5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha lenne bármilyen bizonyíték arra, hogy a kezelt betegek májkárosodása összefügg a Richter készítményével, akkor biztosan nem hagynák, hogy tovább szedjék a páciensek - mivel azonban kizárni sem lehet, átmenetileg nem írnak fel Esmyát Európában. Májusig tart a vizsgálat, egyelőre csak becsülni lehet, mekkora kárt okoz a társaságnak az ügy.

Az árbevétel és az üzleti eredmény is szépen emelkedett a Richternél 2017-ben, a nettó nyereség viszont 21,1 százalékkal kisebb lett az előző évinél, messze elmaradva az összes elemzői várakozástól - ez azonban leginkább a devizaárfolyamok változásának, a pénzügyi eredmény alakulásának következménye. Az eredmények hátteréről itt írtunk bővebben; a jelentést bemutató sajtótájékoztatón a legnagyobb szerepet az Esmya gyógyszerrel kapcsolatos európai vizsgálat kapta.

Esmya-vizsgálat: nincs bizonyíték arra, hogy lenne összefüggés a májkárosodás és a gyógyszer között

Az Esmya a Richter egyik legfontosabb gyógyszere, nőgyógyászati kulcskészítménye, fogamzóképes korú felnőtt nőknél kialakult méhmióma enyhébb és súlyosabb tüneteinek műtét előtti kezelésére. Az Esmya megakadályozza a méhvérzést, mérsékli a vérszegénység tüneteit, csökkenti a mióma méretét a műtétre való felkészülés során, így hozzájárul a betegek életminőségének javulásához.

2017-re 80 millió eurós árbevételt várt a Richter ettől az egy terméktől, ezt az előrejelzést ráadásul novemberben 85 millió euróra javították. Az éves jelentés szerint azonban még ennél is jobban keresett rajta a cég: összesen 93 millió eurót hozott a társaságnak 2017-ben.

Decemberben azonban az európai gyógyszerügyi hatóság (EMA) vizsgálatot rendelt el az Esmyával kapcsolatban: négy esetben a gyógyszer alkalmazása idején súlyos májkárosodást szenvedtek a betegek, három esetben májátültetésre is szükség volt. Az előzetes vizsgálatok alapján nem zárható ki, hogy az Esmya alkalmazása lehet az ok.

Február 9-én a vizsgálat keretében átmeneti intézkedésként az EMA illetékes bizottsága azt javasolta: az Esmyával kezelt nők rendszeres időközönként essenek át májvizsgálaton, emellett új kezelést ne kezdjenek el Esmyával, de a folyamatban lévő kezeléseket be lehet fejezni. A 2018 május végéig esedékes végső döntés a 2017 decemberében elkezdett értékelési folyamat következtetéseitől függ. A Richter természetesen mindenben együttműködik a hatósággal; továbbra is meggyőződésük, hogy az Esmya biztonságos készítmény.

A befektetők mindenesetre érzékenyen reagálnak az Esmyával kapcsolatos negatív hírekre, pénteken 6 százalékot esett a papír árfolyama a tőzsdén.

A vizsgálattal kapcsolatban a hétfői sajtótájékoztatón Orbán Gábor vezérigazgató elmondta: a Richter aláveti magát a Farmakovigilanciai Kozkázat Elemző Bizottság, a PRAC intézkedéseinek - igaz ez a pénteken bejelentett átmeneti elővigyázatossági intézkedéseire is. Az intézkedés átmeneti, felfüggesztésről nincs szó - hangsúlyozta Orbán Gábor. Jelenleg nincs olyan vizsgálat, ami összefüggést talált volna a májkárosodás és az Esmya használata között - mivel azonban eddig kizárni sem lehetett, ezért tovább folyik az elemzés.

Nem a Richternek, hanem a betegnek igazán rossz hír

Az intézkedés természetesen negatív a Richter számára, de különösen az jelent gondot, hogy jelenleg ez az egyetlen olyan gyógyszer, ami a méhmióma kezelésére alkalmas, azaz megelőzhető vele a méh kivétele - a hatóságnak ezt is figyelembe kell vennie Bogsch Erik szerint.

Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke is kiemelte: nincs bizonyítéka PRAC-nak arra, hogy lenne összefüggés az Esmya és a májkárosodás között. Ha ugyanis lenne ilyen bizonyíték, nem átmeneti intézkedés lépett volna életbe, hanem a gyógyszer használatát felfüggesztették volna, nem szedhetnék tovább a betegek a megkezdett kezelések keretében.

A törzskönyvezés során számos vizsgálatot kell elvégezni; a preklinikai vizsgálatok keretében nem emberen, majd a fázis 1 vizsgálat keretében egészséges önkéntesek körében vizsgálják a készítményeket. A fázis 2 vizsgálatban már a gyógyszer dózisát, hatékonyságát vizsgálják, a fázis 3 pedig nagyszámú betegen történő vizsgálatot jelenti. A vizsgálatok ellenőrzött körülmények között történnek, ezeken semmilyen májkárosodásra utaló jel nem merült fel. Több mint 700 ezer beteg szedte a gyógyszert a törzskönyvezés óta; a vizsgálatnak fel kell derítenie, hogy milyen egyéb körülmények álltak fenn az érintett betegek esetében.

Az idei tervezett Esmya-bevétel felét biztosan elbukja a Richter

Az mfor.hu kérdésére, miszerint mi lesz, ha májusban kiderül, hogy valóban nincs összefüggés az Esmya és a májkárosodások között, Bogsch Erik elmondta: nincs jogi lehetőség a hatósággal szemben, így esetleges kártérítési kérdések nem merülnek fel. Mindenesetre még korai bármi ilyesmiről beszélni, meg kell várni a vizsgálatok májusi lezárását és eredményét.

Február 19-étől kapják meg az orvosok azt az információt, hogy nem írhatnak fel új Esmya-terápiát a betegeknek, így csak ezután merülnek majd fel értelmezhető károk, kieső bevétel. Orbán Gábor elmondta: a tervezetthez képest 50 százaléknál biztosan nagyobb forgalomkieséssel számol a Richter idén az Esmya esetében. Ez annak köszönhető, hogy május végéig biztosan nem írható fel új Esmya - ha a Richter számára legkedvezőbb döntés is születik, és újra forgalmazgató lesz a termék, a termék újbóli felfuttatása akkor is időbe telik majd.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
Részvény / Deviza / Áru Megerősödött a forint? Nézzen rá az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 18:32
Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, de gyengébben fejezte be a hetet a hétfői kezdésnél.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok oka volt az örömre a budapesti befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 17:45
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kulcsfontosságúvá vált az aranytartalék az elmúlt években?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:46
Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma. Veres István Attila a Magyar Nemzeti Bank szakcikkében mutatta be az utóbbi évek aranypiaci folyamatait, legfontosabb trendjeit, valamit az MNB aranytartalékának több lépésben történő növelését.
Részvény / Deviza / Áru Eltitkol valamit a Netflix, kamatcsökkentés helyett kamatemelés jöhet
Eidenpenz József | 2024. április 19. 12:18
Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.
Részvény / Deviza / Áru Legyen erős, ha a forint-euró párharcra néz!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 07:43
A forint veszített értékéből a nemzetközi devizapiacon ma reggel, a tegnap esti árfolyamokhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG