5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A techóriás a jobboldal bevált módszerével igyekezett megóvni a hírnevét a New York Times értesülései szerint. A leleplező cikk nyomán kirobbant botrány hatására aztán azonnal meg is szakították a kapcsolatot a sorosozós pr ügynökséggel.
Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál társalapító-vezérigazgatója beszél a Kereskedelmi és az Igazságügyi Bizottságnak a több tízmillió Facebook-felhasználó adatainak felhasználásával kapcsolatos meghallgatásán a washingtoni törvényhozás épületében a Capitoliumban, 2018. áprilisában. (Fotó forrása: MTI/EPA/Shawn Thew)

A Facebook nemrég úgy igyekezett megóvni a hírnevét, hogy felbérelt egy pr-céget, amely összeesküvés-elméleteket kezdett el terjeszteni a cég kritikusairól, és Soros-ügynöknek állította be őket, írja a New York Times. Mark Zuckerberg cége a cikk nyomán kipattant botrány hatására megszakította a kapcsolatot az ügynökséggel.

A Times értesülései szerint a közösségimédia-óriás akkor fordult a Magyarországon már unásig ismert lejárató eszközhöz, amikor megsokszorozódtak a szájtot ért kritikák a 2016-os amerikai elnökválasztás orosz befolyásolásában betöltött szerepe miatt. A Facebook ekkor fordult a washingtoni központú, republikánus kötődésű Definers Public Affairs nevű tanácsadócéghez, mely a politikai ellenfelek hátterének felkutatására specializálódott.

Lejárató kampány, sorosozás

A DPA egyik módszere az volt, hogy tucatjával jelentetett meg lejárató cikkeket más techóriásokról, köztük a Google-lel és az Apple-lel, annak érdekében, hogy eltereljék a figyelmet a Facebook a választási kampány orosz befolyásolása miatti felelősségéről. A pr ügynökség az NTKNetwork.com nevű oldalon publikálta a szövegeket - ez a weblap híroldalnak tűnik, de valójában a DPA működteti. Innen aztán ezeket az álhírket számos konzervatív lap átvette, köztük az alt-right legnagyobb portáljával, a Breitbarttal.

A másik taktikájuk az volt, hogy Soros Györggyel hozták összefüggésbe a Facebookot kritizáló csoportokat, például a Freedom from Facebook-ot és a Color of Change-et. A DPA elkezdett keringetni egy dokumentumot, mely Sorost összekötötte egy "széleskörű Facebook-ellenes mozgalommal", és arra ösztökélte az újságírókat, hogy vizsgálják meg a magyar-amerikai milliárdos Facebook-kritikus csoportokhoz fűződő pénzügyi kapcsolatait.

Soros, mint ismert, eközben komoly összegekkel támogatta a demokrata pártot, melyhez egyébként a Facebook is erősen húz. A milliárdos már régóta célpontja a szélsőjobbos, antiszemita támadásoknak, de az utóbbi években ez az összeesküvéselmélet-gyártás átszivárgott a politikai fősodorba is, és a republikánusok is folyamatosan ilyen eszközökkel támadták. A Soros-ellenes kampány emlékezetes módon az amerikai félidős választások közeledtével erősödött fel az USA-ban, amikor a milliárdost azzal vádolták meg, hogy pénzeli a mexikói határ felé közeledő migránskaravánt (ezt persze a hazai kormánymédia is lelkesen átvette). A kampány hatására egy fanatikus, szélsőjobbos gyűlölője csőbombát helyezett el Soros, valamint több demokrata képviselő házánál is.

Az újságírók befolyásolásáról Joe Gabriel Simonson, a Daily Caller nevű amerikai jobboldali lap riportere számolt be. Simonson szerdán arról twittelt, hogy körülbelül fél évvel ezelőtt egy pr szakember folyamatosan arra kapacitálta, hogy fűzze bele Sorost és a "Soros-tervet" egy készülő, Facebookról szóló cikkébe. Simonson azt írja, nagyon furcsa volt ez az egész, és nem is vitte el ebbe az irányba a szövegét.

Antiszemita és fekete-ellenes sugallatok

Rashad Robinson, a Soros-ügynökséggel megvádolt Color of Change csoport vezetője a Guardiannak nyilatkozva azt mondta, nagyon aggasztja ez a narratíva, mert "igazán veszélyes, antiszemita módon azt sugallja, hogy a zsidók irányítják a világot." Robinson szerint emellett ez nagyon mélyen fekete-ellenes is, mert azt is sugallja, hogy a csoport ideológiáit és stratégiáját nem ők maguk, hanem egy bábmester találta ki. "Hogy a Facebook felbérelt egy jobboldali céget, hogy ezt terjesszék, az nagyon riasztó" - mondta Robinson.

A Color of Change vezetője leszögezte, csoportja egy non-profit szervezet, mely kap pénzt Sorostól - de számos más szponzortól is. Hogy a történet még csavarosabb legyen, egyik támogatója a Facebook-társalapító Dustin Moskovitz Open Philanthropy Project nevű alapítványa. Robinson azt is elmondta a Guardiannek, hogy az elmúlt egy évben számtalan alkalommal érdeklődtek arról az újságírók, hogy támogatja-e Soros a csoportját. "Azt senki sem kérdezi meg a hívás végén, hogy a Ford Foundation támogat-e?" - fűzte hozzá.

Soros nemrég maga is nyíltan kritizálta techóriásokat. Januárban, a davosi világgazdasági fórumon arról beszélt, hogy a Facebook és a Google fenyegetést jelent a társadalomra.

Kirúgták a pr céget

A Times cikke nyomán kerekedett botrány hatására a Facebook megszakította a kapcsolatot a Definers Public Affairs-szel, számolt be a fejleményekről a lapnak a cég egy, az ügyre rálátó forrása. A névtelen informátor azt is elmondta, hogy a techóriás két vezetője, Mark Zuckerberg és Sheryl Sandberg nem is volt tisztában azzal, hogy pontosan milyen munkát is végez a lejáratással megbízott DPA.

Közben a Facebook hivatalos közleményben tagadta, hogy bármikor is azzal bízta volna meg a DPA-t, hogy bárkiről is hamis információkat terjesszen, illetve kijelentik, hogy sohasem rejtegették a pr ügynökséghez fűződő szálaikat, rámutatva, hogy egy sor fontos Facebook-sajtómeghívót ők küldtek ki.

A DPA vezetője, Tim Miller is megszólalt az ügyben, aki azt állította, hogy a kampányaik csakis tényeken alapultak, illetve elutasította az antiszemitizmus vádját, és kijelentette, hogy eddig is az alt-right és a rasszista hazugságok és gyűlölet terjesztői ellen harcolt, és ezután is így fog tenni.

A botrány hatására több cég is felülvizsgálja a viszonyát a Definers Public Affairs-szel.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG