Hirdetés

Váltás az élen: tudod, melyik a legnagyobb magyar családi vállalkozás?

2017. szeptember 06., 09:08

Harmadik alkalommal közli a legnagyobb magyar családi vállalkozások listáját a Forbes.

A családi érdekeltségbe tartozó cégeket EBIDTA alapon értékelték fel, ez jellemzően a termelőcégeknél működik. Az ingatlanos vagy pénzügyi cégeknél a vállalkozásokban lévő eszközöket vették alapul és ebből vonták le a kötelezettségeket.

1. Csányi

Hirdetés

Idén a Forbes listáján "csúcsra ért" a Csányi család: az OTP-vezér családjának agrárbirodalma rendületlenül terjeszkedik, az elmúlt 2 év "ezüstérmei" után értek idén az élre. A Bonafarm EBITDA-ja pedig csökkent az agrártámogatások átszabása miatt, de a következő évtizedben így is mintegy százmilliárd forintot fektetnének be. Csányi a horvát Agrokor leánycégét, a Bellye Zrt.-t is viheti, a Jutarnji List napilap szerint ezzel Európa egyik legnagyobb földesura lenne. A magyar gazdák jelentős részét elérő agrárintegrátor, a KITE Zrt. korábbi megszerzésével a csoport még jobban megerősítette szerepét az agráriumban.

Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Bonafarm csoport tulajdonosa az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemének megnyitóján (Kép forrása: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd)
Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Bonafarm csoport tulajdonosa az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemének megnyitóján (Kép forrása: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd)

A Bonafarm csoport, a KITE Zrt., a MCS Vágóhíd Zrt. cégértékét 113,4 milliárd forintra becsüli a Forbes.

2. Felcsuti

A második helyre a 112,4 milliárd forintra értékelt MPF Holding tulajdonosa, Felcsuti Zsolt került. A csoportnak Magyarországon és Kínában is vannak gyárai, meghódították az iráni piacot, felvásárolták a patinás FÉG-et, vegyipari érdekeltsége is van. Tavaly és tavalyelőtt még a 3. helyre sorolta a Forbes, idén a 2. helyre került.

3. Bige

A tavalyi első helyezett Bige László és családja most a harmadik helyen kötött ki. A család érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek elképesztő fejlesztési projektbe vágott bele. A cég EBITDA-ja egy év alatt négymilliárddal csökkent, az éleződő verseny miatt ugyanis lejjebb mentek az árak is. Bigét nem kell félteni, de az nagy kérdés, hogy a fejlesztések után mekkora dobásra lesz képes a vállalatcsoport külföldön. Idehaza a végül Csányihoz került KITE és a cseh–szlovák milliárdoshoz, Andrei Babišhoz köthető IKR szorongatja őket - olvasható a Forbes összefoglalójában. A Nitrogénművek cégértékét 73,4 milliárd forintra becsüli a Forbes.

 • A lista 4. helyén a 2015-ben még az élen álló jászberényi Kasza család végzett, a Jász-Plasztik Kft. tulajdonosai.
 • Az 5. helyre jött fel viszont a Corvin-negyedet felhúzó Futó család a Futureallal.
 • 6. a Bárány család, a Master Good cégbirodalom tulajdonosai.
 • 7. a Kertész család, övék az ARH Informatikai Zrt.
 • 8. a Tranzit Csoportot birtokló Szabó család.
 • 9. helyre vitte a FÉMALK Sándor Józsefet
 • 10. helyre sorolta a Forbes Bolgár György vállalkozót és családtagjat, akik a Kerox Kft-t birtokolják.
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

40 milliárddal ugrott meg az egészségügyi intézmények adóssága

40 milliárddal ugrott meg az egészségügyi intézmények adóssága

Az egészségügyi intézmények adóssága a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint 2019 végén 67,7 milliárdot tett ki, ez több mint háromszor magasabb a 2018 végi 20,8 milliárdnál. Figyelmeztető jel, hogy a 2019 végi tartozásnak immár csaknem kétharmada 60 napon túli lejáratú.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX44823.28+0.51%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?