1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Marcal teljes élővilága kipusztult a szennyeződés rendkívül magas pH-értéke miatt, a Rába és a Duna is veszélybe került - közölte a kárfelszámolás helyszíni szóvivője
Kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága, a vörösiszap-szennyeződés rendkívül magas pH-értéke mindent elpusztított - közölte a kárfelszámolás helyszíni szóvivője csütörtök délben az MTI-vel, hozzátéve: ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni.

Dobson Tibor azt mondta: a Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni. Ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék.

Mint hozzátette, a Marcal már azzal "halálra lett ítélve", hogy az igen erős lúgos kémhatású vörösiszap a Torna-patakon keresztül belefolyt. A szakemberek megpróbálták például ecetsavval és gipsszel csökkenteni az igen erős lúgos kémhatást - ezeket négy ponton öntötték a folyóba -, de nem sikerült megakadályozni az ökológiai katasztrófát.

Dobson Tibor kiemelte: ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni, de ez eddig még nem sikerült. Folyamatosan mérnek több ponton is és figyelik a folyószakaszt. Egyelőre sem a Rábán, sem a Dunán nem érkezett halpusztulásról szóló információ - tette hozzá.

Szakértők szerint nem célszerű semlegesíteni, savasítani a földeket, házakat elöntő vörösiszapot, mert a jelenlegi lúgos környezetben nem tudnak kioldódni a toxikus fémek; a megoldást a gipsszel való megkötés jelentheti. Az MTI-nek csütörtökön nyilatkozó szakemberek abban is egyetértenek, hogy a folyóvizek esetében viszont a semlegesítés a legegyszerűbb megoldás.
Farkas Béla, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. környezetvédelmi igazgatója szerint, ami anyag a földeken, kertekben van, azon azért nem célszerű változtatni, mert, "ha eltolják semleges vagy savas irányba a kémhatását", akkor az anyagban lévő fémek oldatba léphetnek, és könnyen elsodródhatnának a csapadékkal. Jelen pillanatban ez a lúgos közeg biztosítja, hogy ezek a fémek ottmaradnak a helyükön, így is célszerű összegyűjteni - magyarázta.
    A kármentesítés első lépéseként össze kell gyűjteni a hulladékot, amennyit csak lehet, eredeti formájában. Le kell mosni a házfalakat, udvarokat. Nagy kérdés viszont, hogy mit kezdenek majd ezzel a szennyezett mosóvízzel. A szakember szerint célszerű lenne azt összegyűjteni. Erre egy létesítményt kell majd létrehozni, ahol ezt a vizet kezelni lehet, azaz ülepíteni, kicsapatni belőle az üledéket és azt szintén visszavinni a kolontári tározóba.
A Marcal szennyezettsége csütörtök hajnalban 10 körüli pH-értéket mutatott. A Rábába csütörtökön hajnali 3 óra körül jutott el a szennyeződés, a pH-érték a szakemberek feltételezése szerint ekkor már 10 alá csökkent. A Mosoni-Dunát csütörtök délelőtt 9.27-kor, 9,3 pH-értékkel érte el a vörösiszap.
Győr-Moson-Sopron megyét szerdán kora délután érte el a Marcal folyón a Veszprém megyei gátszakadás után kiömlött vörösiszap, mérések szerint a víz pH-értéke akkor elérte a 12-es szintet.

Zajlik a helyreállítás

 A vörösiszappal elöntött településeken huszonnyolc utca takarítása zajlik; az ajkai térségben több száz ember dolgozik az utak, udvarok takarításán - jelentette csütörtök kora délután az MTI helyszíni tudósítója.

Devecser tizenkilenc utcája károsodott a vörösiszaptól, egy részük még mindig járhatatlan. A településen a honvédség  vegyi csoportja folyamatosan méri a talaj és a levegő szennyezettségét, de a katonaság a kárfelszámolásból is kiveszi a részét.

A szomszédos Kolontár nyolc utcáján munkagépek, illetve védőfelszerelést, maszkot viselő emberek takarítják a házak udvarait, a munka nagy részét már elvégezték. A két településen a védekezést irányító operatív törzs összesítése szerint 143 jármű és 813 ember dolgozik.

- Megfelelő erőkkel és eszközökkel zajlik a kárelhárítás és a mentés, újabb katasztrófa veszélye nem áll fenn - mondta Bakondi György vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató csütörtökön délután Ajkán.

A Veszprém megyei Bánhalma térségében 20 hektárnyi területre kivezetik a vörösiszappal szennyezett Marcal vizét, és a tározóban mentesítik. Emellett másutt is sok ezer tonnányi gipszet adagolnak az érintett folyók vizébe - ismertette a főigazgató.

Bakondi György szerint a timföldgyár műszakilag minden erejét és eszközét mozgósította, hogy a kormányzat által támasztott követelményeknek megfeleljen. Elmondta azt is, hogy csütörtökön döntöttek egy bekötőút építéséről Kolontár és a 8-as főút között.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató szerint hétfőre befejeződhet az iszappal elöntött települések kármentesítése, de az okozott károk teljes felszámolása hosszú heteket vesz igénybe.

Bakondi György vezérőrnagy csütörtökön a vörösiszappal elöntött Kolontár településen - azt követően, hogy Kontrák Károly és Kovács Zoltán államtitkárral megtekintette a megsérült zagytározót és a lakóházakban keletkezett károkat - úgy nyilatkozott: a legfontosabb feladat a mentesítés, a történtek kivizsgálása, illetve az, hogy mindenki számára biztosíthassák a lakhatás alapvető feltételeit.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. (itt tudhat meg többet a cégről) Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 120 ember megsérült.

 

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG