Hirdetés
Hirdetés

Merre tovább, Bitcoin?

Csabai Károly, 2019. november 20., 18:00
Cimkék
Bitcoin

A júliusban még a 14 ezer dollárt közelítő kriptodeviza jelenleg 8 ezer dollár környékén cserél gazdát. Hosszabb távon a Bitcoin felértékelődési pályára kerülhet, de a valós felhasználás döcögősen halad előre, kérdés, a 2017-ben a Bitcoinba fektetők jó részének lesz-e türelme átvészelni a letargikus piacot.

Látszólag csendes a kriptodeviza-piac, mivel kikerült a sajtó érdeklődésének középpontjából, így a magánbefektetők érdeklődése is alábbhagyott, amelynek következtében a Bitcoin árfolyama október közepére a 7200 dolláros szintig ment le. Aztán egy éjszaka alatt nagy forgalom mellett 42 százalékot erősödött arra a hírre, hogy a kínai elnök hitet tett a blokklánc fejlesztések fontossága mellett. Azóta ugyan ismét egyre lejjebb kerül, Juhász Gergely, a Cointresor Zrt. elnöke úgy véli, a kitörés is azt mutatja, hogy a csendes felszín alatt zajlanak az események.

Kamatot fizet

Hirdetés

Ezúttal inkább az intézményekről mondható el, hogy ők a fejlődés mozgatórugói. Erre példa, hogy a legnagyobb amerikai kriptodeviza-tőzsde, a Coinbase elkezdett „kamatot” fizetni az egyik kriptodevizára, a Tezos-ra. Ez utóbbi már abban a rendszerben működik, amelyre az ethereum is szeretne majd áttérni 2020-ban. Nevezetesen az úgynevezett „proof of stake” mechanizmusra, amely során már nem drága energiát fogyasztó bányászok validálják a tranzakciókat, hanem a nagyobb kriptodeviza-tulajdonosok által működtetett szerverek.

A Coinbase ebben a rendszerben úgy vesz részt, hogy a nála Tezos-kriptodevizát elhelyező ügyfeleknek mintegy 5 százalékos éves kamatot fizet Tezos-kriptodevizában és a mintegy 7 százaléknyi bevételből magának megtart 2 százalékot, cserébe viszont üzemelteti az úgynevezett validáló node-okat és elvégzi a letétkezelést – ismertette a Privátbankár.hu-val Juhász Gergely.

Az is jó hír a Bitcoin-befektetők számára, hogy bevezették a Nasdaq tőzsdére a Silvergate Bank részvényeit, amely mintegy 700 digitális eszközökkel és kriptodevizákkal is foglalkozó cégnek vezet számlát, évi 30-40 százalékos forgalombővülés mellett. A bank belső klíringrendszert is üzemeltet a számlavezetetti körben, felgyorsítva így a tőzsdék közötti dollárátutalásokat.

Új digitális pénzrendszer

A piac talán legizgatottabban a kínai új digitális pénzrendszer következő hónapokban valószínűsíthető bevezetését várja, legalábbis Xi államelnök megszólalásából erre lehet következtetni. Ha sikeresen elindul az új rendszer, akkor erre a Coindesk elnöke szerint majd reagálnia kell a nyugati világnak is, tovább nem lehet a szőnyeg alá söpörni a pénzrendszer digitalizációját. Mark Zuckerberg is arra hivatkozott legutóbbi meghallgatásán, hogy hiába gáncsolják el a Facebook Librát, ez csak a technológiai hátrányukat fogja növelni Kínával szemben és éppen a jüan térnyerését segíti elő a dollár kárára.

A Bitcoin, mint fizetőeszköz háza tájáról egyelőre nem érkeznek jó hírek. A jelenlegi pénzügyi rendszert teljesen megkerülő és a Bitcoin alaphálózatára települt Lightning Network nevű, mikrofizetésekre is alkalmas és nagyon gyors fizetési rendszer elfogadottsága alig bővült az elmúlt fél évben, világszerte mindössze 400 bolt kötötte be magát erre a rendszerre. A teljes hálózatban jelenleg 800 Bitcoin van zárolva, azaz a hálózat továbbra is inkább csak egy lelkesítő kísérlet, semmint a VISA vagy a Mastercard kihívója – véli a Cointresor Zrt. vezetője.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Advertisement

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?