Hirdetés
Hirdetés

Ennél őrültebb ötlet idén nem jöhet - betilthatják Musk legújabb találmányát

Balkó Rita, 2018. január 31., 14:15

Az már látszik, hogy bármi eladható, ami Elon Musk nevéhez köthető. Betiltani azonban még nehezebb lesz, a Tesla-vezér ugyanis mindent megtett annak érdekében, hogy az általa kitalált kütyü megfeleljen a szövetségi törvényeknek, így gyakorlatilag szabadon gyártható és terjeszthető. Ráadásul tízezer darabot már sikerült is eladni belőle - kérdés, hogy mire kell az embereknek ennyi lángszóró.

EPA / Britta Pedersen
EPA / Britta Pedersen

Elon Musk hivatalosan is elérte a „bármit megtehet” szintet, a Tesla, a SpaceX és a Boring Company vezére ugyanis egy új területre robbant be őrült ötleteivel: az ajándéktárgyak (merchandise) piacára. Nemrég ugyanis egy új fül jelent meg a Boring Company oldalán, ahol egy, a vállalat logójával ellátott baseball-sapkát lehetett rendelni – ezekből sikerült is pillanatok alatt 50 ezer darabot értékesítenie Musknak. Egyébként egészen pofás darab:

Alapdarab. Forrás: Boring Company
Alapdarab. Forrás: Boring Company

A kiárusítást örömmel jelentette be Musk a Twitterén, egy apró kiegészítéssel: a következő szuvenír lángszóró lesz.

Hirdetés

Hats sold out, flamethrowers soon!

— Elon Musk (@elonmusk) 2017. december 24.

Itt persze mindenki vállat vonhatna és elkönyvelhetné ezt valamiféle viccelődésnek – a Tesla-vezér egyébként is a szarkasztikus humoráról ismert – és ez így is volt egészen addig, amíg meg nem osztotta ezt a videót az Instagramján:

Don’t do this. Also, I want to be clear that a flamethrower is a super terrible idea. Definitely don’t buy one. Unless you like fun.

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés, Jan 27., 2018, időpont: 5:29 (PST időzóna szerint)

A Boring Company logójával ellátott, patronos lángszórókból mintegy 20 ezer darab készült, ebből tízezret meg is vásároltak a Bloomberg cikke szerint. Az eszközt ráadásul gyakorlatilag gombért mérik, mindössze 500 dollárt (120 ezer forintot) kérnek el egy lángszóróért.

Nem sért szabályt - betilthatatlan?

De mivel foglalkozik a Boring Co.? A vállalat profiljáról, egyben Musk egy másik őrült ötletéről korábban itt és itt írtunk bővebben.

Természetesen szinte azonnal lecsapott a felügyelet, a The Verge cikke szerint a kaliforniai ügyészség külön kérvényt nyújtott be a lángszórók értékesítésének és gyártásának betiltására.  Musk ugyanis azt az apró jogi kiskaput lovagolta meg, hogy a kibocsátott láng mérete nem haladja meg az Amerikában értékesíthető dohányáruk, szeszesitalok, robbanószerek és fegyverek (igen, ezeket mind egy salátatörvény szabályozza) értékesítésére vonatkozó, szövetségi törvénybe foglalt minimum méretet.

A lángszóró ugyanis 10 lábnál (kb. 3 méternél) kisebb lángot bocsát ki magából, emiatt igazából nem minősül lángszórónak – csak egy nagyon dizájnos, ám nem kevésbé veszélyes forrasztólámpának. A szövetségi bírók óvatossága azonban megalapozottnak tűnik egy olyan országban, amely épp azzal küzd, hogy lebeszélje a fiatalokat a Tide mosókapszuláinak tömeges fogyasztásáról. Musk egyébként utánanézett a lényeges adatoknak a tervezés előtt, elmondása szerint a lángszóró a jelenlegi formájában veszélytelenebb, mint egy jól élezett steak-kés:

A tendencia azonban jól mutatja, hogy nagyjából bármit el lehet adni az embereknek, amíg Elon Musk neve összefüggésbe hozható vele. A filantróp egyébként garanciát vállalt arra, hogy a lángszóróval legalább egy hordányi zombival lehet végezni egy esetleges zombi-apokalipszis idején, ellenkező esetben garantáltan visszakapjuk a kütyü árát:

When the zombie apocalypse happens, you’ll be glad you bought a flamethrower. Works against hordes of the undead or your money back!

— Elon Musk (@elonmusk) 2018. január 28.

Aki pedig még mindig nem kapott kedvet egy lángszóró vásárlásához, azoknak szeretettel küldjük az alábbi dalt a mai napra:

Elkapkodták a jegyeket: februárban új űrtörténelmet írunk

Alig egy hét múlva indul a világ eddigi legnagyobb űrrakétája, egy lépéssel közelebb kerültünk Musk álmának valóra váltásához. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide!>>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Véget ért a nagy kísérlet Olaszországban

Véget ért a nagy kísérlet Olaszországban

Alig több mint egy évig húzta Európa első elitellenes-populista kormánya, az Öt Csillag és a Liga koalíciója. A két pártot a jelek szerint csak az establishment elutasítása kötötte össze, ami kevés volt a tartós kormányzáshoz. Most előrehozott választások jöhetnek – hacsak az Öt Csillag össze nem áll a régi politikai elit egyik jelképével, a Demokrata Párttal.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX39694.50-0.78%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?