Hirdetés

Küzdelmes kapaszkodás, lassan araszolnak a piacok

2019. augusztus 21., 11:07

A múlt hét végén felfele indultak a nemzetközi tőzsdék, és hétfőn is pluszokat láttunk, de a lendület megtört. Egyelőre csak lassabb kapaszkodást látunk, ráadásul sok a bizonytalanság, amelyek inkább csak növelik a kockázatokat.

Kedden csökkenéssel zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,90 százalékos, a DAX-30 index 0,55 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,50 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 1,11 százalékkal, Madridban pedig 1,32 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató.  Hasonló volt a helyzet a Wall Streeten is, a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 170,09 ponttal, 0,65 százalékkal, 25 965,7 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 22,88 ponttal, 0,78 százalékkal gyengült, és 2900,77 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 54,25 ponttal, 0,68 százalékkal lett alacsonyabb, és 7948,56 ponton zárt.

A múlt hét első felét jellemző pánikszerű eladások után úgy tűnik a piacok megnyugodtak és három nap emelkedés jött, ám kedden megtört a lendület. A következő egy hónapban több fontos esemény várható, kezdve a kínai termékekre korábban bejelentett vámok szeptemberi bevezetésétől, az EKB kamatdöntő ülésén át a Fed üléséig. A befektetők így a jegybankok jelzései mellett továbbra is az amerikai-kínai viszony alakulására fognak elsősorban figyelni. Igaz számos más dolog is befolyásolhatja a történéseket, nézzük melyek lehetne szerdán azok az információk, amire érdemes odafigyelni.

1; Trumpot elgondolkodtatta a kereskedelmi háború

A kereskedelmi vita Kínával árthat is az amerikai gazdaságnak, de a viszály hosszú távon előnyöket hoz majd az Egyesült Államoknak - mondta Donald Trump amerikai elnök kedden újságíróknak. Azt az újságírói felvetést, miszerint az ország - éppen a Kínával folytatott elhúzódó vita miatt - recesszióba süllyedhet, Trump azzal söpörte félre, hogy "valakinek szembe kellett szállnia Kínával".

Hirdetés

Trump közölte: meggyőződése szerint az amerikai gazdaságnak nem kell számolnia visszaeséssel, sőt, erőteljes fellendülés is várható, amennyiben a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer (Fed) csökkenti az irányadó kamatlábat. "Nagyon távol vagyunk a recessziótól. Valójában ha a Fed elvégzi rendesen a munkáját, akkor szerintem hatalmas növekedésnek lehetünk a tanúi" - mondta.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a gazdaság élénkítése végett adócsökkentést fontolgat, konkrétan a vállalati nyereségadók és a munkáltatói járulékok mérséklését. Hozzáfűzte, hogy ha lesznek is adócsökkentések, ezekre nem a közeljövőben kerül sor. Az elemzők szerint a munkáltatói járulékok mérséklése ugyan a középosztályt erősítené, de a nyereségadók lefaragásából a nagyvállalatok húznának hasznot. Minden adócsökkentési csomaghoz a kongresszus hozzájárulása kell, a demokrata többségű képviselőházban a nyereségadók mérséklését nem szavaznák meg - tették hozzá.

2; Nem lett pánik az olasz kormányválságból

Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke kedd este nyújtotta be lemondását az államfőnek. Az új kormány megalakulásáig az államfő Contét bízta meg a folyó ügyek kezelésével. Sergio Mattarella olasz államfő szerdán kezdi meg a konzultációt a parlamenti pártok vezetőivel egy újabb kormánytöbbség kialakítására, így tehát első körben nem várható új választások kiírása. A kétnaposra tervezett konzultáció során Mattarella felméri, hogy a római parlamentben felállítható-e egy újabb többség az eddigi M5S-Liga koalíció helyett. A 2018-as márciusi olasz parlamenti választásokon szerzett mandátumok alapján új többséget jelenleg az M5S és a balközép PD alakíthat. Ugyanakkor drasztikus gazdasági változások aligha lesznek Olaszországban, így az ottani nehézségek továbbra is terhelhetik az eurózónát.

3; Máshol is gond lehet a politikai feszültségekből

Egyre inkább elhúzódik a válság Hong Kongban, ahol a helyiek foggal-körömmel ragaszkodnának az egy ország, két rendszer elvhez, míg Peking szeretné minél előbb bedarálni a polgári megmozdulásokat, és a demokráciát alaposan visszametszeni. Igaz, egyelőre csak rendvédelmi eszközöket vetnek be, de sokan tartanak attól, hogy a kínai vezetés hamarosan sokkal drasztikusabb lépésekre szánja el magát. Az immár hetek óta tartó események mindenesetre bizonytalanságot szülnek a távol-keleti régióban.

Politikai szempontból hasonlóan kaotikusnak tűnik a brit helyzet is, ahol a Brexit szappanoperája egyre rosszabb forgatókönyv felé csúszik, jelentősen nőtt ugyanis az elmúlt időszakban a megállapodás nélküli kilépés esélye.

4; A várnál gyengébb számokat közölt a Xiaomi

A Xiaomi kínai mobilgyártó a vártnál gyengébb negyedéves adatokat tett közzé kedden, részben a telefonok iránti keresletnövekedés lassulása, valamint a kínai gazdaság bővülésének mérséklődése miatt. A második negyedévben eladott készülékei alapján a világ negyedik legnagyobb mobilgyártója azt közölte, hogy éves összevetésben a bevétele 15 százalékkal, 51,95 milliárd jüanra (7,36 milliárd dollár, 1 jüan=41,64 forint) nőtt a június végén záródott három hónapban. Elemzők jobb adatra, 52,17 milliárd jüanra számítottak.

A cég negyedéves nyeresége 87 százalékkal, 1,96 milliárd jüanra (278 millió dollár) esett az egy évvel korábbi 14,63 milliárd jüanról. Az elemzői várakozások átlagában nagyobb, 2,64 milliárd jüan nyereség szerepelt a második negyedévről. A 2010-ben alapított Xiaomi a második negyedévben 5 százalékkal, 32 millióra növelte okostelefon-eladását.

5; Óriási üzletet kötött a Bayer

7,6 milliárd dollárért értékesíti állategészségügyi részlegét a Bayer, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A Monsanto felvásárlás óta átalakulóban lévő német cég az Elanconak adja el a részleget. A Bayer 5,32 milliárd dollár készpénzt és 2,28 milliárd dollár értékű Elanco részvényt kap a megállapodás alapján. Ezzel a világ második legnagyobb szereplője jön létre a piacon, mindössze a Pfiezerből kiváló Zoetis rendelkezik majd nagyobb bevétellel.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

Elképzelhető, hogy a big data által kínált komplex technológiai környezet lesz az, mely lehetőséget kínál a magyar történettudomány számára, hogy a jelenlegi, a politika és diplomáciatörténeti narratívát előtérbe helyező kanonizált Trianon-kép mellé odahelyezzünk kiegészítésül egy másik, főleg a gazdaságra fókuszáló megközelítést is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?