Hirdetés
Hirdetés

Nem örülnek a tőzsdék a kamatoknak, elszállt a Konzum

Eidenpenz József, 2018. október 04., 19:21

Nagyot estek a tőzsdék, főleg az USA-ban, miután a kamatemelések folytatódása biztosnak látszik, 2011 óta nem volt ilyen magas a tíz éves kötvény hozama. A BUX megúszta minimális eséssel, a Mol emelkedése megtartotta. Óriásit emelkedett a Konzum.

Csúnya esés következett a tőzsdéken csütörtökön, aminek a fő oka az, hogy az USA-ban, de másutt is alaposan meglódultak a kötvényhozamok, a kamatok. Az USA sorozatos kamatemelésein kívül ennek az is volt az oka, hogy a Fed elnöke, Jerome Powell szerdai nyilatkozata alapján nagyobb valószínűséget adnak a decemberi kamatemelésnek.

Ez köztudottan nem jó a legtöbb ágazatnak, csökkenti a gazdasági növekedést és a részvényárfolyamokat. Ám nem ennyire egyszerű a kép, például a bankoknak, biztosítóknak, más pénzügyi szolgáltatóknak általában kedvező a jelenség.

Hirdetés

Azért elég méretes esés lett belőle, az USA-ban az S&P 500 index 1,1, a Nasdaq Composite 2,1, a Dow Jones 1,0 százalékkal zuhant. A német DAX 0,4, a francia CAC 1,5, a brit index 1,2 százalékkal süllyedt.

Elszállt a Konzum

Így a magyar BUX 0,2 százalékos süllyedése eléggé mérsékeltnek mondható, a Mol 1,2 százalékos emelkedése (3020-ra) nagyjából megtartotta. Eközben az OTP 0,6 százalékkal 10 180-ra, a Richter 1,8 százalékkal 5310-re esett.

További árfolyamok itt láthatók

A Konzum majdnem hét százalékkal ment fel, tegnap este egyébként bejelentették, hogy további részesedést vásárolt a 4iG Nyrt-ben. A forint nagyot gyengült, 325,30 az euró, 2,3 forinttal magasabb, mint szerdán.

Összeomlóban a törökök

A tíz éves amerikai államkötvények hozama 3,2 százalék felett, 2011 óta nem látott szinten van, a dollár azonban kissé gyengült. A nagy erősödés, amit a magasabb kamatszint ösztönzött, már megvolt szerdán.

A főleg dollárban eladósodott törökök megint az összeomlás jeleit mutatják, a líra három százalékkal esett, a tőzsdeindex több mint kettővel. Ez devizában mintegy 5,5 százalék.

Másfél-két százalékkal esik az olaj és a réz ára.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?