9p
Kivonul a Citibank, mi lesz a lakossági ügyfelekkel? Több banknak is van olyan ajánlata, amely bizonyos feltételek teljesülése esetén kedvezményeket nyújt, például ingyenes számlavezetést, vagy utalást netbankon keresztül, de aki a korlátlan ingyenes ATM-es készpénzfelvétel miatt választotta a bankot, azoknak nincs jó hírünk. Most azonban még korai pánikba esni.

A Citigroup kedden bejelentette, hogy a Citibank kivonul a magyarországi lakossági piacról. Korábban a Privátbankár már írt arról, mi történik akkor, amikor eladnak egy bankot. Az új tulajdonos dönthet úgy, hogy megtartja „külön” banknak, magába olvasztja, vagy összeolvasztja egy másik, szintén tulajdonában lévő bankkal - mondta akkor Binder István, a jegybanki felügyeleti szóvivője a Privátbankár kérdésére.

Az egyoldalú szerződésmódosítás szabályai szerint ha az ügyfelet kedvezően érinti a módosítás, akkor nem kell előre bejelenteni a változást, de  ha kedvezőtlenül, arról 15-60 nappal a változás előtt értesíteni kell az ügyfeleket. A banki ügyfelek ilyenkor elállhatnak a szerződéstől.

A banki szolgáltatások esetében a felek között polgárjogi szerződés van, amely a tulajdonosváltás esetében nem változik, tehát az eredetileg megkötött kondíciók megmaradnak. Az új tulajdonos azonban dönthet úgy, hogy megváltoztatja a szerződési feltételeket, amit az egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozó szabályok alapján tehet meg.

Ráérünk arra még

Egyelőre tehát nem kell új bankfiókba rohanni, hiszen hosszú idő amíg a Citi vevőt talál az üzletágra, megtörténik a tranzakció, az új tulajdonos dönt a szerződésekről. Az is lehetséges, hogy ezekkel a kondíciókkal megmaradnak a számlacsomagok, ha mégsem, és drágább lesz a szolgáltatás, a bank köteles értesíteni az ügyfeleket. Ha ez megtörténik, akkor érdemes elgondolkozni, hogy felbontjuk-e a szerződést, és más bankot keresünk-e a számlavezetésre.

Keresik a megoldást

A Privátbankár a BankRáció.hu segítségével összeállított egy listát azokról a bankokról és számlacsomagokról, amelyek hasonlóak a Citibank kondícióihoz.

Ha mégis menni kell

• 0 Ft-os havi számlavezetési díj
• 0 Ft + 0% havonta korlátlan darabszámban az eseti átutalás internetbankon keresztül
• csoportos beszedés díja 0 Ft• állandó átutalás díja 0 Ft
• az internetbank és a mobil értesítés havi díja 0 Ft

Az Axa Banknál például érdemes lehet az OKÉ4 bankszámla kondícióit szemügyre venni annak, akinek viszonylag magas a havi jövedelme, és cserébe olcsó bankszámlát keres. A számlacsomag feltétele, hogy havi 300 ezer forintnyi jóváírás érkezzen a számlára, vagy havonta legalább 3 millió forint legyen az átlagegyenleg. Ezért cserébe a bank ingyen vezeti számlát, ingyenes az eseti átutalás internetbankon keresztül, ahogy a csoportos és az állandó átutalásoké is, és nem számolnak fel díjat a számlán történő mozgásról szóló értesítésekről.  Az előnyök mellett azonban érdemes arra figyelni, hogy a törvény nyújtotta havi két ingyenes készpénzfelvételt ne lépjük túl, mert ezért igen borsos árat számol fel a bank: a készpénzfelvétel 650 forint + 0,6%. Igaz, ha World MasterCard kártyát igényel, akkor akár 4 ingyenes ATM felvételre is jogosult lehet, további kedvezmények mellett. A kártya éves díja azonban 15 ezer forint.

• a számlavezetési díj 300 Ft
• eseti, állandó utalások és a csoportos beszedés díja 0,3% max. 6.000 Ft
• netbank szolgáltatás havi díja 0 Ft

Ha FHB Prémium Bankszámlája van, havi 180 ezer forint egy összegű jóváírásért vagy legalább 10 millió forintos megtakarítás vagy legalább 30 millió forint hitel vagy lízingszerződés esetén jogosult több kedvezményre. A csomag a számlavezetési díj miatt azonban kilóg a sorból, mert nem ingyenes, hanem 300 forint, az eseti utalások díja, csoportos beszedés díja, és állandó utalás díja  0,3%, de maximum 6 ezer forint és a netbank szolgáltatás havi díja 0 forint.

• netbankon az eseti, állandó utalás és csoportos beszedés díja 0,1%
• kedvezményes készpénzfelvételi díj 0,30%, bármely belföldi ATM-ből 4 alkalommal (beleszámít ebbe a nyilatkozatra járó 2 db)

A Gránit Bajnok számlacsomagjára havonta 280 forintnyi jóváírásnak kell érkeznie vagy 150 ezer forintnak kell lennie a napi záróegyenlegnek. Ezért a bank netbankon keresztül az eseti utalás, a csoportos beszedés és az állandó utalás díját is 0,1%-ban határozta meg. A kedvezményes készpénzfelvételi díjnál a törvény által előírt két ingyenes készpénzfelvétel mellett, a bank további kettő alkalommal csak 0,3%-ot számol fel, bármely belföldi ATM-ből veszünk fel pénzt.

• Netbankon az első 10 db utalás díja 0 Ft, ez igaz az állandó utalásra és a csoportos beszedésre

• Belföldi ATM-en az első 10 db készpénzfelvétel díja 0 Ft
• A mobilinfo és az e-bank havidíja 0 Ft
• Havonta 10 értesítő sms díja 0 Ft

A K&H Bank maximum számlacsomagja tényleg magas jövedelműeknek szól, akik jelentős megtakarítással is rendelkeznek: a számlavezetés ugyanis 6 ezer forint. Ha azonban havonta 500 ezer forint érkezik a számlára vagy van 15 milliós megtakarítási állománya, akkor ebből visszaadnak 3 ezer forintot, ha mindkettő teljesül, akkor a teljes összeget. Ezért cserébe tényleg jó feltételeket kínál a bank. Netbankon és telebankon az első 10 utalás, állandó utalás, és csoportos beszedés ingyenes, tehát összesen 30-szor lehet díjmentesen utalni. Belföldi ATM-en vagy postán POS-on az első 10 készpénzfelvétel szintén díjmentes. A Visa Aranykártya, vagy a K&H World MasterCard plusz PayPass egy további dombor nyomott bankkártya díja 0 forint. A mobilinfo és az e-bank havidíja és havi 10 értesítő sms díja szintén ingyenes.

Érdemes megemlíteni, hogy 4 fokozat van: a kisebb csomag, a „kényelmi számlacsomag” feltétele 350 ezer forint havi jóváírás vagy 7 millió forint megtakarítás, a havi díja alacsonyabb (1 feltétel teljesítésével 1.627 Ft) és nem 10-10, hanem 5-5 db díjmentes szolgáltatás áll rendelkezésre a fentiekből. Az Arany kártya kivételével a kártya éves díjkedvezmények ugyanazok, mint a „maximum számlacsomagnál”.

• A bankkártya 1. éves díja 0 Ft
• a további években is 0 Ft a bankkártya éves díja, ehhez évi 600.000 Ft kártyás vásárlás kell
• az internetbank és a mobil értesítés havi díja 0 Ft

Az OTP Prémium Plusz Számlacsomag a 35 év feletti számlatulajdonosoknak akkor kínál kedvezményeket, ha a megtakarítások napi záró egyenlegének átlaga meghaladta az 5 millió forintot, vagy 3 hónapból legalább 2 hónapban minimum 350 ezer forint nettó jövedelem érkezett a számlára. A 35 év alatti számlatulajdonos esetén a megtakarítások napi záró egyenlegének átlaga meghaladta a 2 millió forintot, vagy 3 hónapból legalább 2 hónapban minimum 200 ezer forint nettó jövedelem érkezett a számlára. Ha ezek a feltételek valamelyike teljesül, akkor a bankkártya első éves díja 0 forint, és a további években akkor marad ingyenes a bankkártya, ha tulajdonosa évi 600 ezer forintért vásárol róla. A csomagban az internetbank és a mobil értesítés is díjmentes. Fél éven át a „Bizalom ajánlat” kedvezményeit is igénybe lehet venni, így 0 forint a számlavezetési díj (999 Ft helyett).

