Hirdetés
Hirdetés

Csodaautóval rukkolt elő a Tesla

Fellegi Tamás, 2017. november 17., 13:01

Mostanában csak arról lehetett hallani a Tesla háza táján, hogy nehezen indul a majdan sok pénzt hozó Model 3 és a hozzá való akkumulátor gyártása, Elon Musknak be is kellett költözni a gyárba. Nos, ilyenkor Musk zseniálisan elő tud húzni mindig valamit a kalapból, ezúttal egy olyan autót sikerült neki, ami némely tekintetben az űrhajóra emlékeztet.

Knight Rider

Elon Musk a Roadster névre hallgató járművel rukkolt elő, ami leginkább az elhíresült egykori filmbeli társára, a Knight Rider sorozatban felbukkanó KITT-re hasonlít, a különbség csak az, hogy a Tesla autója maga az élő valóság. Egy olyan sportautónak nevezett járműről van szó, ami lényegében űrhajó módjára gyorsul, így a benne ülő vezető és utasok is komoly hatásnak vannak kitéve: a 100 km/óra sebességet 2 másodperc alatt éri el a jármű, a 160-170 körülit 4 másodperc alatt. Gyenge gyomrúaknak és idegzetűeknek nem ajánlott.

Hirdetés

Ami még különleges az autóban, hogy egy akkora akkumulátort sikerült beletenni, amivel 620 mérföldet, azaz lényegében ezer kilométert tud megtenni a jármű egy töltéssel. Ilyet még benzinesben sem nagyon találunk, ezzel Musk bebizonyította, hogy az egy töltéssel megtehető úthosszban teljesen rendben lesz az elektromos autó, csak egy kis idő kell, amíg ez az olcsóbb kategóriáknál is megvalósul. A jármű persze nem olcsó, de egy ilyen különlegességtől ezt kezdetben nem is várjuk: negyedmillió dollárba kerül, amiből 50 ezret kell letenni foglalónak, és 2020-ra várható a szállítás.

0 to 100 km/h in 1.9 seconds

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés, 2017. Nov 17., 03:42 PST

Zseniális időzítés

A cég már gyártott Roadster típusú autót 2008 és 2012 között, persze az azért sokkal kevesebbet tudott. Sokan kérdezték, mikor fog újra ilyet gyártani, Elon Musk szerint most jött el ennek az ideje. Az időzítés zseniális: akkor húzza elő a kalapból Musk, amikor épp nehézségek vannak egy másik fronton, nevezetesen a Model 3 tömeggyártásának beindításánál. Ebben rejlik Musk tehetsége: egyszerre több terméket fejleszt, és amikor az egyiknél nehézség van, előhúzza a másikat, így a bizalom mindig helyreáll iránta, hisz folyamatosan bizonyítja, mikre képes, és hogy a legnehezebb gondokat is idővel megoldja.

Pénzre persze addig is szükség van, amíg nem fut fel annyira a gyártás, hogy csörögjön a kassza, de a részvényesek pont az ilyen akciók miatt előlegezik meg a bizalmat. A tegnap bemutatott teherautóval együtt, amely 800 km-t tesz meg egy töltéssel, és így bármely dízelessel felveszi a versenyt, látszik, hogy olyan újításokra képes a cég, amelyeket idővel óhatatlanul nyereségessé tud tenni, de legalábbis a befektetők ezt megelőlegezik neki.

A szkeptikusok

Vannak persze, akik úgy vélik, hogy ez nem fog menni, vagy még inkább, hogy Musk ráun az iparágra és az űrhajózást választja, de ezt nem tartjuk valószínűnek. Aki ezt terjeszti, úgy gondoljuk, jó alaposan beszorulhatott a short pozíciókba, hisz a meglehetősen drága részvényt sokan shortolják, de mégsem esik, a befektetői bizalom is töretlen közben, de ami még fontosabb, hogy az állandóan megjelenő új shortosok fenntartják a vételi nyomást, mivel egy idő után ők is zárják a pénzt nem hozó pozíciót.

A részvény mindenesetre az idei évre jó 40 százalék pluszban van, jó esélyt látunk rá, hogy a Model 3 gyártása körüli problémákon sikerül úrrá lenni, és jövőre már felpörög a gyártás, 2019-ben pedig már tényleg legyártanak és eladnak belőle félmilló darabot. 100 százalékos garancia persze nincs, hogy mindez sikerül, de egy ilyen fanatikus és innovatív ember által vezetett cég részvényét nem shortolnánk.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?