Hirdetés

Öthetes csúcson a forint, megvan a szaúdi herceg álma

Eidenpenz József, 2019. december 12., 11:32

Enyhe emelkedéssel nyugtázták a tőzsdék a Fed szilárdnak ígérkező kamatpolitikáját, a magyar és lengyel index bőven átlag felett teljesít. Megvan az új OTP-rekord, az euró/forint pedig öt hete nem járt 330 alatt. Négy fontos tudnivaló a mai tőzsdenapra.

Jelenleg 329,60 az euró forintárfolyama, az európai fizetőeszköz november eleje óta nem volt ilyen olcsó. A BUX index 0,8 százalékkal emelkedik,  44 960 pontos értéke új történelmi csúcsot ígér.

Az OTP 15 270 forinton is volt, picit ráverve napon belül az eddigi 15 250 forintos történelmi csúcsra. A Mol és a Richter is emelkedik, az Opus és a 4ig kissé esik.

Hirdetés

A nemzetközi tőzsdéken visszafogottan pozitív a hangulat. A nyugat-európai indexek többsége 0,5 százalék körüli, az amerikai határidős indexek 0,2 százalékos pluszban vannak. A lengyel WIG20 1,3 százalékkal száguld.

További árfolyamok itt láthatók

1. A jegybankok tartják a kamatokat

Délután kettőtől az EKB közli kamatdöntése eredményét, majd sajtótájékoztatót tart. Ez lesz Christine Lagarde új jegybankelnök első kamatdöntése, de nem valószínű érdemi változtatás. A piaci szereplők így inkább arra figyelnek majd, hogy a kommunikációban lesz-e változás.

Tegnap a Fed nem nyúlt a kamatokhoz, és Jerome Powell elnök arról beszélt, 2020-ban sem valószínű az alapkamat emelése. A kondíciók még sokáig változatlanok maradhatnak. Ez nagy meglepetést nem okozott, inkább megnyugtatta a befektetőket. Enyhe dollárgyengülés és szerény részvényár-emelkedés volt a következménye.

2. Ma dől el a Brexit sorsa?

Nagy-Britanniában ma választanak, a konzervatívok győzelme valószínű. Bár az abszolút többséget nem biztos, hogy megszerzik, amivel a Brexitet végre tető alá hozhatnák.

3. Elérte a 2000 milliárd dollárt az Aramco

A szaúd-arábiai uralkodó család vágya állítólag az volt, hogy az Aramco olajvállalat kapitalizációja (az összes részvény együttes piaci értéke) elérje a 2000 milliárd dollárt. Mivel a részvény az első kereskedési napon tíz százalékkal emelkedett, majd ma, a második napon is ment nyolc százalékot, ez az óhaj teljesült.

A mai 38 riálos árfolyam 7620 ezer milliárd riálra teszi a társaság értékét, ami 2032 milliárd dollárra tehető. A részvényeket a külföldi intézmények húzódozása miatt főleg belföldi befektetők vették meg, részben hitelből. “Ha már elérte a vágyott szintet, miért kéne feljebb mennie?” – teszik fel a kérdést sokan.

A 25,6 milliárd dolláros, rekordnagyságú részvénykibocsátás a szaúdi koronaherceg gazdaság modernizálására készített tervében központi szerepet játszik – emlékeztetnek rá a Reutersnél. A nyugati elemzők azonban szkeptikusak, nem tartják vonzónak a részvény árazását a nyugati olajmultikkal összehasonlítva.

Euró/forint, egy év (Tradingview.com)
Euró/forint, egy év (Tradingview.com)

4. Miért nem gyengül az a fránya forint?

November eleje óta először 330 forint alá süllyedt az euró árfolyama a bankközi devizapiacon. Annak ellenére, hogy az elemzők többsége lassú forintgyengülést vár. A várakozások persze teljesülhetnek késéssel, fokozatosan, a következő hónapokban-években is, vagy nagy vargabetűkkel tarkítva.

Rövidebb távon gyakran az ellenkezője történik annak, amit mindenki vár. Erről is írtunk a következő cikkekben:

Miért nem gyengül az a fránya forint, ha mindenki azt várja?

A forint mellett spekulálni? Azt meg hogyan?

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

A konferenciának sem a történelmi, sem a közelmúltbeli előzményei nem tölthetnek el bennünket pozitív várakozással. Számos jel szerint Berlin és az EU egy átfogó katonai beavatkozásra készül Líbiában és a térségben. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    2020. január 16., 13:03
    Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    A magyar állam számára kedvezőnek tűnő, 3,01 százalékos átlaghozammal, jelentős túljegyzés mellett kelt el az új, húsz éves államkötvények első csomagja. Ezzel ugyanakkor többet fizetünk a befektetőknek, mint Görögország vagy Olaszország.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?