3p
Kötelezettségvállalással zárult a Google elleni versenyfelügyeleti eljárás.

A Gazdaségi Versenyhivatal a Google tájékoztatási gyakorlatát vizsgálta a Google-fiókban elérhető „Internetes és alkalmazástevékenység”, a „Hirdetések személyre szabása” funkciók adatkezelésével, valamint az Allo chatkliens végpontok közötti titkosításával kapcsolatban – írja a GVH közleményében. A versenyhatóság nem adatvédelmi szempontból értékelte a termékek kommunikációját, hanem azt vizsgálta, hogy a fogyasztó a tájékozott ügyleti döntéshez szükséges mértékben és módon kapott-e információt a Google adatkezeléséről.

Az Allo chatkliens vonatkozásában a tájékoztatási gyakorlatot illetően a GVH a Google önkéntes vállalásainak teljesítését írta elő. A haság arra a következtetésre jutott, hogy az esetleges sérelem – az Allo adatkezelésével kapcsolatos tájékoztatások miatt – hatékonyan kezelhető az eljárás alá vont kötelezettségvállalási csomagjával, így a közérdek védelme biztosítható.

A GVH kifogásolta, hogy a Google nem adott olyan közvetlen tájékoztatást Allo chatkliens ismertetése, telepítése és használata során a fogyasztók adatainak kezeléséről, ami szükséges lehet a tájékozott fogyasztói döntéshez. Ilyen jellegű tájékoztatás nélkül a fogyasztó ugyanis hiányos információkkal bírhat a termék jellegéről, természetéről és a használat ellentételezéséről.

Nagy eredmény nemzetközi szinten

A Google kötelezettségvállalása értelmében létrehoz egy aloldalt az Allo adatkezeléséről az Allo Súgó weboldalon, ahol aloldalt a fogyasztók számára érhetően és kiegyensúlyozottan – azaz a döntési lehetőségeket, jogokat és az esetleges kötelezettségeket nem eltúlozva és nem is kisebbítve – szövegezi meg a leírást. Vállalta továbbá, hogy a tájékoztatást a webáruházak leírásaiban könnyen, azaz hosszas görgetés nélkül, a bevezető szöveget követő első bekezdésben teszi elérhetővé.

Mindemellett 2018. negyedik negyedévében a YouTube csatornán egy napos, grafikus edukációs bannert tesz közzé azzal az üzenettel, hogy a Google gyűjti és kezeli személyes adataikat, és javasolja az adatvédelmi irányelvek és beállítások átnézését.

A GVH megállapította, hogy nem volt jogsértő az Allo chatkliens kapcsán vizsgált másik magatartás: a végpontok közötti titkosításra vonatkozó állítás. A Hivatal megszüntette továbbá a versenyfelügyeleti eljárást az új Google-funkciók adatkezelésével kapcsolatos kereskedelmi gyakorlat tekintetében. Hozzátették: a kötelezettségvállalás eredményeként módosuló kereskedelmi gyakorlat túlmutat az adott ügyön, hiszen nemcsak a magyar nyelvű tájékoztatásokat érinti: az adatkezelési aloldalt egyidejűleg még 44 nyelvre fordítják le.

Pofátlanul átvágott mindenkit a Google: még mindig gyűjtik az adatokat?

Úgy tűnik, a vállalatóriás mégsem tett eleget a hatályos törvényeknek és továbbra is megőriz minden személyes információt az általunk meglátogatott helyekről. A vizsgálat alapján be is perelik a céget, mivel megkerülte a nemrégiben bevezetett rendelkezést a személyes adatok gyűjtésével és tárolásával kapcsolatban. Összeszedtünk pár tippet, ami segíthet megvédeni az internetre felvitt adatainkat. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
Vállalat Ajtót mutat a Magnumnak és elbocsát rengeteg embert az Unilever
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 11:27
Kíméletlen költségcsökkentés indul a világ egyik legnagyobb élelmiszergyártójánál, sok ezer munkahelyet szüntetnek meg és búcsút intenek néhány legendás jégkrémmárkának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG