Hirdetés
Hirdetés

Láttál már milliárdost kempingezni? Gyárába költözött a Tesla-vezér

Fellegi Tamás, 2017. november 06., 14:05

Ég a ház a Teslánál, valahol mindig tüzet kell oltani. Nehezen indulnak az új gyárak, de a vezér ott van mindenhol, intézkedik, biztatja embereit. Éjjel el sem megy a sivatagi gyárból, időveszteség lenne, sátrat ver a tetőn. Az idő az ilyen elszánt vállalkozókat szokta igazolni, drukkolunk neki.

A Tesla a vártnál gyengébb negyedévről számolt be, részvényenként közel 3 dolláros veszteség mellett, viszont ez önmagában nem lepte meg a piacot, miután közismert, hogy a cég a Model 3 gyártásának felfuttatására koncentrál, és ez most elviszi az erőforrásokat. Mindazonáltal az árbevétel szépen nőtt 3 milliárd dollárra, ami azt mutatja, hogy az irány jó, hisz ezt még a Model S és a Model X hozza össze, melyekből összesen 100 ezret fognak eladni az idén.

Mindenhol ott van

A Model 3 gyártásában évi 500 ezer darab a terv, és jövőre már szerették volna erre a szintre emelni a gyártást, ami most nehézségekbe ütközik. Az idei év végi terv 5000 autó volt hetente, ezt most jövő év nyarára halasztották. A gyártásban egy beszállítóval gondok merültek fel, tőlük a Tesla próbálja átvenni a gyártási műveletet. A legnagyobb gond azonban az akkumulátorgyárban van, a híres nevadai Gigafactoryban, ahol Elon Musk fel is ütötte főhadiszállását.

Hirdetés

Musk a gyár tetejéről adott nyilatkozatot, és elmondta, hogy mindig odaviszi íróasztalát, ahol szükség van rá, pontosabban nincs is íróasztala, hanem oda megy, ahol leginkább ég a ház, és próbálja megoldani a lehetetlennek látszó feladatokat. És ez az, amiben a legerősebb: nem ismer lehetetlent, vállalkozó szelleme korlátlan. Az akkugyárból haza se megy: ráadásul a legközelebbi város, Reno is messze van, így sátrat vert a gyár tetején, hogy minél többet ott lehessen, amíg nem sikerül túljutni  gyártás nehézségein.

Campfire on the Gigafactory roof

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés, 2017. Okt 26., 01:39 PDT

Fény az alagút végén

Musk elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt szembesült azzal, hogy milyen reménytelennek tűnő helyzetben van a gyártás. Úgy jellemezte, hogy ha egy 9 számjegyű skálán kellene értékelni a nehézségeket, akkor kilencesig jutott a dolog, és ez nagyon kemény, mert azt jelenti, hogyha kicsit is tovább romlik a helyzet, megoldhatatlanná válik. Most viszont már jobb a helyzet: a nyolcas szinttel jellemezhető, és már abból is jön lassan a feljebb lépést. Musk szavai szerint látja már a napfényt, azaz a fényt az alagút végén.

Lelkes munkások, türelmes részvényesek

A CNBC amerikai munkások körében végzett felmérésekre hivatkozik, melyek szerint sokkal jobb dolgozók munkamorálja és elégedettsége, ha a főnökük is ért ahhoz, amit tőlük követel, és szükség esetén részt is vesz a munkának ebben a részében. Musk mindezt úgy teszi, hogy közben lelket önt a munkásokba, biztatja őket, és ezt nem a hierarchia szerint teszi, hanem úgy, mint ha velük egyenlő beosztású lenne. Így a munkások is sokkal szívesebben tesznek nagyobb erőfeszítéseket, túlóráznak, együtt küzdenek vele, amíg meg nem oldanak egy nehézséget.

Ezt a részvényesek is értékelik: türelmesen várják, hogy nyereségbe forduljon a cég, és erre azért hajlandók hosszú évek óta, mert látják, hogy a főnök milyen elszántan küzd a célok megvalósításáért. A Model 3 vásárlói is türelmesek, annak ellenére, hogy többet kell várniuk, mint nálunk egykor egy Trabantra, de ők nem tipikus autóvásárlók, hanem valamilyen szinten ugyanolyan lelkesek és elszántak, mint maga Elon Musk.

Jelenet a Gigafactory tetejéről: Elon Musk pillecukrot sütöget, iszik és énekel:

Whiskey, fire, s’mores and JC Also, hotdog or not hotdog?

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés, 2017. Okt 26., 02:29 PDT

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Minden autós rémálma: százezres károkat okozhat, ha nem figyelsz

Minden autós rémálma: százezres károkat okozhat, ha nem figyelsz

Defekt, sérült felni, rossz egyenesfutás: problémák, amelyek akár egyetlen kátyú után is jelentkezhetnek. Mindez nem csoda: egy-egy fagyos, csapadékos hét után kátyúk ezrei jelennek meg a hazai utakon, amelyek akár százezres nagyságrendű kárt is okozhatnak autónkban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38240.09-1.05%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?