Hirdetés
Hirdetés

Draghi beszélt – ha pár szóból ekkora zakó lett, mi lesz, ha kamatot is emel?

Eidenpenz József, 2017. június 27., 19:23

Mario Draghi EKB-elnök beszélt, és annak ellenére, hogy a laza monetáris politika fenntartásáról is volt szó, sokan inkább annak végét értették ki belőle. A részvény- és kötvényárfolyamok ennek megfelelően estek, azoknak nem jó a magasabb kamat, az euró viszont nagyot erősödött, a forinttal szemben is. Itthon a Mol húzta le az indexet, az OTP és a Richter drágulni tudott.

Mario Draghi
Mario Draghi

Ez a jegybankelnökök napja, a mai kereskedést főleg Mario Draghi EKB-elnök beszéde és Janet Yellen Fed-elnök esti fellépésére való várakozás határozta meg. Draghi szavaiból sokan azt vélték kihallani, hogy a kötvényvásárlási program vagy a mínuszos kamatok vége már nincsen messze. Így sem a részvénypiacoknak, sem a kötvénypiacoknak nem volt jó napjuk.

A kamatemelés árnyékában az európai részvények eléggé szépen süllyedtek, a német DAX index 0,8, a francia CAC 0,7, a brit FTSE 100 pedig 0,2 százalékkal esett. Csak a görög részvények mentek szemben az árral. Amerikában az S&P 500 és a Dow Jones Ipari 0,1-0,2 százalékkal süllyed csak, a Nasdaq viszont 0,7 százalékkal esik. A technológiai részvényekkel rosszul bánnak, a bankok, fogyasztással kapcsolatos cégek részvényeri emelkednek, valamint az olajcégek, egyes bányák.

Hirdetés

Nagyon esett a Mol

Itthon a BUX index 0,3 százalékkal esett, ami mögött a Mol két százalékos esése, az OTP 0,3, a Richter 0,9 százalékos emelkedése áll (21 370, 9285 és 7136 forinton zártak). A Telekom egy forinttal 472-re süllyedt. Az ANY Állami Nyomda csak 62 forintot esett, kevesebbet, mint a 84 forintos osztalék, amely ma esett ki az árfolyamból.

Az euró Draghi beszéde miatt 1,3 százalékkal ment fel, 1,1311 volt a dollárárfolyama. Ekkora napi elmozdulás nem gyakori a devizapárnál, amely így szeptember óta nem látott csúcsokra ért. Az euró sok minden máshoz képest is drágább lett, így a forinttal, złotyval, török lírával szemben is. Az euró/forint 80 fillérrel 310,10-re ment fel.

Most már tényleg jön a korrekció?

A kötvénypiacon alaposan megugrottak a hozamok, az EU-ban és az USA-ban egyaránt. Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon azt írja, az EKB „mai leheletnyi jelzése után nagyot ugrottak mind Európában, mind az USA-ban a kötvényhozamok, előrevetítve egy további nagyobb mozgás lehetőségét. Nem biztos, hogy ez most következik be, de jó esélyt látok rá”.

Ha a kötvényhozamok felmennek, az korrekciót (de valószínűleg nem trendfordulót) okozna a részvényárfolyamokban, és nem tenne jót a nemesfémeknek – írja a szakember. Az alapkezelő a Fed-től is több kamatemelést vár, mint a piac.

Nem lett jó az IPO első napja

A Google a vártnál magasabb büntetést kapott az EU-tól, 2,4 milliárd eurót, így 1,6 százalékos mínuszban van. A rossz hangulatban a Vapiano étteremlánc frankfurti bemutatkozása gyengén sikerült, a részvény kissé a kibocsátási ár alá is beesett az első tőzsdenapján.

Az olaj szépen emelkedett, majdnem két százalékkal, a nemesfémek enyhe pluszban vannak. A bitcoin és az ethereum folytatta lejtmenetét, bár csökkenő intenzitással, 3-4, illetve 6-7 százalékos mínuszban vannak. Az uránbányák ETF-e (URA) 1,3 százalékos mínuszban van, erről az érdekes, de kockázatos értékpapírról délután itt írtunk részletesen.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Évente átlagosan 4,1 százalékkal nőnek majd az egészségügyi kiadások 2017 és 2021 között világszerte. A magasabb költés ugyanakkor nem feltétlenül jelent jobb egészségügyi eredményeket, az egészségügyi szolgáltatóknak valószínűleg továbbra is csökkenő nyereséggel és növekvő költségekkel kell számolniuk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?