Hirdetés
Hirdetés

Kilőtt a Tesla, zuhan az OTP

Fellegi Tamás, 2018. június 12., 18:30

Kezdik elhinni a befektetők, hogy a Tesla még idén nyereséges lesz, napok óta veszik a papírt, ma megint nagyot ugrik. Nagy esés után jócskán 10 ezer forint alá került az OTP árfolyama, eközben a 10 éves magyar államkötvény hozama több mint egy éves csúcsra emelkedett. A forint kissé magához tért a nagy mélység után.

Az utóbbi időben nagy volt a pesszimizmus a Teslával kapcsolatban, egyre kevesebben bíztak benne, hogy a cég valaha is nyereséges lesz, csak azért, mert nem tudta elég gyorsan felpörgetni a Model 3 típusú autó gyártását, miközben több százezer vevő áll érte sorba. Az optimistábbak közben azon a véleményen voltak, hogy aki újraindítható rakétákkal működő űrhajókat fejleszt, annak nem lehet gond egy gyártásszervezés, csak idő kérdése, és megoldja.

Nos, úgy tűnik, utóbbiaknak lett igaza, mivel maga Musk azt közölte, hogy a hónap során már el fogja érni a heti 5 ezres termelést, ott pedig már pénzénél van a cég. Most az autókereskedők megerősítik, hogy egyre több jármű érkezik hozzájuk, tényleg gyorsul az ütem.

Hirdetés

A részvény árfolyama múlt szerdán ugrott először 10 százalékot Musk bejelentésére, azóta is emelkedik, és ma újra réssel ugrik, 5 százalékkal, 348 dollárig. A részvényt sokan shortolták, ők most bajban lehetnek, nem kizárt, hogy az ő zárásaik hajtják fel leginkább az árat.

Tesla
Tesla

Mindeközben a világ tőzsdei csekély mozgásokat végeznek, a BUX sem mozdult volna érdemben, ha az OTP le nem húzza. A bankpapír meglepően nagyot, 2,4 százalékot esett 9860 forintig, minden különösebb hír nélkül. Úgy tűnik azonban, hogy a külföldi befektetők valamiért itt hagynak minket, ez az OTP-n kívül a 10 éves államkötvény hozamából is látszik, ami 3,38 százalékra emelkedett, ezen a szinten tavaly tavasszal volt utoljára.

10 éves magyar államkötvény hozama, 3 év
10 éves magyar államkötvény hozama, 3 év

A forint zuhanása is ugyanerre utal, ma viszont napközben magához tért a hazai fizetőeszköz, 319,70 az eurónkénti árfolyam a reggeli majdnem 322 után.

Euró/forint, napközbeni forinterősödés
Euró/forint, napközbeni forinterősödés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Robert Mueller, a róla elnevezett különleges bizottság vezetője átadta a 2016-os elnökválasztási kampány idején a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról szóló vizsgálat jelentését. A dokumentumot William Barr igazságügyi miniszter kapta meg. Ezzel a Mueller-bizottság vizsgálatai végleg lezárulnak. A jelentés egyelőre nem nyilvános.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?