• számlavezetési díj 0 Ft
• netbankon az eseti, állandó utalás és csoportos beszedés 0 Ft
• az internetbank és a mobil értesítés havi díja 0 Ft
• az értesítő sms-ek díja 0 Ft

Raiffeisen Premium ügyfeleinek havonta 280 ezer forint egyösszegű jóváírást kell teljesíteniük vagy legalább 8 millió forintnyi megtakarítást kell a banknál tartaniuk vagy a Raiffeisen Banknál kell minimum 18 millió forintnyi hitellel rendelkezniük. Így számlavezetésüket díjmentesen végzi a bank, ahogy a netbankon keresztül az eseti, állandó utalásokat és csoportos beszedéseket is. Az internetbank és a mobil értesítés havi díja és az értesítő sms-ek díja is 0 forint. A Premium Start OKOSkártya esetén a bankkártya első évben díjmentes, ahogy a további években is akkor, ha évente 500 ezer forint értékben vásárol a kártyával tulajdonosa. A külföldi utazásra szóló biztosítás az első évben szintén díjmentes.

• a csoportos beszedés díja 0 Ft
• netbank szolgáltatás havi díja 0 Ft

Sberbank Fair Számlacsomag 3. kategória esetén havonta legalább 300 ezer forintnyi jóváírásnak kell érkeznie, ezért a bank díjmentesen adja netbank szolgáltatását, a csoportos beszedést. A havi számlavezetési díj 1200 forint, de ezt visszatéríti a bank, ha havonta összesen legalább 4 tranzakció teljesül a számlán minimum 50 ezer forint összértékben. A bankkártyához díjmentes AIG utazási biztosítás tartozik.

• 0 Ft a számlavezetési díj
• kedvezményes készpénzfelvételi díj bankfióki pénztárból (1% min. 1.000 max. 20.000 Ft)

UniCredit Bank Premium Banking Bázis csomagjánál is ingyenes a számlavezetés, ha havi 400 ezer forintos jóváírás  vagy 5 millió forintos megtakarítási állománnyal rendelkezik a számlatulajdonos.  A bank ebben az esetben kedvezményes készpénzfelvételi díjat számol fel a bankfióki pénztárból történő felvételnél (1% min. 1.000 max. 20.000 Ft). Az Unicredit Ikon számlacsomagja kilóg a sorból, mert nem ingyenes a számlavezetés, de díjmentes és korlátlan készpénzfelvételt kínál belföldön bármely ATM-ből. A számlavezetésen azonban elveszítjük, amit a a készpénzfelvételen nyerünk: a 4 ezer forintos számlavezetési díjból ugyanis csak a fele jár vissza havi 400 ezer forint jóváírás vagy 5 milliós megtakarítási állomány esetén. Ehhez a számlához azonban még további kedvezmények tartoznak: díjmentes az utalás netbankon és telebankon és kedvezményes a készpénzfelvételi díj bankfióki pénztárból (1% min. 1.000 max. 20.000 Ft).

Az összeállításban a bankok azon számlái szerepelnek, amelyeknél a kedvezmények valamilyen feltételhez vannak kötve, de ez nem zárja ki, hogy ezeknél bankolási szokásaihoz jobban illeszkedő ajánlatot talál a többi bankszámla között. Érdemes lehet például a bankok alap bankszámlacsomagjait is megnézni. Ezeknél általában semmilyen feltételnek nem kell megfelelni, ajánlatos azonban átgondolni a bankolási szokásokat, és visszaszorítani az ATM-es pénzfelvételt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG