6p
Javában tart a síszezon: az ünnepek körül már nem nagyon találunk szabad helyeket a népszerűbb síparadicsomokban, de az új év elejére még kifoghatunk egy-egy jobb ajánlatot. Egyre többen választják a csoportos utazások mellett az egyéni, családos kikapcsolódást is.
Csúcson a forint, csúcson a síelő - mire kell vigyázni?

Nagyjából félmillió magyar rendszeresen hódol az egyik legszebb téli sportnak, a síelésnek. Az elmúlt években egyre többen hajlandók akár egy kicsit többet is áldozni szenvedélyüknek, és jobban a zsebükbe nyúlni, ha a téli kikapcsolódásról van szó. Kíváncsiak voltunk, most milyen árakkal találkozhat az, aki a népszerű síparadicsomok látogatna 2019. elején.

Költségek, amelyekkel számolnunk kell

Évek óta Ausztria, Franciaország és Olaszország a legkedveltebb hármas a magyarok körében, ha síelésről van szó. Nem véletlenül: jól karbantartott, igényes pályák és szállások várják évről évre a sportolni vágyókat az ismertebb sírégiókban. A nagy központok a fejlesztésre sem sajnálják a pénzt, így például az igen népszerű osztrák Ischgl vagy Saalbach Hinterglemm is folyamatosan újít, akár felvonókkal, liftekkel, vagy a pályák minőségén javítanak évről évre.

Persze ára is van annak, ha a legnépszerűbb pályarendszereken szeretnénk síelni. Az On The Snow frissülő listája szerint a hatnapos síbérletek a népszerűbb pályákra idén 230 - 270 euróért kaphatók fejenként. Például a már említett tiroli Ishgl pályarendszerére 254 euró a bérlet, a francia Les Arcs 269 euró, az olasz Val Gardena pedig 282 euróért síelhető. Ha még gyermek jegyet is váltanánk erre a hat napra, érdemes a felnőtt bérletek felével számolunk: a jobb pályákra 100 - 150 euróért válthatjuk meg a fiatalok bérletét a 2018/19-es szezonban.

Erre természetesen még rá kell számolnunk az utazás költségeit, a szállást és az ellátást. Személyes igényektől és megoldásoktól függően az éjszakánként pár tíz eurós bungalóktól a sokcsillagos hotelekig bármit találhatunk. Az egyik legnépszerűbb nemzetközi szálláskereső portál adatai szerint még bőven találhatunk jó értékelésű fekvőhelyet Ausztriában és Olaszországban is január végére, igaz, a kínálat folyamatosan csökken. Hét éjszakás foglalással számolva egy 3 fős családnak több százezer forintos tétel lehet, hiszen már a három csillagos szállások is átszámolva 400 000 - 500 000 forintért foglalható ennyi időre. Persze, ha vállaljuk, hogy kicsit távolabb leszünk a pályáktól, jelentősen csökkenhet az ár, és találhatunk 200 000 - 300 000 forintért is ajánlatot.

Nem ártana néhány órát venni még, esetleg a gyerek tanul síelni? Az oktatás ára kissé emelkedett az elmúlt évekhez képest, így érdemes arra számítani, hogy az egész napos oktatás ára gyerekeknek és felnőtteknek is annyiba kerülhet, mint maga a síbérlet, ha a csoportos képzéseket választjuk, míg a magánórák ennek többszörösét is elvihetik.

Ma már nem fényűzés a síelés?

Gyorsan összeszámolva kiadásokat eszközök és ellátás nélkül láthatjuk, hogy több száz, akár milliós tétel is lehet a családnak egy hosszabb síeléssel egybekötött kiruccanás külföldön. Persze nem feltétlenül kell ennek így lennie. Kabay Tibor, a síutazások szervezésével is több mint 20 éve foglalkozó Tempo Tours utazási iroda vezetője szerint a magyarok körében igazán kedvelt Zillertal vagy Karintia csoportosan látogatva már 33 euróért elérhető félpanzióval egy főnek éjszakánként az irodánál. Idegenforgalmi adóval is számolva a félpanziós szállást a már számolt hét éjszaka kicsit több, mint 200 euróból megoldható, plusz a bérlet, ez utóbbi csoportban 213 euró 5 napra és közel 900 km síterületet jelent.

Kabay Tibor szerint ugyanakkor az elmúlt évek növekvő bérdinamikáját lekövetve megnövekedett itthon az igény a több és jobb szolgáltatást nyújtó szállásokra és pályákra, mindamellett, hogy tapasztalataik szerint a kedvező árú de jó minőségű szállásokat keresők rétege is egyre szélesedik, amiből feltételezhetjük, hogy olyanok is elkezdtek megismerkedni a síelés szépségeivel, akiknek eddig esetleg ez az élmény az anyagiak miatt kimaradt. “Ma elmozdulást látunk a közepes árfekvésű csoportos utazásoktól az egyéni, a korábbinál magasabb színvonalú utazások felé azon családoknál, ahol az elmúlt években kedvezőbbre fordultak az anyagiak. A többség ugyanakkor továbbra is keresi a csoportos lehetőségeket, hiszen jó síterepeken tudnak sportolni kedvező szállásárak mellett. A csoportos utazások iránti nagy igény összességében így sem csökkent.

Nem mindegy, miből áldozunk

A megnövekedett bérek azonban újfent ahhoz vezetnek, hogy nem mindig gondoljuk át, mit engedhetünk meg magunknak és mit nem. “Mind a mai napig kifejezetten sokan vannak azok, akik a megnövekedett bevételeik miatt úgy gondolják, hogy bátran felvehetnek egy kölcsönt és fedezhetik abból a megemelkedett fogyasztási kiadásaikat” - állítja Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

A szakportál szerint annak ellenére, hogy szinte minden platformon tudatják a hitelfelvevőkkel, hogy külföldi pihenések nem tartoznak a helyes hitelcélok közé, még mindig sokan választják a finanszírozás ezen formáját, jellemzően egy személyi kölcsön segítségével. A Bank360 szakértője ezzel kapcsolatban megjegyzi: a mai személyi kölcsönök ugyan biztonságosabbak és olcsóbbak a korábbi évekhez képest, ráadásul egyre többen keresik a legkedvezőbb ajánlatokat egy kölcsönkalkulátorral, mégis fontos alaposan átgondolni, hogy milyen célra igényeljük a hitelt, hiszen az olyan szórakozás költségeinek fedezése, amelyet egyébként nem feltétlenül engedhetünk meg magunknak, még mindig könnyedén bajba sodorhat minket.

Tervezzünk előre

Ahogy az kiderült, nem feltétlenül jelent már hatalmas kiadást, ha szeretnénk egy jót síelni például a sógorok népszerű lankáin, persze igény szerint magasabb is lehet az utazásra szánt összeg a végén. Még mindig találni helyeket akár a főszezonban is, de bátran választhatjuk a csoportos megoldásokat is, ha a minőség mellett fontos az ár is. Ugyanakkor nem mindegy, hogy miből finanszírozzuk a téli sportolást. Lehetőleg próbáljunk meg előre tervezni, hogy kifogjuk az olcsó ajánlatokat és csak akkor szánjunk erre, ha egyébként sem okoz problémát a család pénztárcájának.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG