4p
Itt van minden, amit az iskolakezdésről tudni érdemes.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

320 ezer óvodás, 750 ezer általános iskolás, 210 ezer gimnazista, 210 ezer szakgimnazista és 96 ezer szakiskolás számára kezdődik meg jövő csütörtökön a 2016/2017-es tanév.

Azt ígérik, könnyebb lesz

A tanévkezdés könnyebb lesz a családok számára idén, mint korábban volt - közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár. Palkovics László  jelezte: a szeptemberi iskolakezdés feltételei adottak, minden esetleges akadály elhárult.

Hogyan éljük túl az iskolakezdést? A pszichológus válaszolMennyire stresszel egy új elsős gyerek a nagy nap előtt és hogyan lehet ezt a stresszt enyhíteni? Az iskolakezdés napos és árnyékos oldalairól beszélgettünk Pólya Bella tanácsadó szakpszichológussal. Az erről készült videót itt lehet megnézni >>>>>

Csaknem 3500 iskolába már kiszállították a tankönyveket, 720 iskola van még hátra. Összesen 12 millió tankönyvet csomagoltak be, ezek mintegy 10 milliárdos értéket képviselnek. Az általános iskolák 1-4. évfolyamán ingyenesek a tankönyvek, a diákok 67 százaléka térítésmentesen kapja meg a kiadványokat.

30 percben a 45

Az 1-2. évfolyamon a tartós tankönyvek a gyerekeknél maradhatnak, a tanóra 45 perces lesz továbbra is, de a tananyagot 30 percben sajátítják el a diákok.

A diákok terhelését illetően a köznevelési kerekasztal keretében folytatott tárgyalásoknak köszönhetően sokkal nagyobb lehetőség lesz arra, hogy eltérhessenek az iskolákban a tananyagtól. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) rugalmas tananyagjavaslatokat dolgoz ki, és ezek folyamatosan kerülnek ki a honlapjára.

A Klebelsberg Központ adósságát gyakorlatilag kifizették - jelezte az államtitkár, aki hozzátette: a központ költségvetése 91,5 milliárddal nő, ami ezt az évet lefedi, a jövő évi büdzséje pedig tovább nő. Az átalakítások nyomán az 58 költségvetési szerv januártól kezd működni.

Érden nyitják meg az évet

3,4-3,5 százalékkal nőnek a pedagógusbérek szeptember 1-jével, ami 32 milliárdos növekményt jelent a költségvetésben, és 175 ezer embert érint. Emellett kétszer 35 ezer forint támogatást kaptak, illetve kapnak az oktatást segítő alkalmazottak, akik jövőre átlagosan 10 százalékos béremelésben részesülnek.

Beszámolt több pályázat közeljövőben várható kiírásáról is, így 80 milliárdot fordítanak térségi iskolahálózat kialakítására, 50 milliárdot Budapest központi és vidéki iskolák fejlesztésére. Folytatódnak továbbá a tornaterem- és uszodaépítési programok is.

Palkovics László államtitkár közölte: a nemzeti tanévnyitó idén Érden lesz.

Még a héten megjön a pénz a családokhoz

Jár az iskolakezdési támogatás is

Bárki iskolakezdési támogatást kaphat, aki közoktatásban tanuló gyermeknek családi pótlékra vagy bármely uniós tagállamban hasonló ellátásra jogosult szülője, gyámja vagy annak vele közös háztartásban élő házastársa. Részletek >>>>

Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár jelezte: még várhatóan ezen a héten előre hozottan kiutalják a családi pótlékot, a gyermekgondozási segélyt (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet), ezzel augusztusban kéthavi családtámogatást kapnak a családok, ami három gyermek esetén akár hetvenezer forintos pluszt is jelenthet.

A költségvetésben a családok anyagi támogatása idén 2010-hez képest 40 százalékkal nő. Az államtitkár megjegyezte még, hogy a gyermekétkeztetés támogatása is jelentős bővült az elmúlt években. 2010-ben még 29 milliárdot fordítottak erre, 2017-ben 74 milliárdot irányoztak elő e célra.

Három év alatt egyharmadával csökkentek a családok tankönyvekre fordított kiadásai.

Mennyibe kerül az iskolakezdés? Sokba

A tanszerek vásárlása legalább 15 ezer forintba kerülhet egy családnak az idén, ha azonban több gyerkőc van, vagy iskolatáskát kell venni, ez az ár könnyen a duplájára vagy a triplájára ugorhat. További részleteket ebben és ebben a korábbi cikkünkben talál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése megrendítette a bizalmat
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 10:39
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Fiatalok vs. idősek – így gondolkodnak a napi pénzügyekről
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 15:36
Az otthonról hozott példát még meghatározónak tartja, ám kevésbé adná azt tovább saját gyermekeinek az Y és a Z generáció. A baby boomerek mértékletesek, a fiatalok azonban már másképp gondolkodnak a pénzről: többet engednek meg maguknak, nyitottabbak az értéktálló befektetési formákra, és kevésbé szkeptikusak a hitelekkel.
Személyes pénzügyek Külföldön tőzsdézik, kriptózik? Figyeljen, mert a NAV is figyel
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 12:29
Sok országból kap adatokat az adóhatóság, a kriptügyletekre pedig kiemelt figyelmet fordítanak - nagy bajba kerülhet, aki nem vallja be minden jövedelmét.
Személyes pénzügyek Hogy nézne ki, ha az eredeti könyvből kitépnének egy lapot és azt árvereznék el?
Kenessei András | 2024. május 14. 17:34
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Hoppá! Most mélyen a valódi értéke alatt lehet hozzájutni egy múzeumi ritkasághoz
Kenessei András | 2024. május 12. 17:31
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén, most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Óriási roham indult: most mindenki ezt a kölcsönt akarja
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 12:03
Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma.
Személyes pénzügyek Az OTP-nél már él a kötelező, automatikus napi átutalási limit
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 11:08
Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak.
Személyes pénzügyek Döbbenetes számok: minden tizedik magyar felnőttet már sikerült átverni
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 09:48
A hazai felnőtt lakosság többsége, 56 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy interneten keresztül vagy bankok nevével visszaélve megpróbálták megkárosítani. Minden tizedik felnőttet sikerült is átverni.
Személyes pénzügyek Van valami, ami komoly előnyt jelenthet lakásvásárláskor, és nem kerül semmibe
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:18
Akár a készpénzes vevőket is be lehet így előzni.
Személyes pénzügyek Határtalan veszélyeket lát az MNB
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 11:04
Oda kell figyelni nyaralás közben is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG