Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megzavarodott hagyományos pártok, előretörő Nemzeti Front: egy év múlva Franciaország új elnököt választ. Jövőre átveheti a hatalmat Marine Le Pen, amely nemcsak Franciaország, hanem egész Európa számára is egy új korszakot jelentene.
Marine Le Pen, a francia ellenzéki szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Marine Le Pen lesz az ország új elnöke és a populista jobboldal átveszi a hatalmat – ez a forgatókönyv, amely nemrég még kizártnak tűnt, egyre inkább a legvalószínűbb forgatókönyvvé válik. A Nemzeti Front (NF) komplex kérdésekre egyszerű, rendpárti válaszokat ígér és ezzel a hozzáállással egyre több hívet szerez. Marine Le Pen programja nem veszik el a részletekben: a terrorügyek gyanúsítottjait rács mögé kell dugni, vagy azonnal kiutasítani. A nemkívánatos észak-afrikai és kelet-európai bevándorlókat hazazsuppolni.  A gazdaságot leválasztani és megvédeni a globalizáció kártékony kihívásaitól. Ehhez választási ajándékok is járulnak, így az olcsóbb vasúti jegyek ígérete.

A hagyományos pártok elhasználódtak

A megzavarodott politikai ellenfelek közben egymást taposva próbálnak felzárkózni az NF muszlim-ellenességéhez.  A szociáldemokrata Hollande elnök és Valls miniszterelnök ütik a harci dobokat az iszlamisták ellen, egyébként pedig opportunistán és céltalanul vergődnek a politikai térben.  A vitatott munkajogi reformok várhatóan nem teremtik meg egy csapásra a gazdaság dinamizmusát és nem teremt rövidtávon új munkahelyeket sem, viszont komoly nyugtalanságot kelt milliókban, akik megszerzett jogaikat féltik. A Szocialisták biztos vereségbe gyalogolnak a jövő évi választáson, a választók többsége gyakorlatilag már leírta őket.

A mérsékelten konzervatív Köztársaságiaknál Sarkozy mindig is rendpárti volt és most még nagyobb dózisban ígér ebből a medicinából.  De mostanra megkopott a magyar származású politikus fénye és elhasználódott benyomást kelt a politikai színpadon.  A párt másik nagy öregje, a jóval népszerűbb Alain Juppé pedig egyrészt már jogerősen elítélt törvényellenes pártfinanszírozásért, másrészt a 70 éves politikus nem igazán testesíti meg a megújulást.  Márpedig új lendületre Franciaországnak nagyon is szüksége lenne.

Vissza a francia forradalom előtti viszonyokhoz?!

De mit ígér konkrétan Marine Le Pen? A saját szavaival éve: „Az iszlamistákat térdre fogom kényszeríteni”.  A párizsi terrortámadást követő tavaly novemberi és decemberi letartóztatások és házkutatások sorozata már kóstolót adott ebből, mint ahogyan a jelenbe húzódó rendkívüli állapot is.  Napjainkban a franciák 47 százaléka szerint "egy muszlim közösség jelenléte inkább fenyegetés", ez 5 százalékkal több, mint 2010-ben - miközben  csupán 19 százalékuk véli úgy, hogy "kulturálisan gazdagító tényező".

„Előnybe részesíteni a franciákat” az egyik fő követelése az NF pártnak. A francia földön születetteknek prioritást kell élvezniük az álláskeresésnél, a lakáskeresésnél és a társadalombiztosításnál.  Terrorcselekményben való részvétel esetén lehetővé tennék az állampolgárságtól való megfosztást, különösen a kettős állampolgárok esetében.

Az EU és az euró vesszőfutásra ítéltetne Le Pen uralma alatt, a bennmaradásról népszavazásnak kellene döntenie. A pártvezér önmagát anti-Merkelként definiálja, amely már most komoly zörgésekhez vezet Berlin és Párizs között. A napokban pedig az osztrák elnökválasztás első fordulójában átütő sikert arató eurószkeptikus jelölt sikerét „Bravó osztrák nép!” felkiáltással üdvözölte. De alapjaiban véve a párt a modernizmus ellen vette fel a kesztyűt.

A francia forradalom és a felvilágosodás előtti viszonyok (Ancien Régime) visszatéréséről ábrándozik, amikor Franciaország még világhatalom volt és minden embernek megvolt a rendeltetett helye a nap alatt – az uralkodónak éppúgy, mint az alattvalónak.  Ha Le Pen nyerne, akkor Párizs nyugaton, Putyin pedig keleten őrködhetne a félfeudalista hatalmi viszonyokba visszahullott Európán.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Népszava: az orosz vizsgálatok alapján kapott engedélyt a Szputynik V
Privátbankár.hu | 2021. január 23. 07:59
El sem kezdődött a Szputnyik V hazai klinikai vizsgálata.
Makro / Külgazdaság Orbán és Biden: érik a vihar a két kormány között - A hét videója
Káncz Csaba | 2021. január 22. 20:01
Az amerikai külügyminiszter- és pénzügyminiszter-jelölt szenátusi meghallgatásain nagyon kemény üzenetek hangzottak el Kína felé. Az Orbán-kormányra több ok miatt is borzasztóan nehéz időszak vár. Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Ritka alacsony kórházi adóssággal indult az év
Kormos Olga | 2021. január 22. 17:58
A magyar egészségügyi intézmények a "karácsonyi ajándékba" kapott 44,8 milliárd forintos tartozáskiegyenlítésnek köszönhetően az újévet 8,1 milliárd forintos adóssággal kezdték meg. 
Makro / Külgazdaság Biden az olaszok mellé állt a konfliktusban – Párizs Putyinnal szövetkezik
Káncz Csaba | 2021. január 22. 14:34
Párizs kivételével az európai NATO-szövetségesek támogatnák a Biden-kormányzat fokozott segítségnyújtását a líbiai egységkormány irányába. Conte olasz miniszterelnök három hete támogatásáról biztosította Washington nagyobb odafigyelését a proxi háborúba süllyedt országra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bejelentették: 2 millió adag orosz vakcinát vásárol Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:45
Pár órával a péntek reggeli bejelentése után kiderültek a részletek az orosz vakcinarendelésről.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorral szemben tesztelhetik lobbi-erejüket a "megszorított" polgármesterek
Vég Márton | 2021. január 22. 11:12
Jogi és pénzügyi leckét is kaptak az önkormányzatok a kormánytól az adóstop megkésett elrendelésével és az iparűzési adó megfelezésével. A kormányfő jóindulatában és a lokálpatrióta cégek adományaiban bízhatnak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek jogi lépéseket tehetnek, ha a Pfizer nem pótolja kiesett szállítmányait
MTI | 2021. január 22. 10:50
Lengyelország jogi lépéseket vesz fontolóra, amennyiben a Covid-19 kór elleni egyik vakcina gyártója, a Pfizer nem pótolja az első negyedév folyamán a jelenleg csökkentett szállítmányait - közölte Piotr Müller kormányszóvivő egy pénteki interjúban.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter rendkívüli bejelentése: nagy mennyiségű orosz vakcinát vesz Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 09:18
Részletek még nincsenek, de a szerződést már aláírták a felek. A Facebookon közvetített sajtótájékoztatón a miniszter nagy mennyiségű vakcináról beszélt.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint még sokáig maradnak a korlátozások
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 08:28
Orbán Vikor miniszterelnök szerint ameddig nincs elég vakcina, addig maradnak a korlátozások.
Makro / Külgazdaság Biden egy sor rendeletet aláírt már az első napján
MTI | 2021. január 22. 07:00
 Joe Biden amerikai elnök első teljes hivatali napján, csütörtökön egy sor rendeletet írt alá a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedésekről, és közölte, hogy a járvány egyesült államokbeli halálos áldozatainak száma várhatóan eléri a félmilliót februárban.
Friss
hírlevél