3p
A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet is elítélte a Hír TV kormánypártivá válását. Mint írják, a magyar média egyre kevésbé képes betölteni őrkutya-, azaz a mindenkori hatalom ellenőrzését célzó szerepét. Egy osztrák lap szerint Orbán Viktor médiahatalma szinte korlátlan.
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2017. október 6-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Osztrák lapok is foglalkoznak a nem kormánypárti média további térvesztésével  – ezen belül is elsősorban azzal, hogy a Hír TV három és fél év kitérő után ismét a Fidesznél kötött ki.

Szinte korlátlan hatalom   

A Wiener Zeitung szerint „Orbánnak már csaknem korlátlan hatalma van a médiában.” A lap részletesen beszámol a Hír TV-nél lezajlott eseményekről, azaz arról, hogy a csatorna visszatért a 2015 előtti kormánybarát, jobboldalinak mondott irányvonalhoz.

A szerző szerint az RTL Klub maradt az egyetlen olyan csatorna, amely alkalmanként kritizálja a kormányt. Ez az adó a luxemburgi RTL többségi tulajdonában áll, amely alapvetőn szórakoztató műsorokat sugároz. A lap az ATV-t „korábbi ellenzéki tévének” nevezi, amelyet két évvel ezelőtt részben kormánybarát üzemmódra állítottak át.         

A szerző szerint nem csak a tévés piac fest szomorú képet, a kritikus online portálokat Budapesten és a megyeszékhelyeken kívül alig olvassák. A lapok piacáról megjegyzi, hogy a Népszabadságot már 2016-ban bezárták, nemrég megszűnt a Magyar Nemzet is, a megyei lapok pedig szintén kormányközeli kezekben vannak.

Végül emlékeztet arra, hogy amióta Orbán Viktor ismét hatalomra került, Magyarország a 23.-ról a 73. helyre esett vissza a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság ranglistáján.

Haldokló őrkutya

A nemzetközi újságíró-szervezet pénteken közleményben ítélte el a Hír TV visszafoglalását, amellyel – mint fogalmaznak – Orbán Viktor és a kormányzó, nemzeti-konzervatív Fidesz újabb lépést tett az ország médiájának átvétele irányába.

„Ez is azt bizonyítja, hogy a kormány szándéka a média kontrollálása. A hatalom egyre jobban szűkíti a sajtó szabadságát és képességét arra, hogy betölthesse a demokrácia őrzőkutyája szerepét” – fogalmaznak közleményükben.

Mennének, de nincs hova

Kormánybarát hangvételre állítanak át egy kritikus tévéadót, ezzel a címmel számolt be az elmúlt napok történéseiről a Der Standard. Az osztrák lap úgy fogalmaz: a tévé élére „megbízható” emberek kerültek. Azt írják, hogy a cégbirodalmát, köztük a Hír TV-t is eladó Simicska Lajos – legalábbis egyelőre – feladta a harcot Orbán Viktorral szemben.

Mint arról beszámoltunk, szerdán ismét kormánybarát vezetés alá került a Hír TV. Szerintük a csatorna visszatér régi, konzervatív, 2015 előtti értékeihez. Több vezetőt elküldtek, mások maguktól mondtak fel. Egyik forrásunk a privátbankár.hu-nak azt mondta, hogy sokan csak azért maradnak, mert nincs hova menniük: „Kilencven százalék azonnal menne, ha tudna”.

A Heti Válasz is elbukott

Pénteken pedig újabb ellenzéki médium tűnt el a magyart médiapalettáról: a nyomtatott Heti Válasz után a lap digitális verziója is megszűnik. A válasz.hu archívuma továbbra is elérhető lesz, de a jövőben nem fog frissülni. A Heti Válasz korábban szintén Simicska-érdekeltség volt.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG