3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Azonnal komoly felhördülést váltott ki Európában, hogy Magyarország felfüggesztette a visszaküldött migránsok fogadását. Mára visszakoztunk: betartjuk a rendeletet, de azt kérjük, egy darabig senkit se küldjenek hozzánk.
Tasnádi László rendészeti államtitkár és Pintér Sándor belügyminiszter egy korábbi meghallgatáson, a háttérben takarásban Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára 2015. június 2-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Óriási felhördülés a magyar bejelentés miatt

Magyarország felfüggeszti az illegális bevándorlók visszafogadását más EU-s országokból - közölte tegnap a Belügyminisztérium. "2015. június 23-ától technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását" - így fogalmaztak a közleményben. Ez azonnal nagy felhördülést váltott ki az Európai Unióban,

A bécsi külügyminisztérium tájékoztatása szerint Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter arra figyelmeztette Szijjártó Pétert, hogy Magyarország eljárása negatív következményekkel járhat, és Ausztria mindezt ezt nem tűrheti el. Az osztrák belügyi, valamint a külügyi tárca kedden felszólította az Európai Bizottságot, vizsgálja meg a kötelezettségszegési eljárás lehetőségét az ügyben.

Mára a magyar álláspont sokat finomodott: először maga a külügyminiszter beszélt arról, hogy nem is függesztettünk fel semmit, majd a kormány.hu-n megjelent közlemény szerint egy államtitkár is azt közölte, csak "technikai türelmet" kérünk a többi országtól.

Megjelent egy egyoldalas Magyar Közlöny

Hogy a kormány helyzete nem lehetett egyszerű, az is mutatja: június 24-én megjelent egy egyoldalas (tartalomjegyzékkel kettő), egyetlen határozatot tartalmazó Magyar Közlöny. A határozatban annyi szerepel: nem értünk egyet az osztrákokkal, gondot okoznak nekünk a visszaküldött menekültek, ezért konzultációt kezdeményezünk az EU intézményeivel. Felfüggesztésről most már szó sincs, tulajdonképp az egész határozatnak és így a komplett Közlönynek semmi értelme vagy jelentősége ebben a formában, nyilván a nemzetközi partnerek megnyugtatására szánták.

Betartjuk a rendeletet, de ne küldjetek senkit

A kormány.hu-n megjelent tájékoztatás szerint Magyarország továbbra is betartja a dublini rendeletet, ugyanakkor technikai türelmet kér a további illegális bevándorlók visszavételére, hiszen azokat már képtelen ellátni - mondta Tasnádi László rendészeti államtitkár szerdán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

A testület ülésén szintén részt vevő Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója közölte, az uniós normák szerint összesen 1500 migránst tudnak befogadni, jelenleg azonban sátrakat is felállítva napi 3500-4000 embert kell elszállásolniuk.

A főigazgató hangsúlyozta, minden a dublini rendeletből adódó kötelezettségét betartanak, de a migránsok Nyugatról történő visszafogadásához további bővítések kellenek. Az uniós tagállamok ugyanis folyamatosan szigorítják fellépésüket és próbálnak egyre több kérelmezőt visszaadni Magyarországnak - fejtette ki, majd hozzátette, jelenleg 6-700 migráns átvételéről kezdődött egyeztetés és az ő esetükben kértek türelmet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG