Devizahiteles-mentés: lesz, aki újra az eredeti törlesztőt fizetheti

2013. november 06., 14:54

Az árfolyamgát és az adósság részleges elengedése sok devizahiteles család helyzetén könnyíthet - a törlesztő részlet szempontjából az eredeti állapot állhat vissza.

A Parlament által kedden elfogadott döntés értelmében az árfolyamgát mindenki számára elérhető lesz, azoknak is, akiknek 90 napon túli fizetési elmaradásuk van, továbbá a jogszabály tartalmaz egy olyan új elemet, amely az adósság részleges elengedéséhez vezethet nagyon sok esetben. Ez utóbbi tényező komoly segítséget jelenthet a fizetési nehézséggel küzdők számára - írta szerdai cikkében a Bankmonitor.

Akár 40 százalékkal is csökkenhet a törlesztőrészlet

Az új elem az, hogy a kormány akkor vállalna garanciát a hitelfelvevők tartozásainak egy részére, ha a bankok ezen adósok esetében az ingatlan értékének 95%-ig elengednék a tartozást. A Bankmonitor ennek alapján úgy számol, hogy egy átlagos hitellel rendelkező devizaadósnak akár havi 28 ezer forinttal, mintegy 40 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlete.

A portál szerint egy olyan példával számolva, ahol az adós havi törlesztő részlete eredetileg 45 ezer forint volt, és ez az árfolyamgyengülés hatására 72 ezer forintig nőtt, most 44 ezer forintra csökkenhet, mely gyakorlatilag megegyezik az eredeti törlesztő részlettel. Így amennyiben az adós nem vesztette el az állását, a kedvezőtlen gazdasági hatások törlesztő részletből való kikerülésének köszönhetően újra fizetni tudja a hitelét.

Hogy számolnak?

A 72 ezer forintról 44 ezer forintra történő havi törlesztőrészlet-csökkenés a példában két részből tevődik össze: egyrészt csökken a tőketartozás (az ingatlan értékének 95 százalékára). Másrészt az árfolyamgáttal a jelenlegi 242 svájci frank/forint árfolyam helyett 180 forinton törleszthet tovább a példában szereplő család.

Összességében tehát 41%-os (28 ezer forintos) csökkenéssel újra az eredeti szintre kerülhet az adós havi törlesztési kötelezettsége - írja a Bankmonitor.

Ezzel még nincs vége?

A nemzetgazdasági miniszter szerint a bankszövetséggel és az igazságszolgáltatás szereplőivel is egyeztetnek, hogy olyan megoldást lehessen találni, ami a hitelesek többségének elfogadható legyen. Részletek >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

Ez lehet a legközvetlenebb hatása idehaza a szombati szaúdi dróntámadásnak, jobban mondva annak, hogy a világpiaci kőolajárak több mint tíz százalékkal drágultak. Hogy még feljebb mennek-e, az alapvetően attól függ, hogy a kiesett kínálatot mikor sikerül pótolni. A legpesszimistább forgatókönyv szerint a most 60-66 dollár közötti árak akár 100 dollárra is felmehetnek.

További cikkek

Utánajártunk

Videók

Ajánlatunk

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX40819.56+1.33%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?