Hirdetés
Hirdetés

Mit is csinál Gyuri bácsi, amikor épp nem betelepít? Megnéztük

2018. február 16., 06:07

Bár itthon mást sugall a reklámkampány, Soros György nem hanyagolja el fő tevékenységét, az alapkezelést, befektetéseinek aktív menedzselését. Vett például kriptodevizákkal kereskedő céget, eladta viszont összes Facebook papírját. Lássuk, mit tesz a guru, amikor visszatér a kaptafához.

Így kell nyerni a bitcoinon

Soros Davosban azt nyilatkozta, hogy a kriptodevizák legtöbbje tipikus buborék, igen ám, de rengetegen kereskednek velük, így addig is, amíg kipukkadnak, mit kell venni? Kriptodeviza kereskedő platformot üzemeltető céget. Soros alapja vásárolt is az Overstock.com cég részvényeiből, nem is keveset, tavaly év végén majdnem 2,5 millió darabbal rendelkezett a Soros Fund Management a szerdán közzétett adatok szerint, ezzel a harmadik legnagyobb tulajdonos a cégben.

A részvénycsomag értéke év végén 158 millió dollár volt, a szerdai záráskor 147 millió. tavaly a cég papírjai 200 százalékot emelkedtek, miután a cég szeptemberben bejelentette, hogy beleugrik a kriptodeviza kereskedési üzletágba. A cég egyébként eredetileg egy webáruház, amely háztartási termékekkel és ruházattal foglalkozik, viszont 2014 óta elfogad bitcoint is fizetéskor, ráadásul a cég vezetője Sorossal szemben nagy bitcoin hívő.

Hirdetés

Facebook szórás

Ami az eladásokat illeti, a CNBC szerint Soros kiszórta 10 ezer darab Amazonját, egyúttal közel 110 ezer darab Facebook részvénytől szabadult meg 19,3 millió dollár értékben a negyedik negyedévben, az előző negyedévben viszont 367 ezer darab papírt szórt ki. Soros bírálta a nagy amerikai informatikai internetes monopóliumokat, mint a Facebook vagy a Google, hozzátéve, hogy ezek monopóliuma meg fog szűnni, bár tény, hogy a Microsoft monopóliumának megszűnését is sokan várták, egyelőre azonban a számítógépek túlnyomó többségén Windows fut.

Az elméletektől függetlenül is valószínűleg jókor döntött a guru a kitárazás mellett, mivel nagyon sokat emelkedett a papír az elmúlt években, a piac túlvett lett, a növekedés pedig nem fog az égig menni, amire egyébként maga Zuckerberg is figyelmeztetett már. A Facebooknak közel 2,2 milliárd felhasználója van, miközben az emberiség jelenlegi teljes száma 7,5 milliárd, gyerekekkel, szegényekkel, bozótlakókkal együtt, meg persze azokkal, akik nem óhajtanak facebookozni.

Egyéb netes cégei

Érdekes módon közben vett az alap 1600 Alphabet részvény (a Google anyavállalata), bár ez olyan kevés egy ilyen gigantikus alap számára, hogy nem értelmezhető az ügylet, legfeljebb érdekességnek tekinthető. Vett viszont emellett 142 ezer darab Snap részvényt, úgy tűnik, bölcsen, mivel a cég jó negyedéves adatokkal rukkolt elő a közelmúltban, az árfolyam ugrott is egy méreteset, 14-ről 20 dollárra.

Snap
Snap

Emellett vett az alap 71 500 darab Netflixet és 15 700 Twittert, amit ugyancsak visszaigazolt a piac, miután a cég történetének eső nyereségét érte el az utolsó negyedévben. Mindemellett Soros alapja eladott 45 ezer Microsoft részvényt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Gulyás Gergely szerint felmerülhetett az igény a cégeknél a túlórák emelésére, de a kormányt ez nem befolyásolta a döntés meghozatalakor. Ez burkoltan azt is jelentheti, hogy valamilyen párbeszéd folyhatott a témában az illetékes kormánytag és a piaci szereplők között. Német sajtóhírek szerint egyes német cégek valóban jelezték a kormány felé, hogy örülnének a túlóraszám növelésének.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?