5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az argentin fenegyerek esetleges győzelméből nyilvánvalóan az Egyesült Államok húzná a legnagyobb geopolitikai hasznot. Bolsonaróhoz hasonlóan Milei is úgy véli, hogy a legtöbb politikus a hazájában kommunista, és Bolsonaróhoz hasonlóan Milei is tagadja a klímaváltozást. Káncz Csaba jegyzete.

Javier Milei, 52 éves populista jobboldali politikus a várakozások ellenére megnyerte az augusztus 13-án rendezett argentin elnöki előválasztást. A szavazók keményen megbüntették a kormánykoalíció és az ellenzék jelöltjét is az országot sújtó gazdasági válság, a hiperinfláció és a növekvő szegénység miatt. Milei a szavazatok 31 százalékának gyűjtötte be, de még hosszú utat kell megtennie, hogy megnyerje az októberi elnökválasztást.

A kaszt ellen vonul

Milei esetében Argentína permanens válsága most egy nehezen megfogható, ellentmondásos politikust termelt ki, aki Donald Trump nagy tisztelője. Az augusztus 13-án lezajlott előválasztás megnyerése után megígérte: „Véget vetünk a parazita és haszontalan politikai kasztnak ebben az országban”.

Gazdasági szempontból a vezető jelölt Friedrich von Hayek osztrák közgazdász követője. Ellenzi a mindenütt jelenlévő állami intervenciót, amely szerinte felelős a válságok ismétlődő ciklusaiért, és radikális reformokat szorgalmaz.

Társadalmi- és politikai nézetei a libertárius és konzervatív nézetek között ingadoznak. Például úgy véli: mindenkinek meg kell engedni, hogy kábítószert használjon és eladja szerveit, ahogy éppen jónak látja. Az abortuszt viszont nagyon szigorúan szemléli, és csak akkor akarja megengedni, ha az anya élete veszélyben van.

Argentína fordulópont előtt áll?

Milei annak köszönheti népszerűségét, hogy nem beszél mellé úgy, mint a többi jelölt. Ez mindenekelőtt a gazdaságpolitikára vonatkozik. Egyetlen másik jelölt sem mer azzal érvelni, hogy a magas állami kiadásokat csökkenteni kell. Ez szerinte a fő oka annak, hogy az infláció 118 százalék fölé emelkedett az év során. A többletkiadást a kormány évek óta a pénznyomdával finanszírozza.

Milei nyíltan azt mondja a választók szemébe: "Argentína történetének 22 gazdasági válsága közül 20-at a túlzott költségvetési hiány okozta". A múlt század eleje óta eltelt 122 évben az ország 112 évet élt túl a lehetőségein.

Javier Milei lehet a befutó a választásokon? Fotó: EPA/ENRIQUE GARCIA MEDINA
Javier Milei lehet a befutó a választásokon? Fotó: EPA/ENRIQUE GARCIA MEDINA

Kisebb kormányzati apparátust kíván, beleértve egy tucat minisztérium megszüntetését. Ezek közé tartozik a kulturális, ökológiai, oktatási, egészségügyi, tudományos és innovációs, munkaügyi és szociális, valamint a közlekedési minisztérium felszámolása.

Eközben senki sem vitatja Milei gazdasági kompetenciáját. Dolgozott vezető közgazdászként egy vezető nyugdíjalapnál, de olyan bankoknál is, mint a Buenos Aires-i HSBC. Hosszú éveken át tanácsot adott az ország egyik leggazdagabb vállalkozójának, Eduardo Eurnekian repülőtér-üzemeltetőnek is. Milei azonban mindenekelőtt szabadelvű téziseivel vált ismertté, amelyeket ékesszóló műsorvezetőként képviselt a televízióban.

Meg akarja szüntetni a jegybankot, hogy az emberek a nekik legjobban tetsző valutát válasszák – ami aztán dollárosodáshoz vezetne. Az embereknek joguk kell legyen fegyvert viselni. Támogatja a korlátlan bevándorlást mindaddig, amíg ez nem jelent kiadást az államnak. Az abortuszkérdésben vallott konzervatív álláspontja mellett támogatja az azonos neműek házasságát.

A hajadon és gyermektelen Milei a szabad szerelem híveként írja le magát. Mint nemrégen egy oknyomozó riportból kiderült, a vezető elnökjelölt egy médiumon keresztül párbeszédet folytat elhunyt angol masztiffjával.

A baloldal és a mérsékelt jobboldal kritikusa

Sokan fölfigyeltek rá, hogy Eduardo Bolsonaro, a volt brazil elnök fia gratulált neki. Bolsonarohoz hasonlóan Milei is úgy véli, hogy a legtöbb politikus a hazájában kommunista, és Bolsonarohoz hasonlóan Milei is tagadja a klímaváltozást.

A BRICS-országokhoz való közeledés sorsa

Tavaly a BRICS Plusz találkozón Argentína elnöke hivatalosan bejelentette, hogy az ország csatlakozni kíván a BRICS-hez. Milei viszont több interjúban kijelentette, - Kínára hivatkozva – hogy "nem fog alkut kötni kommunistákkal". A libertárius elismeri, hogy az argentin magáncégek bármely országgal üzletelhetnek, de kizárja az állami szintű tárgyalásokat az általa nem elég demokratikusnak ítélt kormányokkal. Milei elképzelése szerint Argentínának fejlesztenie kell kapcsolatait a Nyugattal, fő partnerei pedig az Egyesült Államok és Izrael. Ez utóbbi esetében Jeruzsálembe költöztetné az argentin nagykövetséget.

Milei esetleges győzelméből nyilvánvalóan az Egyesült Államok húzná a legnagyobb geopolitikai hasznot. Milei váltig állítja, hogy együttműködik az amerikai elnökkel, bárki legyen is az a 2024-es választás után, bár jobban szeretne republikánus partnert. A párt legesélyesebb jelöltje egyelőre Trump, de Milei nem szereti, ha a volt amerikai elnökhöz hasonlítják.

„Az amerikaiak dolga dönteni – válaszolta óvatosan a kérdésre, szeretné-e, hogy Trump visszatérjen a Fehér Házba. – Lehet, hogy a republikánusok profilja jobban tetszik, mint a demokratáké, de ez nem azt jelenti, hogy nem tekintem az Egyesült Államokat a nagy stratégiai partnerünknek” – tette hozzá.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Makro / Külgazdaság Betiltottak egy neonáci csoportot Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:47
Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
Makro / Külgazdaság Brüsszel postázta kérdéseit a kormánynak, jó válasz esetén jöhet egy kis pénz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:14
Főleg az igazságügyi reform végrehajtásáról érdeklődnek Brüsszelből.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG