Hirdetés

Nem bír az OTP a lélektani szinttel

2020. január 24., 11:05

A nemzetközi piacokon ismét megnyugodtak a befektetők, és a csütörtöki bizonytalanság után pénteken ismét emelkednek az irányadó indexek. Az OTP csütörtökön a treddel szemben erősödött, péntek délelőtt viszont nem tudta áttörni a lélektani 15 ezres szintet.

Hirdetés
Védőmaszkos gyalogosok Pekingben 2020. január 21-én. A kínai fővárosban és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant új, tüdőgyulladást okozó vírus kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a vírusfertőzés eddig legkevesebb négy ember halálát okozta. (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong )
Védőmaszkos gyalogosok Pekingben 2020. január 21-én. A kínai fővárosban és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant új, tüdőgyulladást okozó vírus kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a vírusfertőzés eddig legkevesebb négy ember halálát okozta. (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong )

Európában csütörtökön csökkenéssel zártak a legfontosabb tőzsdeindexek. A londoni FTSE-100 mutató 0,85 százalékos, a DAX-30 index 0,94 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,65 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A tengerentúli tőzsdék is lefele vették a nyitás után az irányt, a végén azonban az S&P 500 és a Nasdaq kis pluszban, a Dow viszont enyhe veszteséggel zárt. A befektetők elsősorban az immár Kínán túllépő vírusos betegség gazdasági következményei miatt aggódtak.

Pénteken viszont megnyugodtak a kedélyek és emelkedő indexeket láthatunk Európában, amihez az is hozzájárult, hogy enyhült a járvány miatti pánik, és Németországból a vártnál kedvezőbb beszerzési menedzserindex adatok érkeztek. Az erős európai nyitás mellett a határidős indexek a Wall Streetre is hasonló pozitív folyamatokat jeleznek előre. A magyar tőzsde esetében inkább stagnálásról beszélhetünk, bár a vezető részvények az OTP-t kivéve erősödtek. A magyar bank csütörtökön árral szemben úszva közel 3 százalékot ugrott, péntekre viszont elfogyott a lendület és nem tudott túljutni a 15 ezer forintos szinten. A délelőtt folyamán 14850 és 950 között mozgott az árfolyam.

Nézzük milyen hírek mozgatják a befektetőket.

1; Tovább terjedt a koronavírus, de nem kell pánikolni
Immár Európában is találtak az új vírusos betegséggel fertőzötteket, akik előzőleg Kínában tartózkodtak. A kínai Vuhan városban kitört, koronavírus okozta tüdőgyulladással járó járványban eddig több mint 800 ember betegedett meg, a betegségnek 25 halálos áldozata van. Ezek a hírek csütörtök még aggodalmat okoztak a tőzsdéken, pénteken viszont túlléptek ezen a befektetők, köszönhetően annak, hogy az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön nem hirdetett nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet a Kínában megjelent és több országra átterjedő koronavírus miatt. "Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet" - közölte a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után.

2; Nem okozott meglepetést az EKB
Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank kormányzótanácsa csütörtöki ülésén. A testület egyúttal döntött arról, hogy elindítja az EKB monetáris politikai stratégiájának felülvizsgálatát. A felülvizsgálat hatókörére és ütemezésére vonatkozó további részleteket még csütörtök délután sajtóközleményben ismertetik majd.
A monetáris tanács, a piaci várakozásokkal összhangban, változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjét.
Az EKB közleménye szerint arra számítanak, hogy az irányadó kamatok a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács azt nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékhoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és ez a közeledés meg nem jelenik konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.
A monetáris tanács jelezte, hogy folytatja az eszközvásárlási programjában (APP) havi 20 milliárd eurós ütemben folyó nettó vásárlásokat mindaddig, ameddig meg nem erősödik az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása. A nettó eszközvásárlási programot röviddel azelőtt fogják lezárni, hogy a tanács elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait. A kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti.

