Nem lesz többé nyugdíj 15 év szolgálat után - szigorítanak a lengyelek

2012. június 07., 10:37

Bronislaw Komorowski lengyel államfő aláírta a rendvédelmi szervekre vonatkozó nyugdíjtörvény módosítását - olvasható a lengyel elnöki hivatal honlapján. Eddig 15 év szolgálat után le lehetett tenni a lantot életkortól függetlenül; a jövőben nem lesznek 55 év alatti lengyel nyugdíjas rendőrök.

A lengyel közszolgálati rádió értesülései szerint a rendvédelmisek szakszervezetei nem zárják ki, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak a szerda este elfogadott törvény felülvizsgálatáért, mert vitatják egyebek között az elfogadás gyors menetét. A szakszervezetek kifogásolják, hogy nem arról a tervezetről konzultáltak velük, amelyről májusban szavazott a törvényhozás.

Nincs több nyugdíj 15 év után

Lengyelországban a rendvédelmi szolgálatokban dolgozók nem tartoznak az általános nyugdíjrendszerhez. Az új jogszabály értelmében azok, akik a törvény életbelépése után - azaz 2013. január 1-től lépnek szolgálatba - 55 évesen vonulhatnak nyugdíjba, ha legalább 25 évet töltöttek szolgálatban. Jelenleg minimum 15 év szolgálat után kortól függetlenül nyugdíjazhatók.

Ez a lengyel kislány már nem lesz nyugdíjas 35 éves korára...
Ez a lengyel kislány már nem lesz nyugdíjas 35 éves korára...

A lengyel rendvédelmi szolgálatok - a hivatásos katonák, a rendőrök, a határőrök, a kormányőrség, a tűzoltók, illetve a büntetés-végrehajtás, a belbiztonsági hivatal (ABW), a központi antikorrupciós hivatal (CBA), a hírszerzés, illetve a katonai hírszerzés és kémelhárítás munkatársai - nyugdíját az állami költségvetésből finanszírozzák. Az ellátás összegét egy szabadon kiválasztható tízéves időszak átlagbére és az éves jutalmazások összege alapján határozzák meg. A nyugdíj maximális összege a fizetés 75 százaléka lehet.

Az államfő múlt pénteken írta alá az általános nyugdíjrendszerre vonatkozó nyugdíjkorhatárt emelő törvényt, amely 2013-tól szakaszosan 67 évre emeli a korhatárt mindkét nem számára.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Cofidis Fapados kölcsöne 60 299 forintos törlesztőrészlettel és 7,90 százalékos THM-mel vehető fel, de hasonlóan jó ajánlat a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsöne 60 566 forintos havi törlesztőrészlettel és szintén 7,90 százalékos THM-mel lehet a tiéd. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank új ügyfeleknek szóló ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Margaret Thatcher beájulna – kifakadt Theresa May pártjának egykori minisztere (frissítve)

Margaret Thatcher beájulna – kifakadt Theresa May pártjának egykori minisztere (frissítve)

Churchill mindent megtett, hogy ne maradjon országa egyedül, Margaret Thatcher pedig elképedt volna, ha azt látja, hogy országának vezetőjét elküldik a nagyok asztalától. Michael Heseltine, aki David Cameron és Theresa May pártjának összesen 20 évig volt minisztere, a jelenlegi brit politikai káoszról nyilatkozott.

További cikkek

Utánajártunk

Videók

Ajánlatunk

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX41605.17-0.78%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?