Hirdetés
Hirdetés

Eldőlt: a közvetlen szomszédunkba jön a csodavasút?

2018. június 14., 15:19

Ukrajna is érdeklődik a Hyperloop szupervonat iránt, jövőre épülhet a tesztpálya.

Forrás: hyperloop-one.com
Forrás: hyperloop-one.com

Ahogy arról már korábban írtunk, Franciaországban több város is kilincselt a vákuumvasútért, a Hyperloop Transportation Technologies vezérigazgatójával, Dirk Ahlbornnal azonban már konkrét tárgyalásokat folytat az ukrán infrastrukturális miniszter is. Volodmir Omeljan ugyanis együttműködési memorandumot írt alá a vezérigazgatóval, ennek kapcsán közös központot hoznak létre Ukrajnában, ahol a HTT ukrán szakemberekkel együtt dolgozhat a vonat továbbfejlesztésén.

Az még egyelőre még nem dőlt el, hogy ez a központ Kijevben vagy a keleti országrészben lévő Dnyipro városában lesz-e, az azonban már szinte biztos, hogy jövőre kezdődhet el egy Hyperloop tesztpálya építése Dnyipróban, magánbefektetői finanszírozásból. A jegyárakkal kapcsolatban Olejman elárulta: vélhetően olcsóbbak lesznek, mint egy repülőgép vagy hagyományos vonatjegy, mivel a vákuumvasút fenntartása kevesebbe kerül. Megépíteni ugyanakkor költséges, a föld alatti csövek kiépítése 8-szor annyiba kerülne, mint a hagyományos vasúté.

Hirdetés

De mi az ördög az a Hyperloop?

A Hyperloop egyfajta emberi csőposta, maga az ötletet Elon Musk – ki más – tette népszerűvé, ám a tervezés után kiszállt a vasúttervezés fősodrából. A tervek szerint a földalatti csövekben, levegőszegény (vákuum) környezetben küldözgetik majd az embereket tartalmazó kapszulákat, méghozzá irtózatos sebességgel: Musk egy korábbi becslése szerint a vonatok akár 1220 km/h sebességet is elérhetnek. Csak összehasonlításképp: a világ leggyorsabb vonata, a sanghaji Maglev 430,98 km/h átlagsebességre képes. Olejman hozzátette: az egymástól 470 kilométerre lévő Kijev és Odessza közötti utat a Hyperloop fél óra alatt tenné meg, most ugyanez tíz óra vonattal, repülővel pedig egy óra.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Brexit: százezer magyar lélegezhet fel - vagy sokkal több

Brexit: százezer magyar lélegezhet fel - vagy sokkal több

A Brexit-után is maradhatnak Nagy-Britanniában az ott dolgozó magyarok, és a megszerzett jogaik túlnyomó többségét is megtarthatják. Hivatalos adatok szerint mintegy százezer magyar dolgozik a szigetországban, közülük több mint hetvenezren az elmúlt nyolc évben vándoroltak ki. A valós szám azonban még ennél is jóval nagyobb lehet: korábban a magyar kormány 300 ezer „brit magyarról” beszélt.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38959.71-0.4%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?