<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Habár Steve Bannon európai nacionalistákat támogató alapítványa várhatóan nem fog milliárdokból gazdálkodni, mégis komoly hatással lehet Európa politikájára. Trump volt főtanácsadója Soros György ellenpólusa szeretne lenni, és olyan jobboldali forradalmat vizionál, amelynek vezére Orbán Viktor miniszterelnök.
Steve Bannon budapesti előadásán 2018. május 23-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Idegesen reagáltak a hagyományos európai pártok Donald Trump amerikai elnök volt főtanácsadójának a tervére, miszerint egységbe kell tömöríteni Európa úgynevezett jobboldali populista pártjait, adta hírül a Spiegel.

Nagy felzúdulás

„Ez az ötlet támadás a demokrácia ellen” – mondta Udo Bullmann, az Európai Parlament (EP) szocialista frakciójának vezetője. Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője szerint a „tisztességes európaiak elutasítják, hogy a mi kontinensünkre is importálják Trump gyűlölettel teli politikáját.” Florian Hahn, a német Keresztényszociális Unió Európa-politikusa pedig arra figyelmeztetett, hogy Bannon tervét komolyan kell venni, és nem szabad hagyni, hogy a jövőre esedékes EP-választásokat kívülről befolyásolják.

Az elképzelést egyelőre a radikális jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) vezetői is szkeptikusan fogadták. „Kérdés, hogy nekünk, euro-kritikus pártoknak szükségünk van-e egyáltalán külső agytrösztökre és támogatásra” – mondta Jörg Meuthen, a párt társelnöke, aki megtartaná a három lépés távolságot Trump volt főtanácsadójától.

Jön "A mozgalom"

Az amerikai stratéga múlt héten beszélt az amerikai Daily Beastnak arról, hogy egy alapítványt hoz létre Európában „A mozgalom” néven. Célja, hogy támogassa és összefogja az úgynevezett populista-nacionalista pártokat, és ezáltal jobboldali forradalmat robbantson ki a kontinensen. 

A brüsszeli központú alapítvány az elemzésben, kutatásban, kommunikációban és a választói csoportok feltérképezésében segít majd, és nem titkoltan Soros György amerikai milliárdos liberális hálózatának, a Nyílt Társadalom Alapítványnak az ellenpólusa kíván lenni. „Soros brilliáns. Gonosz, de brilliáns” – mondta Bannon, aki szeretné, ha a populisták megszereznék a képviselői helyek harmadát a jövő tavaszi EP-választáson.

Orbánnal is tárgyalt

Nem véletlen tehát, hogy Bannon a közelmúltban személyesen is tárgyalt számos baráti európai vezetővel, köztük Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Front elnökével, Alice Weidellel, az AfD társelnökével, valamint Orbán Viktorral. Szerinte a magyar miniszterelnök az új mozgalom európai vezetője, aki hőssé, világpolitikai szereplővé nőtte ki magát.

Az M1-nek adott interjúban azt mondta: Orbán választási győzelme, valamint az olasz EU-szkeptikus pártok sikere forradalmi pillanat volt. Mindegyik azt mutatja, hogy a hazafiasság erősödik, a hagyományos intézmények és elitek elutasítottsága pedig fokozódni fog.

Az azonban kérdéses, hogy az új alapítvány a gyakorlatban mekkora hatást fog kifejteni. A Daily Beast szerint a brüsszeli iroda maximum tíz emberrel kezdi meg működését. Ez pedig nem arra utal, hogy Bannon dollármilliárdokból gazdálkodhat majd – szemben Soros Györggyel.

"Felejtsétek el Merkeléket"

Az amerikai stratégát ezzel együtt is érdemes komolyan venni. „Bannon profi, már többször bizonyította, hogy érti a dolgát” – mondta a Spiegelnek Werner Weidenfeld müncheni politológus. Szerinte már azzal is segíti az európai populistákat, hogy előhívja bennük a vállvetve harcolunk érzést. Ha a hagyományos pártok nem változtatnak politikájukon, akkor Bannon európai szövetségesei tovább fognak erősödni. 

Raheem Kassam, Bannon egyik közeli munkatársa a Daily Beastnak pedig úgy fogalmazott: „Felejtsétek el Merkelt és társait! Európa politikájának legfontosabb szereplői a következő években Soros és Bannon lesznek.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG