1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A bankok egyre kreatívabb indokokkal utasítják el a forinthitel-kérelmeket, válaszul a kormány - úgy tűnik - az időt húzza, hogy megkerülhesse a Bankszövetséggel kötött megállapodást. Látszólag mindenki betartja az egyezséget - a kulisszák mögött a kormány és a bankok újra egymásnak feszülnek.

A piacok megnyugvással vették tudomásul, hogy december 15-én a magyar kormány és Bankszövetség egy nehéz tárgyalássorozat végén megegyeztek a devizahitelesek megmentésében, a terhek elosztásában. A konzultáció egyik legneuralgikusabb pontja a kormány által korábban és egyeztetés nélkül elindított végtörlesztés-projekt volt.

Az egyezség alapján azonban úgy tűnt, a felek elégedettek, csakhogy a kulisszák mögött mindkét fél, ha nem is a megállapodás kijátszásán, de legalábbis annak részleges megkerülésén dolgozik. Az igyekezet mindkét oldal részéről érthető: a bankszektor még nagyobb veszteséget könyvelhet el a végtörlesztésből, mint korábban prognosztizálták; a kormány pedig minél nagyobb politikai hasznot remél abból, hogy a komplett "magyar pénzügyi szektor haragját kivívta" - nem mellesleg a társadalmi feszültségeket is csökkentheti, ha több ezer devizahitellel rendelkező család helyzete stabilizálódik valamelyest.



 



Próbálkoznak a bankok

Három, jobban mondva a két és fél napja van még hátra azoknak az ügyfeleknek, akik végtörleszteni kívánnak. A határidő péntek, de a legtöbb bankfiók ilyenkor már délben bezár, így akik élnének a végtörlesztés lehetőségével, jobb ha nem hagyják az utolsó pillanatra az ügyintézést. Már csak azért sem, mert úgy tűnik a bankok egyre kreatívabbak a hiteligények elutasításában.

Nemcsak az egyre drágább forinthitelekkel próbálják meg elejét venni a "végtörlesztési kedv" év végi fellángolásának a hitelintézetek, hanem egyre több okot kreálnak az elutasításhoz - nyilván így szeretnék minél jobban leszorítani az ebből eredő veszteségeket, mely a korábban kalkuláltnál 80 milliárd forinttal is több lehet.

Az azenpenzem.hu által összegyűjtött ügyfélpanaszok között van olyan, mely a lakóhelyre hivatkozik (az ügyfél azért nem kapott forinthitelt, mert ingatlanja nem megyeszékhelyen található), de volt ahol az ügyintéző azt tanácsolta, várjanak az ügyfelek a hónap végéig, csakhogy mostanra a legtöbb bank már szigorított a kölcsönök feltételein. Legtöbbször az eredeti hitelt folyósító bank tört borsot a végtörleszteni kívánók orra alá, de sok pénzintézet magas jövedelem igazolásával hárítja el a hiteligényléseket. Ilyenkor persze szóba jöhet egy adóstárs, a bankok azonban erre is gondoltak: nemhogy adóstársat nem fogadnak be, még a fedezetcseréről sem akarnak hallani.

A szerződéskötéskor jön a meglepetés

Azok közül, akik eljutnak a forinthitel-szerződés aláírásához, sokan meglepetésekkel találják magukat szemben a szóbeli megállapodáshoz képest. Akik a bank hibájából nem tudnak hitelhez jutni, hogy végtörleszthessenek, azok a PSZÁF-hoz fordulhatnak, igazuk esetén kártérítést is kérhetnek a banktól.

Próbálkozik a kormány is

A kormány sem rest. A megállapodást, amit a Bankszövetséggel kötött ugyan nem rúgja fel, de mindent megtesz, hogy a munkáltatók által a végtörlesztéshez nyújtható 7,5 milliós kölcsön adómentességét minél többen kihasználhassák.

A bankokkal ugyanis az a megállapodás született, hogy adómentességet csak a december 31-ig folyósított munkáltatói kölcsön élvezhet - a kabinet ezt törvénybe is foglalta már-már "szokásos módon", a befalaptörvényhez csapták hozzá a jogszabályt, amit múlt hét pénteken kora délután fogadtak el - épp az ünnepek előtt. Csakhogy a törvényt még nem írta alá Schmitt Pál, és úgy tűnik nem is nagyon fogja elkapkodni a szignót. Ugyanis, akik a törvény hatályba lépése előtt megegyeznek a munkáltatójukkal, azok még jövőre is kaphatnak kölcsönt, amihez jár a kamattámogatás. A jogszabályt ugyanis visszamenőlegesen nem alkalmazzák - ez viszont új színfoltja a kormányzati törvényalkotásnak. A kormány így tehát megfelel annak, amit vállalt a Bankszövetséggel kötött megállapodásban, de egyben minél több devizahitelest próbál behúzni a végtörlesztők táborába.

Az nem kérdés ugyanis, hogy a kormánypártok egykori alelnöke, aki ma a köztársaság első embere, ne nyújtana segítő jobbot a kabinetnek céljai elérésében, Schmitt Pálnak ez eddig sem volt ellenére. 
Az sem véletlen, hogy a kormány megbízásából készült reklámfilmek most kerülnek vetítésre, a kommunikációs offenzívában arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy még nem késő a munkáltatókhoz fordulni a végtörlesztés ügyében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG