Hirdetés
Hirdetés

Milliárdosok klubja: így néz ki az Orbán-kormány holdudvara

2018. október 17., 16:05

A kormányhoz közeli üzletembereknek már szinte minden területen vannak érdekeltségeik.

Orbán Viktor és Garancsi István a debreceni stadionban. (MTI/Czeglédi Zsolt)
Nem kispályáznak: Orbán Viktor és Garancsi István a debreceni stadionban. (MTI/Czeglédi Zsolt)

Már 377 cég köthető Mészáros Lőrinchez, Garancsi Istvánhoz és Andy Vajnához, derül ki az Átlátszó aktuális összesítéséből.

Mindenhol ott van Mészáros

Hirdetés

A tényfeltáró portál szerint Orbán Viktor felcsúti barátjának, Mészáros Lőrincnek jelenleg 224 vállalkozásban van érdekeltsége –   tavaly még „csak” 125-ben volt. Az egykori gázszerelő érdekelt egy bankban (MKB), egy biztosítóban (Cig Pannónia), egy tévében (Echo TV), rengeteg újságban (Mediaworks), hotelekben (Hunguest Hotels) kempingekben (Balatontourist), borászatokban (Dereszla), de hozzá köthető az aligai strand és a Mátrai Erőmű is.

Vagyona a napi.hu becslése szerint 280 milliárd forint, vállalatai eddig 491 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el. Mészárosnak 2010-ben mindössze három cége volt.

Többmilliárdos osztalék Garancsinak

Orbán Viktor másik barátjának, Garancsi Istvánnak 114 vállalkozása van, többek között a pénzügyi szektorban (Duna Takarék Bank), az építőiparban (Market), a reklámiparban (ESMA), a szerencsejáték-bizniszben (Casino Sopron) és az online pénztárgépek körül is (Mobil Adat Kft.). Cégbirodalmának mintegy felét alkotja az az ingatlanportfólió, melyet Hernádi Zsolt MOL-elnökkel és Csányi Sándorral közösen birtokol.

A Market Építő Zrt. az elmúlt években több mint 90 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket. A cég tavaly 6,3 milliárd forint profitot termelt, melyből 5,3 milliárd forint osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak – nagy részét Garancsi Istvánnak.

Mint ismert, Orbán Viktor július végén az üzletember vendégeként utazott el egy luxusrepülővel a Mol-Vidi bulgáriai meccsére. (Garancsi a focicsapat tulajdonosa – a szerk.)

Andy Vajnának is milliárdok jutnak

Andy Vajnához jelenleg 39 magyar társaság köthető, a felesége fánkos cégei mellett például a Rádió 1 és a TV2. Kaszinóüzemeltető cége 2013-ban 1,6 milliárd forint, 2014-ben 3 milliárd forint, 2015-ben pedig már 6 milliárd forint adózott eredményre tett szert, írja az Átlátszó.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit tegyen most az, aki lakásra szeretne spórolni?

Mit tegyen most az, aki lakásra szeretne spórolni?

Sokan aránytalanul sok pénzt fektetnek ingatlanba, pedig az ingatlanpiac is ciklikus, jöhet visszaesés. Mások lakásra spórolnának, de nem tudják, hogyan. Mindkét típusú befektetőknek érdemes lehet részvényeket vásárolnia, részben ingatlan-befektetési társaságokban is. Interjú Török Lajossal, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjével.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX39630.71-0.62%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?