Hirdetés

Álmosak a piacok a tűzijátékozás után

Király Béla, 2019. július 05., 12:01

Csütörtökön az amerikai tőzsdék zárva voltak a nemzeti ünnepük miatt, így a szokásosnál kevesebb piacmozgató hír látott napvilágot. Ennek megfelelően Európában visszafogottabb kereskedés jellemző.

Tűzijátékot néznek emberek az amerikai függetlenség napi ünnepségen New York Manhattan városrészében 2019. július 4-én.MTI/AP/Jeenah Moon
Tűzijátékot néznek emberek az amerikai függetlenség napi ünnepségen New York Manhattan városrészében 2019. július 4-én. MTI/AP/Jeenah Moon

Zárva voltak csütörtökön az Egyesült Államokban a tőzsdék a hagyományosan országszerte tűzijáték-parádékkal kísért Függetlenség napja miatt. Ez rányomta a bélyegét az ázsiai és a délelőtti európai kereskedésre is. A visszafogott optimizmus és a kivárás jellemzi leginkább a tőzsdéket. A Nikkei, a Shanghai Composite és a Hang Seng index egyaránt 0,1 százalékos plusz környékén zártak, míg a kontinensükön néhány tizedszázalékos mínuszokban álltak délelőtt a fontosabb tőzsdék mutatói. A magyar börzén enyhe pozitív elmozdulás volt. Melyek lehetnek mégis azok az információk, amelyek kimozdíthatják a tőzsdéket ebből a helyzetből?

1; Tovább vágtat a magyar ipar

Péntek reggel publikálta a KSH a májusi adatokat, amelyek szerint 8,7 százalékkal nőtt a termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az ipar májusi növekedése az idei legmagasabb adat, márciusban 8,0 százalékos, áprilisban 6,3 százalékos bővülést mért a KSH. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban az előző hónaphoz mérten 1,4 százalékkal nőtt. A termelés az év első öt hónapjában 6,7 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Elemzők arra emlékeztetnek: a KSH előzetes adatközlésében túl sok részletet nem árult el, de azt igen, hogy a jó teljesítmény gyakorlatilag kizárólag az autóiparhoz köthető. Közben a másik két nagyobb feldolgozóipari ágazat, az elektronikai- és az élelmiszeripar átlag alatti bővülést mutatott fel.

2; Amerikai adatokra várnak a befektetők

A nyugodtnak mondható nemzetközi hangulatot és ezzel a magyar részvénypiacot délután az amerikai munkaerőpiaci adatok megjelenése befolyásolhatja. Ezek közül három mutató is lesz, ami komoly érdeklődésre tarthat számot: a munkanélküliségi ráta, a mezőgazdaságon kívül alkalmazásban lévők száma, és az átlagos munkabér. Az adatok jelzésértékkel bírnak majd, hogy az amerikai gazdaság mennyire pörög, de arra is adnak jeleket, hogy az infláció növekedhet-e, illetve a vásárlóerő bővülhet-e a következő hónapokban.

3; Örökzöld téma a kínai-amerikai tárgyalások

A jövő héten folytatódnak a tárgyalások az USA és Kína között – mondta Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója. A két fél között múlt hétvége óta folyt a telefonos egyeztetés, miután a G20-as csúcsot követően Trump és Hszi bejelentették, újraindítják a tárgyalásokat, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium munkatársa később hozzátette, a jövő héten a tárgyalás továbbra is telefonon zajlik majd. Az Egyesült Államokat várhatóan Robert Lighthizer és Steven Mnuchin, míg a kínai államot Liu He miniszterelnök-helyettes képviseli. Kudlow nem árult el részleteket arról, hogy mikor várható személyes találkozó a felek között, elmondása szerint az erről szóló bejelentés hamarosan megtörténik.

4; A vártnál jobb, de csapnivaló számok a Samsungtól


Jelentősen, de a szakértők által vártnál kevésbé zsugorodott a Samsung Electronics működési nyeresége a június végével záródott negyedévben. A cég részleteket csak később ismertet, de szakértők szerint elsősorban a félvezetőket gyártó ágazat eredményessége romlott, amit nagyban befolyásolt az, hogy csökkentek a szállítások a Huawei Technologies távközlési berendezésgyártónak.

A dél-koreai elektronikai konszern pénteken nem végleges adatként azt közölte, hogy a negyedéves működési eredménye 6500 milliárd won (5,6 milliárd dollár, 100 won 24,43 forint) volt. Ez 56,3 százalékos esés éves összevetésben. Szakértők gyengébb adatra, 6 ezer milliárd wonra számítottak.

Az idei első fél évben a működési nyereség 58,3 százalékkal, 12,73 ezer milliárd wonra (10,9 milliárd dollár) esett. A június végével záródott három hónapban a cég bevétele 4,2 százalékkal, 56 ezer milliárd wonra (47,8 milliárd dollár) mérséklődött.

5; Remek első félévet zárhatott az Airbus

Noha a pénzügyi adatok nem ismertek, vélhetőleg erős féléven van túl az európai repülőgépgyártó óriás, az Airbus. Sajtóhírek szerint 390 gépet adott át a megrendelőknek, amely 28 százalékos növekedés az előző évvel összevetve. Ráadásul a második félévük még ennél is erősebb lehet, így várhatóan rekordszíntű lesz a vállalat idei éve. Ezzel egyébként jócskán rávertek a minőségi problémákkal küzdő Boeingre. Az Airbus az értesüléseket nem kommentálta.

Hirdetés

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

Elképzelhető, hogy a big data által kínált komplex technológiai környezet lesz az, mely lehetőséget kínál a magyar történettudomány számára, hogy a jelenlegi, a politika és diplomáciatörténeti narratívát előtérbe helyező kanonizált Trianon-kép mellé odahelyezzünk kiegészítésül egy másik, főleg a gazdaságra fókuszáló megközelítést is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?