Hirdetés

Megint gyűlnek a viharfelhők a tőzsdék felett

2019. november 29., 11:18

Csütörtökön az európai piacok kisebb mínuszban zártak, ugyanakkor érződött, hogy hiányzik az amerikai iránymutatás, a tengerentúli tőzsdék ugyanis a Hálaadás miatt zárva tartottak. Pénteken viszont több rossz hír is érkezett, és eséssel indult Európában a nap.

Csütörtökön lefele csorogtak az árak az európai piacokon, kisebb-nagyobb mínuszokat láthattunk a nap végén. Hasonló volt a helyzet Ázsiában, ahol pénteken veszteséget mutattak az irányadó indexek. A tokiói értéktőzsde irányadó mutatója, a Nikkei225 index 0,46 százalékos gyengüléssel, 22 ezer 300 ponton zárt. A hongkongi börze 2, míg a szöuli közel 1,5 százalékos eséssel zárt.

Pénteken az európai piacokon folytatódott a lejtmenet, igaz, csak kismértékű a veszteség. A magyar piac inkább stagnál, annak köszönhetően, hogy a Mol és a Richter erősödik, igaz, a BUX növekedését visszafogja az OTP gyengülése. Pénteken az Egyesült Államokban félnapos kereskedés lesz, kérdés, hogy a negatív hangulatot az ottani események erősítik vagy tompítják majd. Nézzük, milyen információk befolyásolják a piacot.

1; Visszapattant a mélypont után a forint

Csütörtökön ismét történelmi mélypontot ütött meg a magyar fizetőeszköz, ahonnan viszont kismértékben sikerült visszapattanni. Péntek délelőtt a magyar fizetőeszköz a 335-ös szint körül mozgott, ami több mint 2 egységgel jobb, mint a csütörtöki mélypont. Technikai elemzések alapján a forint elmehet a 333-as szintig, ugyanakkor a szakértők jelentős erősödésre nem számítanak.

2; Rossz kiskereskedelmi adat jött Németországból

Hirdetés

Az elemzők által vártnál jóval gyengébben alakult a német kiskereskedelmi forgalom októberben éves és havi összevetésben. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közölte, hogy októberben 0,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves szinten a szeptemberi 3,4 százalék bővülés után. A szakértői várakozásokban nagyobb, 1,1 százalék növekedés szerepelt.

Havi összevetésben 1,9 százalékkal visszaesett a forgalom októberben, miután szeptemberben még 0,1 százalékkal nőtt. Az elemzői várakozások átlagában stagnálás szerepelt októberre. Tavaly 1,2 százalékkal nőtt a német kiskereskedelmi forgalom.

3; Gyenge adatok érkeztek Japánból

Japánban majdnem két éve legnagyobb mértékben esett az ipari termelés októberben, amikor stagnált a munkanélküliség és előzetes adatok szerint novemberben emelkedtek a fogyasztói árak. A japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium (METI) pénteken azt közölte, hogy az ipari termelés 4,2 százalékkal csökkent októberben az előző hónaphoz képest, amikor 1,7 százalékos növekedést regisztráltak. Elemzők szerényebb, 2,1 százalékos októberi termeléscsökkenéssel számoltak a japán iparban. Éves összevetésben az ipari termelés 7,4 százalékkal zuhant a szeptemberi 1,3 százalék növekedés után. Szakértők 1,9 százalékos éves növekedést vártak.

Ugyancsak pénteken hozták nyilvánosságra, hogy Japánban októberben stagnált a munkanélküliség, szeptemberhez hasonlóan 2,4 százalékos volt. A nem végleges számítások szerint az éves fogyasztóiár-emelkedés 0,8 százalék volt novemberben az októberi 0,4 százalék után, a friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt maginfláció pedig 0,5 százalékról 0,6 százalékra nőtt.

4; Jelentős veszteségek a Morgan Stanleynél

Az amerikai bank két londoni és két New York-i bankárának az állása is veszélybe került, miután kiderült, hogy rosszul áraztak devizaopciókat, és ezzel 100 millió dollárnál is nagyobb veszteséget okoztak a banknak, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A félreárazások egy része a dél-amerikai devizákat, más része pedig a közép- és kelet-európai, illetve afrikai devizákat érinthette. A bank a veszteségeket a harmadik negyedévben lekönyvelte, és még nem egyértelmű, hogy mi fog történni a négy kereskedővel.

5; Biztatóan indult a Black Friday az USA-ban

Az első adatok szerint a vásárlók nem fogják vissza magukat a recessziós félelmek miatt, és a szokásos karácsonyi akciós kínálatra rávetik magukat. A Hálaadás napján is rendeléseket fogadó webáruházak rekordforgalomról számoltak be, így az elemzők szerint jó eséllyel pénteken ismét dollármilliárdokat hagynak az amerikaiak a boltok pénztárainál. Egy erős ünnepi forgalom pedig könnyen lehet, hogy tovább  tudja lendíteni a piacokat a mostani történelmi csúcsokon is.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

A konferenciának sem a történelmi, sem a közelmúltbeli előzményei nem tölthetnek el bennünket pozitív várakozással. Számos jel szerint Berlin és az EU egy átfogó katonai beavatkozásra készül Líbiában és a térségben. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    2020. január 16., 13:03
    Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    A magyar állam számára kedvezőnek tűnő, 3,01 százalékos átlaghozammal, jelentős túljegyzés mellett kelt el az új, húsz éves államkötvények első csomagja. Ezzel ugyanakkor többet fizetünk a befektetőknek, mint Görögország vagy Olaszország.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?