Hirdetés
Hirdetés

Megint összeomlott a forint, az angol font is zuhan

Fellegi Tamás, 2018. július 20., 10:42

Ijesztően nagyot zuhant a forint, a helyzet rosszabb, mint gondoltuk. Az angol font esése viszont helyénvaló, legalábbis amíg többet ér, mint egy euró. Kissé visszaesik a Richter a tegnapi nagy pattanás után, gyengélkednek a Mészáros-papírok.

Pár napja úgy tűnt, hogy ha gyenge szinten is, de stabilizálódik a forint. Tegnap viszont gyors, összeomlásszerű zuhanás indult, az árfolyam az euróval szembeni 324-ről rövid idő alatt 327-re került, majd egy kis korrekciós kísérlet után ma ismét elérte ezt a rendkívül gyenge szintet.

Euró/forint
Euró/forint

Innen már csak bő egy százalék a hónap eleji mélypont, ez így meglehetősen rosszul néz ki. Hogy csak valami utólagos ijedelem zavarta meg a piacot, vagy nagyobb a baj, mint eddig vélhető volt, az a következő napokban fog eldőlni, a mai mélypont után mindenesetre javulás indult 325,80-ig. Kétségkívül a lengyel zloty is nagyot esett és a cseh korona is gyengült, de ezeknél a devizáknál messze nem hat ilyen rosszul a dolog, mivel nincsenek mélypontjaik közelében.

Hirdetés

Eközben az angol font is esik, 1,117 az euróval szemben, de most, hogy közeleg az Európai Unióból való kilépés ideje, és még nincs megegyezés, ez teljesen érthető folyamat, ráadásul, amíg a font a paritás fölött van, vagyis több mint egy euró, nincs nagy alulértékeltség.

Angol font/euró
Angol font/euró

Két százalékkal emelkedett a fő kínai index, a Sanghai Composite, ezzel egyelőre ledolgozta a kereskedelmi háborús veszteségeket. Európában vegyesek a mozgások: az olasz és a finn index 1-1 százalékkal esik, a lengyel WIG 20 index ugyanennyit emelkedik.

A pesti börzén a Richter okozza a fő izgalmakat: a tegnap 4500 forint alatt már nagyon túladott papír felpattant 4900 forintig, de onnan ereszkedni kezdett, 4840 forint az ár. Az OTP fél százalékot gyengül 9960 forintig, a Mol 0,3 százalékot erősödik 2672 forintig, a Telekom több mint fél százalékkal javul 402,5 forintig.

Gyengélkednek a Mészáros-csoport tagjai: a Konzum egy százalékkal van lejjebb 2860 forinton, az Appeninn 1,3 százalékot esik 572 forintig, a CIG Pannónia másfél százalékot 420 forintig. A Takarék Jelzálogbankra átnevezett FHB iránti lelkesedés is megszűnt, az árfolyam lassan visszatér az átnevezés előtti szintre, most 605 forint, ami 2,6 százalék gyengülés.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez a karácsony más, mint a többi - mit tud a hitelkártyás részletfizetés?

Ez a karácsony más, mint a többi - mit tud a hitelkártyás részletfizetés?

Több mint egy éve indult el a Mastercard Részletfizetés, amely mára több mint 150 ezer kártyán vált elérhetővé. Kovács Szabolccsal, a Mastercard regionális termékértékesítési vezetőjével beszélgettünk a bankkártyás részletfizetési szolgáltatás kínálta lehetőségekről.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?