3; Emelkedett, de továbbra is alacsony a japán infláció
Több mint négyéves csúcsra gyorsult a maginfláció éves összevetésű üteme tavaly decemberben Japánban, de még így is messze elmarad a jegybanki célszámtól. A japán statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 0,9 százalékkal emelkedett, ami 2015 novembere óta a legerősebb ütem. Elemzők a novemberivel azonos ütemre, 0,8 százalékra számítottak.
A csak friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt infláció éves összevetésben 0,2 százalékponttal, 0,7 százalékra nőtt decemberben, összhangban az elemzői várakozásokkal.  Összességében a fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek decemberben az egy évvel korábbihoz képest, április óta a legerősebb mértékben. Elemzők 0,4 százalékot vártak a novemberben mért 0,5 százalék után.

4; Szárnyal a dollár
Közel hétheti mélypont körül mozgott az euró dollárhoz viszonyított árfolyama péntek reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon annak nyomán, hogy az Európai Központi Bank a vártnál óvatosabb álláspontra helyezkedett, míg a válságok idején biztos menedéknek számító japán jen árfolyamát a Kínában kirobbant, gyorsan terjedő tüdőgyulladás járvány miatti aggodalmak hajtották fel.
Az eurót péntek reggel nyolc órakor 1,1050 dolláron jegyezték, de előző nap 1,1036 dolláron hétheti mélyponton járt az árfolyam. A közös európapi fizetőeszköz az angol fonthoz képest ötheti, a svájci frankhoz képest pedig 33 havi mélypont közelében forog.

5; Kedvező számokat közölt az Intel és a Comcast
Hosszabb iparági lassulást követően 2020-ban újra növekvő bevételekkel számol az Intel köszönhetően a felhő alapú technológiáknak, írta reggeli hírlevelében az Equilor a vállalat gyorsjelentése alapján. Az egy részvényre jutó nyeresége a vállalatnak a negyedik negyedévben 1,52 dollár lett, ami 27 centtel magasabb az elemzők várakozásánál és közel 19 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához mérve. Árbevétel szintjén 20,2 milliárd dollárt ért el a tech óriás, ami közel 1 milliárd dollárral jobb, mint az elemzői prognózis és éves alapon 8,3 százalékos növekedés. A CFO hozzátette, hogy a felhő szolgáltatóknak történő értékesítések éves alapon 48 százalékkal nőttek a negyedik negyedévben és a trend várhatóan folytatódni fog az idei évben is. Az Intel közzétette a 2020-ra vonatkozó árbevétel várakozásait is, ami meghaladja a Wall Street-i elemzők várakozásait. A vállalat részvényei a zárás utáni kereskedésben 5,7 százalékot emelkedtek.
A csökkenő kábeltévé előfizetések ellenére jó negyedévet zárt a Comcast. A vállalat 149 ezer kábeltévé előfizetőt vesztett a negyedév során, ami jelentősen magasabb a tavalyi 29 ezernél. A vállalat vezetése hozzátette, hogy várakozásaik szerint a 2020-as évben ez a trend folytatódik és még több kábeltévé előfizetőt veszíthetnek. Az év utolsó negyedéves egy részvényre jutó eredménye a vállalatnak 79 cent lett, ami 2 centtel magasabb az előzetesen vártnál és 23 százalékkal jobb az előző év azonos időszakához képest. A 28,4 milliárd dolláros árbevétel 249 millióval több az elemzői előrejelzésnél és közel 2 százalékkal magasabb az előző évi árbevételtől. Némi pozitívum, hogy a internetes ügyfelek számát 442 ezerrel sikerült növelniük, ami jelentősen magasabb az elemzők 362 ezerénél és közel 26 százalékkal jobb eredmény a tavalyi adatokhoz mérve is. A vállalat vezetése kifejtette, hogy az év második felében jelentős reklámbevétel növekedést vár az elnökválasztási kampánynak köszönhetően. A mobil üzletág pedig várhatóan 2021-re válhat nyereségessé EBIDTA szempontból.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Közcél, hogy nyereséges legyen Hernádi Zsolt luxusszállodája

Közcél, hogy nyereséges legyen Hernádi Zsolt luxusszállodája

Piaci alapon nem lenne nyereséges Hernádi Zsolt MOL-vezér esztergomi luxusszállodája, ezért az üzletember szerint normális, hogy az állam 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott neki a beruházásra.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?