Hirdetés
Hirdetés

Valami egészen óriási dolgon kezdett dolgozni Amerika és Kína

2018. május 21., 08:52

Széleskörű kereskedelmi megállapodáson dolgozik Kína és az Egyesült Államok, hogy elkerüljék a kereskedelmi háborút. Gyakorlatilag semmilyen konkrétumot nem árultak el egyelőre a felek, inkább csak a tűzoltás megy - ha Kína valóban őrületes tempóban elkezdi növelni amerikai importját, még akkor sem érnek a korábban követelt 200 milliárd dolláros egyenlegjavítás közelébe. Az Észak-Koreával folytatott tárgyalások előtt viszont nagyon kell Trumpnak egy kínai jóbarát - most talán jobban, mint az amerikai cégek "megvédésével" nyerhető amerikai szavazatok.

Fotó: EPA / Jason Lee
Fotó: EPA / Jason Lee

Washington és Peking szélesebb körű kereskedelmi megállapodáson munkálkodik, és ez alatt felfüggeszti a védővámokat - mondta Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter, miután Kína és az Egyesült Államok megegyezett, hogy lemondanak a kereskedelmi háborúról és nem emelnek további vámokat.

200 milliárd dollárt kereshetnek - de semmi konkrétum

A Fox televíziónak adott interjújában -amit az MTI szemlézett - Steve Mnuchin arra a szombati amerikai-kínai közös közleményre utalt, miszerint az Egyesült Államok és Kína folytatja a tárgyalásokat arról, hogy Peking milyen intézkedéseket tegyen amerikai energetikai- és agrárimportja növelése érdekében, hogy csökkentse az Egyesült Államokkal szemben meglévő, mintegy 335 milliárd dolláros évi kereskedelmi többletét. Washington 200 milliárd dollár értékű csökkentést követelt, a szombati közleményben azonban nem esik szó konkrét számokról.

Hirdetés

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója vasárnap két amerikai televíziós műsornak is nyilatkozott a kereskedelmi tárgyalásokról. A CBS Szemben a nemzettel című vitaműsorában azt fejtegette, hogy még túl korai a Donald Trump elnök által emlegetett 200 milliárd dolláros csökkentés konkrétumairól beszélni. "A részleteket most dolgozzuk ki" - mondta.

Miből vehetne sokkal többet KÍna az amerikaiaktól?

A következő lépés - mind Mnuchin, mind Kudlow interjúja szerint - Wilbur Ross kereskedelmi miniszter várható pekingi látogatása lesz, amelyen áttekintik a gazdaság azon területeit, ahol Kína megnövelheti Amerikából származó importját. Amerikai álláspont szerint az energetika, a cseppfolyós gáz, a kisipar és az agrárium lehet az a terület, ahol Kína jelentős mértékben növelheti importját. Mnuchin elmondása szerint az Egyesült Államok arra számít, hogy Kína legalább 35-40 százalékkal növeli majd a mezőgazdasági termékek importját - számol be az MTI.

Ebből biztos nem jön össze 200 milliárd dolláros egyenleg-javulás

Az amerikai-kínai közös nyilatkozat leginkább tűzoltásnak tekinthető; miután semmi konkrétum, de még a deficit mérséklésének mértéke sem szerepel az eddigi nyilatkozatokban, csak a közeledés első lépésének tekintik a szakértők. Trump elnök történelmi találkozóra készül Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral - ehhez pedig nagy szüksége lenne Észak-Korea legnagyobb politikai és gazdasági szövetségének, Kínának támogatására, különben csúnya kudarccal is végződhetnének a tárgyalások.

Mindenesetre a Trump által korábban követelt 200 milliárdos egyenlegjavítás szakértők szerint nehezen képzelhető el pusztán azzal, hogy Kína elkezdi őrült tempóban növelni amerikai importját - ha drasztikusan emelné az energia-, nyersanyag- vagy repülőgép-behozatalt az ázsiai ország az USA-ból, azzal legfeljebb a felét tudná hozni a kívánt deficit-csökkentésnek. Amíg az amerikai vásárlók étvágya nem csökken a kínai gyártmányok iránt, addig a 200 milliárd dolláros változás nehezen képzelhető el - vélik szakértők.

Mi lesz a kínai mobilgyártóval?

A szombati közös közlemény ugyanakkor nem tett említést arról, hogy feloldják-e a telekommunikációs alkatrészeket gyártó kínai ZTE vállalat ellen hozott korlátozásokat. Emlékezetes: az amerikai kereskedelmi minisztérium korábban 7 évre megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy a kínai ZTE mobilgyártónak alkatrészeket szállítsanak - állítólag egy néhány évvel ezelőtti ügy miatt, amikor a ZTE az amerikai szankciók ideje alatt termékeket adott el Iránnak.

Donald Trump elnök a héten még azt ígérte, hogy közbenjár ennek érdekében.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bilibe lóg a kezünk: nem minősítették fel Magyarországot

Bilibe lóg a kezünk: nem minősítették fel Magyarországot

Mindössze csak megerősítette az ország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek BBB mínusz befektetési ajánlású besorolását a Standard & Poor's. A hitelminősítő idén már nem vizsgálja a magyar államadósság-osztályzatokat, majd jövőre...

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?