Hirdetés
Hirdetés

Andy Vajna halála után zuhan a tőzsdei cége - falnak ment a forint

Gáspár András, 2019. január 21., 10:46

A pénteki emelkedés után ma esnek az európai tőzsdék, ízlelgetik a 18 éves mélyponton lévő kínai gazdasági növekedés hírét. A hétvégén elhunyt Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Est Media limittel esik.

Minden évben január harmadik hétfője Martin Luther King-nap, az amerikai tőzsdék így ma zárva vannak.
Minden évben január harmadik hétfője Martin Luther King-nap, az amerikai tőzsdék így ma zárva vannak.

A kínai-amerikai kereskedelmi feszültségek enyhülése hathetes csúcsra repítette pénteken az európai tőzsdéket is, hétfőn innen vitorlázunk lefelé. Minden évben január harmadik hétfője Martin Luther King-nap, az amerikai tőzsdék így ma zárva vannak, alacsonyabb forgalom várható a világ piacain - a mai piacbefolyásoló hír ismét Kínából érkezett, az ázsiai gazdaság 1990 óta, tehát 28 éve a leglassabb tempóban növekedett 2018-ban.

Ez bizonyos szempontból nem jó hír, más szempontból remek hír a tőzsdei vállalatoknak: nyilván az Apple vagy épp a nagy autógyártók nem örülnek, hogy az egyik legfontosabb piacukon gyenge a kereslet, de biztosak lehetnek benne, hogy a pocsék adatok hatására erőteljesebb gazdaságélénkítő eszközöket vet majd be az államvezetés.

Hirdetés

Összességében az exportáló vállalatokkal teletűzdelt frankfurti DAX index fél százalékot közelítő csökkenésnél jár egy órányi kereskedés után, a párizsi CAC-40 0,2 százaléknál.

Meredeken zuhan az Est Media

A BUX is korrigál a pénteki emelkedés után, a vezető részvények kivétel nélkül veszítettek értékükből az első órában. Az OTP (amely pénteken nap közben a 12 ezer pontot megközelítve történelmi csúcson is járt) 0,7 százalékos mínuszban járt 10 órakor, a Richter és a Mol 1 százalék körüli veszteségben, a Magyar Telekom pedig fél százalékos mínuszban.

A kis papírok közül tovább hasít a Kartonpack, minimális forgalom mellett a 20 százalékos limit közelében szaggat a papír.

Vasárnap tették közzé a gyászhírt Andy Vajna haláláról, aki a tőzsdén forgó Est Média 5 százalék feletti nagytulajdonosa volt. A társaság még az este folyamán jelezte, hogy "piaci pozícióját és korábbanközzétett stratégiai terveit, szándékait ez a sajnálatos haláleset érdemben nem befolyásolja", a befektetők azonban megijedtek, napi limittel, 20 százalékkal esik a papír hétfőn a tőzsdén.

Az Est Media az elmúlt 5 napban. Forrás: BÉT
Az Est Media az elmúlt 5 napban. Forrás: BÉT Friss árfolyamok >>

Forint: mire elég a szavak ereje?

A decemberi adat alapján Magyarországon erősödik az inflációs nyomás, a maginfláció szintje már a jegybanki cél közelében van, nem csoda, hogy Nagy Márton MNB-alelnök az adatok ismeretében azt mondta, hogy hamarosan, akár már az első negyedévben megkezdhetik a monetáris politika normalizálását. Hasonló szellemű kommentár a mostani jegybanki vezetés részéről még nem nagyon hangzott el, így nem csoda, hogy az egyébként gyengülő pályán lévő forintnál hirtelen megfordult a széljárás, és rövid idő alatt több egységgel lejjebb került az euró árfolyama. 324 forint környékéről indult a jegyzés az alelnöki nyilatkozat előtt, hétfőn délelőtt pedig már a 318-as szint áttörésével próbálkozik a forint.

Az euró árfolyama az elmúlt fél évben - a végén az elmúlt napok erősödésével. 318-nál elakadunk? Friss árfolyamok >>
Az euró árfolyama az elmúlt fél évben - a végén az elmúlt napok erősödésével. 318-nál elakadunk?
Friss árfolyamok >>

Utoljára tavaly júniusban járt itt a jegyzés, tehát bő féléves csúcson vagyunk - azt azonban nem árt elfeledni, ennek a félévnek a jó részében igen szűk sávban mozgott az árfolyam, a néhány nappal ezelőtti 324 forintos szinthez ugyan nagyjából 2 százalékkal lett olcsóbb az euró, de a szóbeli intervenció hatása korlátozottnak tűnik. Ahhoz, hogy érdemben erősödni tudjon a forint, valós intézkedések is kellenek.

Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője a napokban úgy vélekedett: az MNB alelnök szavai után sem várható gyors kamatemelés, az MNB a nem konvencionális eszközök kivezetésével kezd majd. Kamatemelésre csak 2020 közepén lát esélyt a szakértő. Részletek >>

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Magyar katonai doktrína hiányában nincs mérce, ami alapján mérni lehetne, hogy hol is tartunk, merre kell fejlődni, mit kell hatékonyabbá tenni? Márpedig a jelenlegi elavult rendszer újra-felfegyverzése nem emeli a magyar védelmi képességet a 21. század követelményeinek szintjére. Jegyzet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?