Hirdetés
Hirdetés

Valami egészen óriási dolgon kezdett dolgozni Amerika és Kína

2018. május 21., 08:52

Széleskörű kereskedelmi megállapodáson dolgozik Kína és az Egyesült Államok, hogy elkerüljék a kereskedelmi háborút. Gyakorlatilag semmilyen konkrétumot nem árultak el egyelőre a felek, inkább csak a tűzoltás megy - ha Kína valóban őrületes tempóban elkezdi növelni amerikai importját, még akkor sem érnek a korábban követelt 200 milliárd dolláros egyenlegjavítás közelébe. Az Észak-Koreával folytatott tárgyalások előtt viszont nagyon kell Trumpnak egy kínai jóbarát - most talán jobban, mint az amerikai cégek "megvédésével" nyerhető amerikai szavazatok.

Fotó: EPA / Jason Lee
Fotó: EPA / Jason Lee

Washington és Peking szélesebb körű kereskedelmi megállapodáson munkálkodik, és ez alatt felfüggeszti a védővámokat - mondta Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter, miután Kína és az Egyesült Államok megegyezett, hogy lemondanak a kereskedelmi háborúról és nem emelnek további vámokat.

200 milliárd dollárt kereshetnek - de semmi konkrétum

A Fox televíziónak adott interjújában -amit az MTI szemlézett - Steve Mnuchin arra a szombati amerikai-kínai közös közleményre utalt, miszerint az Egyesült Államok és Kína folytatja a tárgyalásokat arról, hogy Peking milyen intézkedéseket tegyen amerikai energetikai- és agrárimportja növelése érdekében, hogy csökkentse az Egyesült Államokkal szemben meglévő, mintegy 335 milliárd dolláros évi kereskedelmi többletét. Washington 200 milliárd dollár értékű csökkentést követelt, a szombati közleményben azonban nem esik szó konkrét számokról.

Hirdetés

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója vasárnap két amerikai televíziós műsornak is nyilatkozott a kereskedelmi tárgyalásokról. A CBS Szemben a nemzettel című vitaműsorában azt fejtegette, hogy még túl korai a Donald Trump elnök által emlegetett 200 milliárd dolláros csökkentés konkrétumairól beszélni. "A részleteket most dolgozzuk ki" - mondta.

Miből vehetne sokkal többet KÍna az amerikaiaktól?

A következő lépés - mind Mnuchin, mind Kudlow interjúja szerint - Wilbur Ross kereskedelmi miniszter várható pekingi látogatása lesz, amelyen áttekintik a gazdaság azon területeit, ahol Kína megnövelheti Amerikából származó importját. Amerikai álláspont szerint az energetika, a cseppfolyós gáz, a kisipar és az agrárium lehet az a terület, ahol Kína jelentős mértékben növelheti importját. Mnuchin elmondása szerint az Egyesült Államok arra számít, hogy Kína legalább 35-40 százalékkal növeli majd a mezőgazdasági termékek importját - számol be az MTI.

Ebből biztos nem jön össze 200 milliárd dolláros egyenleg-javulás

Az amerikai-kínai közös nyilatkozat leginkább tűzoltásnak tekinthető; miután semmi konkrétum, de még a deficit mérséklésének mértéke sem szerepel az eddigi nyilatkozatokban, csak a közeledés első lépésének tekintik a szakértők. Trump elnök történelmi találkozóra készül Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral - ehhez pedig nagy szüksége lenne Észak-Korea legnagyobb politikai és gazdasági szövetségének, Kínának támogatására, különben csúnya kudarccal is végződhetnének a tárgyalások.

Mindenesetre a Trump által korábban követelt 200 milliárdos egyenlegjavítás szakértők szerint nehezen képzelhető el pusztán azzal, hogy Kína elkezdi őrült tempóban növelni amerikai importját - ha drasztikusan emelné az energia-, nyersanyag- vagy repülőgép-behozatalt az ázsiai ország az USA-ból, azzal legfeljebb a felét tudná hozni a kívánt deficit-csökkentésnek. Amíg az amerikai vásárlók étvágya nem csökken a kínai gyártmányok iránt, addig a 200 milliárd dolláros változás nehezen képzelhető el - vélik szakértők.

Mi lesz a kínai mobilgyártóval?

A szombati közös közlemény ugyanakkor nem tett említést arról, hogy feloldják-e a telekommunikációs alkatrészeket gyártó kínai ZTE vállalat ellen hozott korlátozásokat. Emlékezetes: az amerikai kereskedelmi minisztérium korábban 7 évre megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy a kínai ZTE mobilgyártónak alkatrészeket szállítsanak - állítólag egy néhány évvel ezelőtti ügy miatt, amikor a ZTE az amerikai szankciók ideje alatt termékeket adott el Iránnak.

Donald Trump elnök a héten még azt ígérte, hogy közbenjár ennek érdekében.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagyobb az infláció, mint gondolnánk, és ennek meglesz a böjtje

Nagyobb az infláció, mint gondolnánk, és ennek meglesz a böjtje

Itt a nagy fellendülés a világban, dübörög a gazdaság, sok helyen történelmi mélyponton a munkanélküliség, de közben ingatlan-, és tőzsdebuborékok keletkeznek. Nem is lenne baj, ha ezek egyszer nem pukkadnának ki, kvázi deflációs hatásokat, így lassulást, sőt recessziót okozva.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?