy új korszakot jelentene.
Marine Le Pen, a francia ellenzéki szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Marine Le Pen lesz az ország új elnöke és a populista jobboldal átveszi a hatalmat – ez a forgatókönyv, amely nemrég még kizártnak tűnt, egyre inkább a legvalószínűbb forgatókönyvvé válik. A Nemzeti Front (NF) komplex kérdésekre egyszerű, rendpárti válaszokat ígér és ezzel a hozzáállással egyre több hívet szerez. Marine Le Pen programja nem veszik el a részletekben: a terrorügyek gyanúsítottjait rács mögé kell dugni, vagy azonnal kiutasítani. A nemkívánatos észak-afrikai és kelet-európai bevándorlókat hazazsuppolni.  A gazdaságot leválasztani és megvédeni a globalizáció kártékony kihívásaitól. Ehhez választási ajándékok is járulnak, így az olcsóbb vasúti jegyek ígérete.

A hagyományos pártok elhasználódtak

A megzavarodott politikai ellenfelek közben egymást taposva próbálnak felzárkózni az NF muszlim-ellenességéhez.  A szociáldemokrata Hollande elnök és Valls miniszterelnök ütik a harci dobokat az iszlamisták ellen, egyébként pedig opportunistán és céltalanul vergődnek a politikai térben.  A vitatott munkajogi reformok várhatóan nem teremtik meg egy csapásra a gazdaság dinamizmusát és nem teremt rövidtávon új munkahelyeket sem, viszont komoly nyugtalanságot kelt milliókban, akik megszerzett jogaikat féltik. A Szocialisták biztos vereségbe gyalogolnak a jövő évi választáson, a választók többsége gyakorlatilag már leírta őket.

A mérsékelten konzervatív Köztársaságiaknál Sarkozy mindig is rendpárti volt és most még nagyobb dózisban ígér ebből a medicinából.  De mostanra megkopott a magyar származású politikus fénye és elhasználódott benyomást kelt a politikai színpadon.  A párt másik nagy öregje, a jóval népszerűbb Alain Juppé pedig egyrészt már jogerősen elítélt törvényellenes pártfinanszírozásért, másrészt a 70 éves politikus nem igazán testesíti meg a megújulást.  Márpedig új lendületre Franciaországnak nagyon is szüksége lenne.

Vissza a francia forradalom előtti viszonyokhoz?!

De mit ígér konkrétan Marine Le Pen? A saját szavaival éve: „Az iszlamistákat térdre fogom kényszeríteni”.  A párizsi terrortámadást követő tavaly novemberi és decemberi letartóztatások és házkutatások sorozata már kóstolót adott ebből, mint ahogyan a jelenbe húzódó rendkívüli állapot is.  Napjainkban a franciák 47 százaléka szerint "egy muszlim közösség jelenléte inkább fenyegetés", ez 5 százalékkal több, mint 2010-ben - miközben  csupán 19 százalékuk véli úgy, hogy "kulturálisan gazdagító tényező".

„Előnybe részesíteni a franciákat” az egyik fő követelése az NF pártnak. A francia földön születetteknek prioritást kell élvezniük az álláskeresésnél, a lakáskeresésnél és a társadalombiztosításnál.  Terrorcselekményben való részvétel esetén lehetővé tennék az állampolgárságtól való megfosztást, különösen a kettős állampolgárok esetében.

Az EU és az euró vesszőfutásra ítéltetne Le Pen uralma alatt, a bennmaradásról népszavazásnak kellene döntenie. A pártvezér önmagát anti-Merkelként definiálja, amely már most komoly zörgésekhez vezet Berlin és Párizs között. A napokban pedig az osztrák elnökválasztás első fordulójában átütő sikert arató eurószkeptikus jelölt sikerét „Bravó osztrák nép!” felkiáltással üdvözölte. De alapjaiban véve a párt a modernizmus ellen vette fel a kesztyűt.

A francia forradalom és a felvilágosodás előtti viszonyok (Ancien Régime) visszatéréséről ábrándozik, amikor Franciaország még világhatalom volt és minden embernek megvolt a rendeltetett helye a nap alatt – az uralkodónak éppúgy, mint az alattvalónak.  Ha Le Pen nyerne, akkor Párizs nyugaton, Putyin pedig keleten őrködhetne a félfeudalista hatalmi viszonyokba visszahullott Európán.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG