4p
Habár Steve Bannon európai nacionalistákat támogató alapítványa várhatóan nem fog milliárdokból gazdálkodni, mégis komoly hatással lehet Európa politikájára. Trump volt főtanácsadója Soros György ellenpólusa szeretne lenni, és olyan jobboldali forradalmat vizionál, amelynek vezére Orbán Viktor miniszterelnök.
Steve Bannon budapesti előadásán 2018. május 23-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Idegesen reagáltak a hagyományos európai pártok Donald Trump amerikai elnök volt főtanácsadójának a tervére, miszerint egységbe kell tömöríteni Európa úgynevezett jobboldali populista pártjait, adta hírül a Spiegel.

Nagy felzúdulás

„Ez az ötlet támadás a demokrácia ellen” – mondta Udo Bullmann, az Európai Parlament (EP) szocialista frakciójának vezetője. Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője szerint a „tisztességes európaiak elutasítják, hogy a mi kontinensünkre is importálják Trump gyűlölettel teli politikáját.” Florian Hahn, a német Keresztényszociális Unió Európa-politikusa pedig arra figyelmeztetett, hogy Bannon tervét komolyan kell venni, és nem szabad hagyni, hogy a jövőre esedékes EP-választásokat kívülről befolyásolják.

Az elképzelést egyelőre a radikális jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) vezetői is szkeptikusan fogadták. „Kérdés, hogy nekünk, euro-kritikus pártoknak szükségünk van-e egyáltalán külső agytrösztökre és támogatásra” – mondta Jörg Meuthen, a párt társelnöke, aki megtartaná a három lépés távolságot Trump volt főtanácsadójától.

Jön "A mozgalom"

Az amerikai stratéga múlt héten beszélt az amerikai Daily Beastnak arról, hogy egy alapítványt hoz létre Európában „A mozgalom” néven. Célja, hogy támogassa és összefogja az úgynevezett populista-nacionalista pártokat, és ezáltal jobboldali forradalmat robbantson ki a kontinensen. 

A brüsszeli központú alapítvány az elemzésben, kutatásban, kommunikációban és a választói csoportok feltérképezésében segít majd, és nem titkoltan Soros György amerikai milliárdos liberális hálózatának, a Nyílt Társadalom Alapítványnak az ellenpólusa kíván lenni. „Soros brilliáns. Gonosz, de brilliáns” – mondta Bannon, aki szeretné, ha a populisták megszereznék a képviselői helyek harmadát a jövő tavaszi EP-választáson.

Orbánnal is tárgyalt

Nem véletlen tehát, hogy Bannon a közelmúltban személyesen is tárgyalt számos baráti európai vezetővel, köztük Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Front elnökével, Alice Weidellel, az AfD társelnökével, valamint Orbán Viktorral. Szerinte a magyar miniszterelnök az új mozgalom európai vezetője, aki hőssé, világpolitikai szereplővé nőtte ki magát.

Az M1-nek adott interjúban azt mondta: Orbán választási győzelme, valamint az olasz EU-szkeptikus pártok sikere forradalmi pillanat volt. Mindegyik azt mutatja, hogy a hazafiasság erősödik, a hagyományos intézmények és elitek elutasítottsága pedig fokozódni fog.

Az azonban kérdéses, hogy az új alapítvány a gyakorlatban mekkora hatást fog kifejteni. A Daily Beast szerint a brüsszeli iroda maximum tíz emberrel kezdi meg működését. Ez pedig nem arra utal, hogy Bannon dollármilliárdokból gazdálkodhat majd – szemben Soros Györggyel.

"Felejtsétek el Merkeléket"

Az amerikai stratégát ezzel együtt is érdemes komolyan venni. „Bannon profi, már többször bizonyította, hogy érti a dolgát” – mondta a Spiegelnek Werner Weidenfeld müncheni politológus. Szerinte már azzal is segíti az európai populistákat, hogy előhívja bennük a vállvetve harcolunk érzést. Ha a hagyományos pártok nem változtatnak politikájukon, akkor Bannon európai szövetségesei tovább fognak erősödni. 

Raheem Kassam, Bannon egyik közeli munkatársa a Daily Beastnak pedig úgy fogalmazott: „Felejtsétek el Merkelt és társait! Európa politikájának legfontosabb szereplői a következő években Soros és Bannon lesznek.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG