Hirdetés
Hirdetés

Élet a T-Systems eladása előtt – holnap jelent a Telekom

Csabai Károly, 2019. augusztus 06., 19:01

Ami nem feltétlenül lehet szívderítő a befektetők számára – legalábbis, ha bejönnek az elemzői várakozások. Azok szerint ugyanis az egyik koronaékszerét, a T-Systemst július elején a 4iG-nek odaígért Magyar Telekom idei második negyedévét a tavalyinál egyaránt alacsonyabb árbevétellel és adózott nyereséggel zárhatta. Az ügylet konkrétumain kívül a befektetőket vélhetően az foglalkoztathatja, a megaügylet hatására emel-e a távközlési cég a 27 forintos idei osztalékjavaslatán.

.
.

Abban megegyeznek az elemzők, hogy a Telekom által idén április-június között megtermelt bevétel 3 százalékkal, míg az eredménymutatók közül mind az adó- és kamatfizetés előtti (ebit), mind az értékcsökkenést is figyelembe vevő (ebitda) ennél valamivel kisebb arányban maradhat el 2018 azonos időszakáétól. Nem úgy az adózott nyereség, amely bőven kétszámjeggyel lehetett kevesebb a bázisénál.

A forgalom visszaesése annak tudható be, hogy a rendszerintegrációs, informatikai bevételek a tavalyi év második negyedében meglehetősen magasak voltak. Aggodalomra ugyanakkor már csak azért sincs ok, mert a mobil szegmens adat- és készülékértékesítései változatlanul növekvő tendenciát mutatnak. Erre szükség is van, miután a Telekom vezetékes bevételei (TV és kiskereskedelem) csak minimálisan gyarapodhattak, ha egyáltalán. S macedón leányvállalatának forgalma is csak visszafogottan bővülhetett, már amennyiben feltételezzük, hogy az előző negyedévek tendenciája folytatódott.

Hirdetés

Ezúttal azonban kivételesen a számoknál is nagyobb figyelem kísérheti, mennyit árul el a társaság a T-System eladásának részleteiről – a szerdán tőzsdezárás után publikálandó gyorsjelentésében, a csütörtök reggeli sajtótájékoztatón, illetve az aznap délutáni telefonkonferencián. Ez azért is lényeges, mert a T-Systemst magában foglaló rendszerintegrációs, informatikai szegmens az utóbbi években rendre jelentősen növelni tudta az árbevételét. Az üzletág értékesítésével ugyan emelkedhet a bruttó fedezet, de jelentős árbevétel-csökkenés mellett – vélik az Equilor Befektetési Zrt. elemzői.

Természetesen a legizgalmasabb kérdés, mely üzletágait értékesíti a Telekom a 4iG-nek és mennyit kap azért. A 4iG eddigi tevékenységéből arra lehet következtetni, hogy a kis- és középvállalatokat kiszolgáló részlegek nem cserélnek gazdát, azaz maradnak a német tulajdonú hazai távközlési óriásnál, mivel azok a Jászai Gellért befolyása alatt lévő informatikai társaság számára stratégiailag nem annyira fontosak.

Ugyancsak érdekes, mire fordíthatja majd a Telekom a vételárat, amelyet piaci becslések meglehetősen tág, 30-50 milliárd forintos sávba saccolják. Ebből az extrabevételből a távközlési cég akár az állam által az év második felében meghirdetendő frekvencia-aukciókon is elköltheti. Ezek közül a legnagyobb verseny az 5G hálózathoz szükséges 700 MHz-esért folyhat, ahol a Telekomnak a három elérhető sávért három konkurenssel kell megküzdenie. Az állam 84,5 milliárd forintos bevételt vár az őszi értékesítések során. Amennyiben ez nem lesz jelentősen magasabb a vártnál, akkor a korábbi várakozásokhoz képest alacsonyabb is lehet a Telekom költsége.

De juthat a T-Systemsért kapott pénzből arra is, hogy a Telekom csökkentse a hiteladósságát. Ez különösen azért lehet indokolt, mert a számviteli előírások módosítása miatt a cég nettó adósságrátája igencsak megugrott az első negyedévben. Emiatt is érdemes lesz figyelni, mit mond a menedzsment az eladósodottsági tervéről.

S végül az extrapénz akár arra is alkalmas lehet, hogy akár rendkívüli osztalékot fizessen a Telekom, vagy emelje nyereségrészesedése 27 forintos mértékét – vélhetően ennek örülnének a legjobban a befektetők.

Mindezeken túl az is szóba kerülhet a Telekom gyorsjelentése kapcsán, tesz-e és ha igen, milyen stratégiai válaszlépéseket a Vodafone-Digi tranzakcióra.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Magyar katonai doktrína hiányában nincs mérce, ami alapján mérni lehetne, hogy hol is tartunk, merre kell fejlődni, mit kell hatékonyabbá tenni? Márpedig a jelenlegi elavult rendszer újra-felfegyverzése nem emeli a magyar védelmi képességet a 21. század követelményeinek szintjére. Jegyzet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?