Hirdetés
Hirdetés

Nevet vált az Opimus, egyúttal a kisbefektetőkkel is megegyezik

Fellegi Tamás, 2017. július 04., 12:30

A magyar tőzsdén mostanában két cégről, az Opimusról és a Konzumról szól minden, amióta Mészáros Lőrinc meghatározó tulajdonos lett bennük. Most az Opimusnál történnek nagy dolgok: egyrészt teljesíti a Tebész által képviselt kisbefektetői kérést a közgyűlési részvétel egyszerűsítésére, és ha már közgyűlést tart, mindjárt nevet is vált a cég.

Ma az Opimus napja van, nem csak azért, mert a cég részvénye a délelőtti 800 millió forintos forgalom után most már jócskán másfél milliárd fölött jár, és ezzel ma messze a legnagyobb forgalmú papír is, hanem mert a cég döntő elhatározásra jutott: nem pereskedik a Tebésszel, hanem megállapodott a kisbefektetői érdekvédelmi szervezettel, hogy alapszabályát módosítja. Ehhez közgyűlést kell tartani, és úgy döntöttek, mindjárt nevet is változtat a cég, hisz a mostani rosszul cseng.

Balhé volt

Az előzmények a cég májusban tartott közgyűléséig vezetnek, amikor nem akarták beengedni a Tebész képviselőjét a közgyűlésre, mivel nem jelezte korábban részvételi szándékát az előírt módon, noha részvényesként szerepelt a részvénykönyvben. Akkor megírtuk, hogy pl. az OTP-nél az a gyakorlat, hogy részvényesi megfeleltetést végeznek a tőzsdei elszámolóház naprakész adataival a közgyűlés előtt, így a társaság részvénykönyve automatikusan frissül, elég, ha a részvényes a közgyűlés előtt megjelenik, igazolja magát, és ha szerepel a részvénykönyvben, részt vehet a közgyűlésen és gyakorolhatja jogait.

Hirdetés

Az egykori gyakorlat

Régebben, amikor nem volt az elszámolóháznál, a KELER Zrt-nél naprakész nyilvántartás, a társaságok a részvénykönyvet úgy vezették, hogy a részvényesnek be kellett oda iratkozni, igazolva részvénytulajdonát. Ez a BÉT újraalakulása után egy ideig a fizikai részvények bemutatását jelentette, majd a letéti igazolások vették át ennek szerepét, végül utóbbiak kizárólagossá váltak, amikor meg is szűntek a fizikai értékpapírok.

Az Opimus alapszabálya még ehhez a fázishoz igazodott, és ennek alapján írták elő, hogy a közgyűlés előtt mennyivel jelentkezzen a részvényes a tulajdonosi megfeleltetésre, és egyúttal jelezze szándékát a közgyűlési részvételre, vagyis regisztráljon. Ráadásul volt egy olyan kikötés, hogy a megismételt közgyűlésen is csak az első alkalommal regisztráltak vehettek részt, ami kifejezetten problémás, hisz a megismételt közgyűlés egy önálló eseménynek minősül.

Rugalmas reagálás

A Tebész ezek miatt bírósághoz fordult, és végül az Opimus úgy döntött, hogy ez nem olyan ügy, amiért érdemes perlekedni, hisz az idő haladtával úgyis mindenki bevezeti a KELER által való részvényesi megfeleltetést, és leegyszerűsíti a folyamatot. Ezért úgy döntöttek, hogy peren kívül megegyeznek az érdekvédelmi szervezettel, és már augusztusban közgyűlést tartanak, hogy módosítsák az alapszabályt, és így leegyszerűsödjön a részvényesek közgyűlési részvétele.

A múltat végképp eltörölni

Igen ám, de ha már közgyűlést tartanak, úgy döntöttek, mindjárt nevet is változtat a cég. Mint ismeretes, az Opimus hosszú utat járt be: kezdetben a patinás, jónevű oltóanyaggyár, a Phylaxia papírja volt, de a jobb sorsa érdemes cég papírjai az azóta botrányosan csődbe ment Buda-Cash tulajdonosaihoz kerültek, ők a céget holdinggá alakították, amelyben többféle cég volt. A modell nem volt rossz, de a tulajdonosok mozgástere érthetően beszűkült, és egy idő után a mélyen áron alul forgó papírokat felvásárolták, mint azóta kiderült, legnagyobbrészt Mészáros Lőrinc és érdekeltségei. A névváltás célja nyilván az, hogy feledésbe merüljenek a múlt ezen részei, a cég új imázst alakíthasson ki magáról.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Megint mozgalmas hetünk volt, itthon és külföldön is történtek az események. Legújabb videónkban összegyűjtöttük a hét legizgalmasabb a híreit, kiderült, hogy mi akasztotta ki a külgazdasági és külügyminisztert, illetve milyen őrült ötlettel állt elő Venezuela elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?