Hirdetés
Hirdetés

Pofátlanul átvágott mindenkit a Google: még mindig gyűjtik az adatokat?

2018. augusztus 22., 20:30

Úgy tűnik, a vállalatóriás mégsem tett eleget a hatályos törvényeknek és továbbra is megőriz minden személyes információt az általunk meglátogatott helyekről. A vizsgálat alapján be is perelik a céget, mivel megkerülte a nemrégiben bevezetett rendelkezést a személyes adatok gyűjtésével és tárolásával kapcsolatban. Összeszedtünk pár tippet, ami segíthet megvédeni az internetre felvitt adatainkat.

Úgy tűnik, mit sem ért az adatvédelemmel kapcsolatos szabályozás, az egyik internetóriás ugyanis nem változtatott semmit sem a működésén a vádak szerint. Egy frissen beadott kereset szerint ugyanis a Google még mindig rögzíti az Android és az iPhone felhasználók által meglátogatott helyszíneket, hiába adtak lehetőséget ennek kikapcsolására – írja a Reuters.

A pénteken beadott vádirat szerint a Google félrevezette felhasználóit, állításuk szerint ugyanis a helyszínelőzmények (location history) kikapcsolásával a vállalatnak és harmadik feleknek nem lesz majd joguk követni a felhasználókat. A vádak alapján hiába kapcsolják ki ezt a szolgáltatást, a rendszer továbbra is rögzít mindent.

Hirdetés

Megtalálták a kiskaput?

A san diegoi szövetségi bíróság szerint a Google egyszerűen nem teljesítette az általa vállaltakat. A felperes most csoportos beadványt nyújtana azokat az Android vagy iPhone felhasználókat felkarolva, akik már kikapcsolták ezt a funkciót. A vizsgálat során felmérik, milyen szinten megy mindez ellene a hatályos törvényeknek, illetve milyen szinten éltek vissza a személyes jogokkal.

Szorul a hurok: újabb pert indítanak a Facebook és a Google ellen

Mindkét cég ellen eljárást indítottak, mert nem tartják be a hatályos törvényeket. További részletek >>>

A Google nem reagált a felmerülő vádakra, a felperes szerint viszont a vállalatóriás a felhasználók által letöltött alkalmazásokon keresztül kerülte ki a rendszert, és tudott információkat gyűjteni a felhasználókról.  Hozzátette: a Google kifejezett célja, hogy folyamatosan figyelje a felhasználókat, amit utána harmadik félnek is tud továbbítani. A Google segítség szekciójában most már fel van tüntetve, hogy a helyszínelőzmények inaktiválása nem akadályozza meg más applikációk számára a helyszíninformációk gyűjtését – ezen programoknak pedig gyakran a Google egy-egy szoftvere a szolgáltatója.

Így védekezhetsz

A Google – nem meglepő módon – kifejezetten sok információt gyűjt a felhasználóiról. a vállalat nem veri nagy dobra ezt a tényt, ugyanakkor nem is titkolhatja. A megfelelő ismeretekkel könnyedén megnézhetjük, milyen információkat is szereztek meg rólunk. (az alábbi linkek csak akkor működnek, ha előbb bejelentkezünk a Google-fiókunkba)

Elsősorban a keresési előzményeket gyűjtik a felhasználókról, ebből ugyanis rengeteg következtetést lehet levonni a későbbi hirdetések irányításánál. Ezt legegyszerűbben a My Activity oldalon tekinthetjük meg és törölhetjük. Ha végleg szeretnénk a keresési előzmények követésének leállítását, akkor azt ezen az oldalon tehetjük meg a Web & App Activity inaktiválásával.

A hangalapú kereséseket szintén minden alkalommal felveszi a Google, így mi is visszahallgathatjuk, pontosan hogyan és mire kerestünk rá. Ennek törléséhez a Voice & Audio Activity oldalon kell kikapcsolni a funkciót.  A helyelőzményeket az Idővonalunkon tudjuk megnézni, ide kattintva pedig ki is kapcsolhatjuk könnyedén.

A legérdekesebb információkat a hirdetések pontosabbá tételéhez gyűjtik, ha be vagyunk jelentkezve, itt részletes képet kaphatunk arról, milyen profilt állítottak össze rólunk előzményeinket vizsgálva, például a nemünk, korosztályunk és elsődleges érdeklődési körünkre vonatkozóan. Ezen az oldalon kikapcsolhatjuk a célzott hirdetéseket is.

Gondolnád? Több, mint egymillió dollárt érsz az interneten

A Facebook-botrány és az alig egy hete bevezetett GDPR árnyékában megkerülhetetlenül felmerül az adatvédelem és az identitás megőrzésének kérdése. A közösségi média önmagában is követi a mozgásunkat a virtuális térben, ennél azonban fontosabb, hogy a legtöbb információt önként adjuk meg magunkról. Hogyan maradhatunk biztonságban? Mi a legdrágább adat, amit tudhatnak rólunk? A BrainBar konferencián ez is kiderült. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az EU képviseletében és érdekében fogok dolgozni, és nem fogok eltűrni semmilyen beavatkozást a területembe – jelentette ki Várhelyi Olivér mai meghallgatásán. A magyar uniós biztosjelölt kritikus hangot ütött meg Törökországgal szemben, ugyanakkor nem határolódott el a magyar kormány vitatott intézkedéseitől.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX43131.55-0.2%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?