Hirdetés

Hagynunk kellene, hogy a Brexitet chatbotok tárgyalják le?

2017. június 26., 18:39

Egyre több pénzügyi területen vetik be a mesterséges intelligenciát, legyen szó csevegőalkalmazásokról vagy automatikus vagyonkezelésről. De tényleg eljött a robotok ideje?

Fotó: Veres Patrik/Privátbankár.hu
Fotó: Veres Patrik/Privátbankár.hu

Már több éve játszadozik a mestereséges intelligencia felhasználási módjával a pénzügyi szektor: kaptunk már robot pénzügyi tanácsadókat, termékajánló chatbotokat és személyre szabott ügyintézőket. Ezen idő alatt éppen elég kockázati tőke is ömlött a piacra, így volt elég forrás kifejleszteni valami igazán átütőt, azonban a nagy megváltó erő még nem mutatkozott meg, új kockázatok viszont felmerültek ezen idő alatt.

A koppenhágai Money20/20 kerekasztal-beszélgetésén megvitatták a mesterséges intelligencia felhasználási módjait a terület szakértői. Befektetési szakemberektől, professzoroktól és fejlesztőktől azt várná az ember, hogy az egekig ajnározzák majd az új technológiában rejlő lehetőségeket, ám mégsem ez történt: józan kritikával kezelték a beszélgetés során a megannyi felhasználási módot.

Hirdetés

Részt vett a beszélgetésen:

Clara Durodie - Cognitive Finance Group

Patrick Mang - HSBC

David Sonsa - Personetics

Jason Mars - Clinc

Moderált Dave Birch a Consult Hyperiontól.

Kell egy agy a zsebembe

Birch erős felütéssel kezdte a beszélgetést, szerinte mindenki túl hülye ahhoz a szakértőkön kívül, hogy a lehető legjobb pénzügyi döntést hozza például akkor, amikor  nyugdíjmegtakarítás formájáról kell dönteni, vagy más bonyolult pénzügyi termékkel kerül szembe. Éppen ezért szükség van egy "szupererőre", amely kiválasztja a legjobb megoldásokat és azokat felkínálja nekünk.

Abban valóban egyetértett az összes paneles, hogy tényleg hatalmas váltást hoz majd a mesterséges intelligencia széleskörű elterjedése. Ahogy Mang elmondta, nagyon fontos terep ez a pénzügyekben: azon túl, hogy szabályok közé szorított játékokon tönkreverik a gépek a világ legnagyobb játékosait, mára már egész vállalati folyamatokat tudnak automatizálni, ezzel munkanélkülivé téve rengeteg szakembert. Hatalmas lehetőségek vannak Mang szerint a mesterséges intelligenciában, ezért a HSBC “kész gazdaggá tenni” mindenkit, aki elég jó megoldást hoz a konyhára.

Parnerünk a Mastercard

Cikkeink, beszámolóink
a Money20/20 Europe-ról >>

Az egyre tökéletesebb rendszerekkel kapcsolatban az egyik néző meg is kérdezte, hogy akkor most nem lenne-e hatékonyabb, ha az emberi tökéletlenséget kiiktatva chatbotokra bíznánk a britek kilépésével járó tárgyalásokat. Jason Mars, aki egyébként a Michigani Egyetemen a téma professzora elmondta, hogy ez mindaddig nem lesz megoldható, amíg a saját nyelvünk, a saját gondolkodásmódunk szerint oktatjuk a gépeket. Emlékeztetett a Microsoft csúfos kudarcára, amely során a Twitteren futtatott mesterséges intelligencia a felhasználók hatására egy rasszista, homofób, gyűlölködő szörnyeteg lett, amelyet ideje korán le kellett kapcsolni.

Sosna viszont úgy véli, hogy ha adatok alapján tanítják a robotokat, akkor sikereket lehet elérni például a pénzügyek területén, ehhez viszont a lehető legtöbb nyelvi tényezőt és emberi tapasztalatot ki kell iktatni. Összegezve tehát az adatokból tanuló robot lehet okos, amelyik viszont az embertől tanul...nos, nem feltétlenül lesz az.

Clara Durodie a beszélgetés végén felhívta a figyelmet: teljesen mindegy, hogy végül mire és hogyan használjuk a mesterséges intelligenciát, két dolgot feltétlenül bele kell építeni. Legyünk képesek "visszatekerni" a cselekvéstörténetét és legyünk képesek "kivallatni". A tanácsadó szerint amíg nem tudjuk ellenőrizni a gépek munkáját úgy, ahogy az emberi munkatársakét, csak újabb problémák születnének.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dupla annyi magyar szolgál az új Európai Bizottság biztosi kabinetjeiben, mint eddig

Dupla annyi magyar szolgál az új Európai Bizottság biztosi kabinetjeiben, mint eddig

Az eddigi egy helyett két magas szintű pozícióba is magyarok kerültek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?