Hirdetés
Hirdetés

Ekkora baj azért nincs: túl nagy lett a pánik a Richter miatt

2017. december 04., 13:15

Tény, hogy a Richter egyik legfontosabb gyógyszerénél indult vizsgálat, de a piaci pánik eltúlzottnak tűnik.

Hatalmas eséssel reagált ma reggel a Richter árfolyama arra a hírre, hogy az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMA) vizsgálatot kezdeményezett az Esmya kapcsán, mivel négy páciensnél, akiket a készítménnyel kezeltek, súlyos májkárosodás lépett fel. Itt írtunk bővebben a háttérről >> Az Erste Befektetési Zrt. azonban úgy látja, hogy a piac túlreagálja a hírt, így ismét a részvények vételét javasolják.

Miért nem olyan rossz a hír, mint amilyennek tűnik?

Nem szabad elfelejteni, hogy a gyógyszer négy éve a piacon van, s a vizsgálatok (független vizsgálatokat is beleértve) nem találtak hasonló problémát. A készítmény hatóanyaga pedig mint fogamzásgátló szer még régebb óta piacon van. A Richter tájékoztatása szerint Európa-szerte mintegy 670 ezer betegnél alkalmazták már a gyógyszert, és a klinikai vizsgálatok során nem derült fény arra, hogy májkárosodást okozna az Esmya. Így az is elképzelhető, hogy a májkárosodást valójában más váltotta ki, például más gyógyszerek egyidejű használata, vagy vírusfertőzés.

A vizsgálat során azt fogják vizsgálni, hogy a májkárosodás összefüggésbe hozható-e az Esmya alkalmazásával. A vizsgálat eredménye március elejére várható. A mostani vizsgálat ellenére a készítmény továbbra is forgalomban marad, így a Richter továbbra is értékesítheti azt - emlékeztet az Equilor.

Hirdetés

Túlreagálták?

A hír első megjelenése óta a Richter árfolyama 350 forintot csökkent, ami annak felel meg, mintha 52%-os valószínűséggel a legrosszabb forgatókönyv valósulna meg. Ez az Erste elemzői szerint túlzott piaci reakció, ezért vételre javasolják a részvényeket. Könnyedén előfordulhat, hogy a márciusban záruló vizsgálat abszolút semmilyen összefüggést nem fog találni a készítmény alkalmazása és a jelentett 4 megbetegedés között, ebben az esetben pedig csak a következő néhány hónap értékesítéseire hathat negatívan a bejelentés. Előfordulhat, hogy ha találnak is összefüggést a gyógyszer és a megbetegedések között, akkor is megkötésekkel ugyan, de forgalomban maradhat a készítmény - írja az Erste.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?