Hirdetés
Hirdetés

Drámaian visszaesett a cégek által nyújtott iskolakezdési támogatás

2019. augusztus 31., 19:16

Miközben tavaly a hazai kis- és közepes vállalatok (kkv) jelentős hányada nyújtott iskolakezdési támogatást a családos dolgozóiknak, idén néhány kivételtől eltekintve teljesen eltűnt a cégek bérszámfejtéséből ez a béren kívüli juttatási forma.

Tollak és szögmérő az egyik diák padján a matematika írásbeli érettségi vizsga kezdete előtt a XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban 2018. május 8-án.
Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

„Jellemzően a júliusi és augusztusi bérszámfejtésben kerülnek elő az iskolakezdési támogatások, most azt tapasztaltuk, hogy a cégek – egy-két kivételtől eltekintve – nem terveztek be ilyen dotációt a munkavállalóiknak” – mondta Vas Renáta, az ICT Európa Holding bérszámfejtési csoportvezetője. A szakember szerint ennek azaz oka, hogy 2019. január 1-től kikerült a kedvezményesen adható juttatások közül az iskolakezdési támogatás.

Idén januártól ez a népszerű szolgáltatást csak sokkal drágábban nyújthatják a cégek az alkalmazottaiknak, mivel a munkabérrel megegyező kulccsal adózik. A szakember szerint az elmúlt években a cégek átlagosan 20-40 ezer forintnyi iskolakezdési támogatás nyújtottak a munkatársaiknak gyermekenként. Idén ez az összeg szinte teljesen eltűnt.

Hirdetés

Ha a nettó összegből indulunk ki, akkor idén a tavalyi évhez képest megduplázódott az iskolakezdési támogatás után fizetendő adók és járulékok összege. Tavaly még a nettó összeg után 40,71 százalék, míg idén 78,95 százaléknyi adót és járulékot kell bevallani.

Könyvelési szempontból az alábbi módon nézett ki ez a tavalyi, még kedvezményes évben: az iskolakezdési támogatás 1,18 szorosa után kellett 19,5 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho) és 15 százalék személyi jövedelemadót (szja) fizetni. (Így jött ki a nettó támogatási összeg után fizetendő 40,71 százalék).

Idén a jövedelem 1,18 szorosa után kell 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho), 15 százalékos szja-t, 19,5 százalékos eho-t, 10 százalékos nyugdíjbiztosítási járulékot és 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást, illetve 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot kell fizetni. (Így jön ki a nettó támogatási összeg után fizetendő 78,95 százalék).

Egy másik út

Az ICT Európa Holding szerint létezik egy megoldás, amellyel ugyan szerényebb támogatást, de adhatnak a cégek a munkatársaiknak. A januártól érvényes jogszabály ugyanis lehetővé teszi, hogy a munkaadók évente egyszer (bármikor) a minimálbér 10 százalékáig, azaz jelenleg 14.900 forintig csekély értékű ajándék révén utalványt adjanak az alkalmazottainak. Ez is adóköteles ugyan, de sokkal alacsonyabb kulccsal adózik: a nettó összeg után 38,35 százaléknyi járulék és adó terheli.

Ha egy vállalat ragaszkodik ahhoz, hogy kedvezményes adókulcs mellett nyújtson iskolakezdési támogatást, akkor ezzel az úgynevezett „csekély értékű ajándékkal” kedveskedhet a munkatársainak még szeptember 10-ig, ugyanis akkor kell lezárni az augusztusi bérszámfejtést.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Totális háború: miért avattak emléktáblát Vukovár gyilkosának?

Totális háború: miért avattak emléktáblát Vukovár gyilkosának?

Szerbiában a múlt héten emléktáblát avattak Mladen Bratic egykori tábornoknak, a kelet-horvátországi Vukovár elleni 1991-es hadműveletek parancsnokának. Emiatt a horvát külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott Szerbiánál, amire Belgrád "ellenjegyzékkel" válaszolt. De pontosan mi történt Vukovárnál 1991-ben? Hogyan látják az akkori történéseket a horvátok, és mit gondolnak minderről a szerbek?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?