Hirdetés
Hirdetés

Szorul a hurok: újabb pert indítanak a Facebook és a Google ellen

2018. június 05., 10:43

Mindkét cég ellen eljárást indítottak, mert nem tartják be a hatályos törvényeket.

A washingtoni állami ügyészség pert indított a Facebookkal és a Google-lel szemben, a vádak szerint a két vállalat nem osztott meg információkat azzal kapcsolatban, hogy ki finanszírozta az egyes, választással kapcsolatos hirdetéseket a felületeken, ezzel megsértve a hatályos törvényeket – írja a Reuters.

A ügyészség vezetője, Bob Ferguson elmondta, hogy szankciókat akar hozni a két vállalat ellen, amiért azok 2013 óta nem publikálják az állami választásokkal kapcsolatos hirdetések költségvetési részleteit.

Hirdetés

Megvédheted Facebook-adataidat ezekkel az egyszerű trükkökkel

Sok tízezer felhasználó az egész Facebook-törlését javasolja a botrány nyomán – leginkább valamely másik közösségi oldalon. Ebből is látszik, hogy szükség van az ilyen oldalakra, de legalábbis nagy előnyeik vannak. Ezért mielőtt elhamarkodott lépést tennénk, inkább érdemes áttekinteni, milyen lehetőségeink vannak a védekezésre. Tovább >>>

A Facebook nyilatkozatában kifejezte, hogy mihamarabbi megoldásra várnak az üggyel kapcsolatban, miután a cég nemrégiben mutatott be olyan eszközöket, amelyek segítségével az emberek láthatják, ki vásárol politikai célú felületeket a közösségi oldalon.

A két nagyvállalatot sorozatos kritikák érik ezzel kapcsolatban, főként, miután a gyanú szerint hamis felhasználók olyan hirdetéseket vásároltak az oldalakon, amely befolyásolhatta a 2016-os amerikai elnökválasztás végeredményét.

A legtöbb állammal szemben Washingtonban és Seattle-ben már a hetvenes évek óta törvény írja elő, hogy nyilvánosság elé kell tárni, ki fizetett egy-egy politikai célú megjelenésért. Más államokban főként a vevők feladata, hogy nyilvánosságra hozzák kilétüket. Egy seattle-i ügyész szerint bár a Facebook valóban megszegte az ezzel kapcsolatos hatályos törvényt, az állam nem tett feljelentést. A washingtoni ügyészség azután indított eljárást, miután egy helyi lakos még áprilisban jelezte, a két vállalat nem nyújt törvényes információkat a politikai hirdetések háttéréről.

Gondolnád? Több, mint egymillió dollárt érsz az interneten

A Facebook-botrány és az alig egy hete bevezetett GDPR árnyékában megkerülhetetlenül felmerül az adatvédelem és az identitás megőrzésének kérdése. A közösségi média önmagában is követi a mozgásunkat a virtuális térben, ennél azonban fontosabb, hogy a legtöbb információt önként adjuk meg magunkról. Hogyan maradhatunk biztonságban? Mi a legdrágább adat, amit tudhatnak rólunk? További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX41845.95+1.48%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?