Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas Mol-kitörésnek indult, OTP lett belőle, 314 felett az euró

Eidenpenz József, 2017. április 20., 18:55

Feléledtek a vevők a részvénypiacokon, különösen a francia és amerikai részvényeket vásárolták. Itthon a BUX is szépen teljesített, hol a Mol, hol az OTP vitte a prímet. Az euró/forint viszont áttörte a határt, 314 fölé ment. A cseh korona gyengült, elérte az árfolyamküszöb előtti szintet.

A Mol egyik pakisztáni kútja. Fotó: mol.hu
A Mol egyik pakisztáni kútja. Fotó: mol.hu

A BUX index jól szerepelt csütörtökön, 0,8 százalékkal ment fel, ami főleg két nag cégnek köszönhető. A Mol inkább a nap elején, az OTP a nap végén emelkedett erőteljesen, mindkettő volt plusz két százalék körül is. Végül az OTP 1,5 százalékkal 8265 forintra, a Mol 1,2 százalékkal 21 350-re ment fel. A Richter 0,2 százalékkal süllyedt 6871-re, a Telekom 487 forinton stagnált. A Graphisoft Park közgyűlésén megszavazták a 78 forintos osztalékot, a részvény ára nem változott érdemben.

Az Erste Befektetési kommentárja szerint a Mol 7,14 százalékos tulajdonosa, az Oman Oil át kívánja rendezni olajipari portfólióját, és nem elképzelhetetlen, hogy a Mol-részesedéstől is megválna.

Hirdetés

„Brutális Mol-kitörés”

A KBC Equitas még a reggeli nagy Mol-emelkedés környékén „brutális Mol-kitörésről” írt. Szerintük „az elmúlt hónapokban az árfolyamra nehezedő, a CEZ-részesedés sorsával kapcsolatos kockázat eltűnt, így a Mol is a január óta nagyot emelkedő régiós szektortársak után eredhet”. A brókercég fundamentálisan alulértékeltnek tartja a részvényt, amit a technikai kép csak megerősít, ezért vételi ötletet fogalmaznak meg. A reális értéket 22 740 forintra teszik, a célár 23 000.

A forint árfolyama ma megint gyengült, ezúttal az euró áttörte a 314 forintos határt, ennél húsz fillérrel magasabban is volt. Este 313,90 volt az ára, kissé feljebb a tegnap estinél. A cseh korona, amelynél április elején eltörölték a 27 euró/koronás árfolyamküszöböt, ma újra elérte ezt a szintet, tovább gyengült. Úgy látszik, sok, koronaerősödésre játszó spekuláns feladja, és eladja a devizát.

Francia optimizmus

A nemzetközi porondon feléledt az optimizmus, pedig a geopolitikai kockázatok, a koreai atomfenyegetőzés vagy a vasárnapi franciaországi választás ugyanúgy a levegőben van. A német DAX index ugyan lényegében stagnált 12 000 pont felett egy picivel, a brit sem nagyon mozdult a zárásban, de a francia részvényeket nagyon vették, másfél százalékkal ment fel az index. A vezető amerikai indexek pedig 0,7-0,9 százalékos pluszban vannak kevéssel este hat után.

Jön az acélvám?

A tőzsdéket a gyorsjelentések mozgatják főleg (például eBay, American Express, Philipp Morris, Verizon), ezen kívül a philadelphiai Fed feldolgozóipari indexe a vártnál magasabb lett, és a munkanélküliek számáról is jött egy kedvező szám.

A német ThyssenKrupp 1,7 százalékos esése húzta le főleg a DAX indexet, az amerikaiak által az acélra kivetendő szankciók lehetősége miatt. Amerikában szinte minden szektor felfelé ment, de különösen az autógyárak, a légitársaságok és a bankok. Az EU-ban is főleg az autóipar és a bankszektor volt a húzóágazat.

Az olaj tegnap este nagyot esett, majdnem négy százalékot, ma nehezen találja az irányt, de általában szerény pluszban van. A WTI 50,90, a Brent 53,10. Az arany stagnált, az ezüst esik, száguld viszont a palládium.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

A magyarok zöme kifejezetten örül a munkanapok átrendezésével járó hosszabb hétvégéknek, minden hatodik ember külföldi utazást is tervez egy vagy akár több ilyen alkalommal is – derül ki egy friss felméréséből. A szombati munkanapoknak viszont kevésbé örülünk, és nem is tarjuk eléggé hatékonynak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?