Hirdetés
Hirdetés

Durván elszálltak az árak Magyarországon: a gatyánk is ráment a nyaralásra

2017. szeptember 11., 09:25

Országos szinten közel 20 százalékkal nőttek az árak, a fővárosban 37 százalékkal kértek többet egy szállodai szobáért, mint egy éve. Vajon ez lesz minden ágazatban, ahol munkaerőhiánnyal küzdenek?

A vendégéjszakák száma alig nőtt, az árak viszont rakétáztak

2017. júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,6, a belföldi vendégeké 0,7%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. Közben nagyot drágult a nyaralás: a szállodai szobák ára országos szinten 19%-kal, Budapesten 37%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Hirdetés

Az áremelés nem meglepő, ha arra gondolunk, milyen komoly béremelés kell ahhoz, hogy egyáltalán a működéshez szükséges minimális létszámot biztosítani tudják a szálláshelyek. A munkaerőhiány a turizmust és vendéglátást sújtja talán a legnagyobb mértékben - rengeteg cikk és hír jelent meg arról, hogy alig találnak a cégek pincért, szállodai alkalmazottat vagy épp balatoni büfést, mert a lényegesen magasabb fizetéseknek köszönhetően tömegesen vállalnak inkább külföldön munkát az érintettek. Az sem véletlen, hogy júliusban már megindult az egyeztetés az ágazaton belül egy 240 ezer forintos ágazati minimálbér esetleges bevezetéséről - itt írtunk róla.

A jelentős áremelésnek köszönhetően a bevételek is lényegesen jobban emelkedtek, mint a vendégek száma: a szálláshelyek bruttó árbevétele 18 százalékkal magasabb volt, mint egy éve.

Kevesebb külföldi jött Budapestre - kevesebb a magyar a Balatonnál

A külföldi vendégek száma 0,8, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 2,6%-kal (1,9 millióra) emelkedett. A turisztikai régiók közül csak Budapest–Közép-Dunavidéken tapasztalható visszaesés, amelynek hátterében a fővárosi szállodák vendégforgalmának csökkenése áll.

A belföldi vendégek száma 1,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,7%-kal bővült, és meghaladta a 2,4 milliót. A turisztikai régiók többségében emelkedett vagy stagnált, a Balatonnál, Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon kismértékben csökkent a vendégéjszakák száma. A belföldivendég-éjszakák 37%-át a Balatonnál, 12%-át Észak-Magyarországon regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfordulnak a kínaiak az iPhone-tól

Elfordulnak a kínaiak az iPhone-tól

Felfutott a kínai cégek okostelefon-gyártása, és tarolnak a hazai piacon. Ugyanakkor visszaesett az iparág összértékesítése is Kínában, nem mintha visszaszorulna az iparág, csak mostanra mindenkinek van készüléke, ráadásul a legtöbb olyan jó, hogy nem feltétlenül kell hamar lecserélni. Érett szakaszba lépett a piac.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38265.35+0.57%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?