1p
Magyarországnak kétségei vannak az Európai Központi Bank bankfelügyeleti hatáskörrel való felruházásával kapcsolatban. Az Európai Bizottság javaslatát Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős külügyminisztériumi államtitkár és Pelczné Gáll Ildikó, európai parlamenti képviselő hasonló kritikával illették. A kifogás, hogy a bankok szükség esetén nem kapnának támogatást az európai válságkezelési rendszerből, a már most is szűkösen rendelkezésre álló pénzforrások még inkább elapadnának, illetve a helyiek betéteiket inkább euróövezeti bankokba vinnék.
Győri Enikő

A javaslatról az alapján döntenek, hogy az új rendszerben a jogok és kötelezettségek azonosak lesznek-e. Első olvasásra úgy tűnik, hogy nem - mondta Győri Enikő. A problémánk az, hogy a bankfelügyelet elfogadása azt jelenti, azonnal eleget kell tenni valamennyi kötelezettségnek, miközben a jogok korlátozottak. A bankfelügyelet teljesen új rendszere igen erős befolyással van pénzintézeteinkre.

Az EKB bankfelügyeleti hatáskörét célzó bizottsági javaslat szóba került az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi plenáris ülésén is. Felszólalásában a fideszes Pelczné Gáll Ildikó elfogadhatatlannak nevezte az eurózónán kívüli és azon belüli tagállamok eltérő kezelését. Szerinte az egységes Európához, és az eurózóna stabilitásának biztosításához csak egységesen alkalmazható szabályokon keresztül vezethet az út. A fideszes EP-képviselő elfogadhatónak tartja, hogy a rendszer nyitott legyen, ugyanakkor elfogadhatatlannak azt, hogy a zónán kívüli tagországok számára a belépés nem keletkeztet jogokat, nem jelent nagyobb védelmet, de rögtön kötelezettségeket ró rájuk.

Pelczné Gáll Ildikó megengedhetetlennek tartja, hogy az eurózónán kívüli tagállamok nem fordulhatnak

Pelczné Gáll Ildikó

az Európai Stabilitási Mechanizmushoz (ESM), "tehát csak a saját erejükben bízhatnak". Szerinte egyértelmű, hogy e javaslat szerint a zónán belüli pénzintézetek nagyobb védelmet és biztonságot tudhatnak maguk mögött. A magyar képviselő jelezte, a befektetők feltételezhetően a biztonságosabb bankokba viszik majd a pénzüket. Ez a javaslat Pelczné szerint "több veszélyt rejt magában, mint amennyi előnnyel jár", ezért arra kérte az EU-biztost, hogy alaposan mérlegeljenek a döntés előtt - egyebek közt mérlegeljék azt is, jó-e ha az anyabankokra más szabályok vonatkoznak, mint a zónán kívüli leányvállalataikra.

Az EU-pénzügyminiszterek e hét végén Cipruson tartandó informális találkozóján Magyarország összehangolja álláspontját Csehországgal és Lengyelországgal, illetve az euróövezeten kívüli más országokkal, mielőtt még megtörténne a bizottsági javaslat első hivatalos vitája. Ez nem Magyarország-specifikus kérdés, hanem az euróövezeten kívüli országoké - mondta Győri Enikő. Szerinte Magyarország várhatóan az Európai Tanács soron következő, októberi ülése előtt fog dönteni a javaslatról.

Az EP-vitában Michel Barnier belső piacért felelős EU-biztos elismerte, hogy még kimunkálatlan az eurózónán kívüli országokra vonatkozó szabályozás. Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az egységes felügyeleti mechanizmust már 2013. január elsején vezessék be. Az új mechanizmus zökkenőmentes elindításához a tervek szerint fokozatos bevezetési időszakot alkalmaznának, amely 2014. január elsején zárulna. Az első lépcsőben különösen azok a hitelintézetek kerülnének bele ebbe a mechanizmusba, amelyek közfinanszírozást kaptak vagy igényeltek. A jövő év július elsejétől az összes "rendszerszintű jelentőségű" bankot, majd az év végéig az összes euróövezeti bankot az EKB felügyelete alá helyeznék.

Korábban írtuk, hogy a brüsszeli bizottság szerint az euróövezetben működő bankokra kiterjedő, egységes felügyeleti mechanizmusra vonatkozó javaslatok a gazdasági és monetáris unió megerősítésének fontos állomását jelentik. Az új egységes mechanizmus értelmében az Európai Központi Bank viselné a végső felelősséget az euróövezeti bankok pénzügyi stabilitását érintő külön felügyeleti feladatokért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG